NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Οι Έλληνες μαθαίνουν κινέζικα, προγραμματισμό και machine learning μέσω της Coursera

Οι Έλληνες μαθαίνουν κινέζικα, προγραμματισμό και machine learning μέσω της Coursera

Ο Anthony Tattersall, Vice President EMEA της Coursera, με αφορμή την πρόσφατη συμμετοχή του στο Delphi Economic Forum, μιλάει σήμερα στο epixeiro.gr για τα skills, τα μαθήματα και τις πιστοποιήσεις που βρίσκονται σε ζήτηση στην ελληνική αγορά, αλλά και για τις αλλαγές που έρχονται στον τομέα της εκπαίδευσης, στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Καταρχάς, δώστε μας μια εικόνα για το πώς ξεκίνησε η Coursera και που βρίσκεται σήμερα, όσον αφορά και στο τι προσφέρει.

Η Coursera ξεκίνησε το 2012 από δύο καθηγητές του Stanford Computer Science, τους Andrew Ng και Daphne Koller, με αποστολή να παρέχει καθολική πρόσβαση σε μάθηση παγκόσμιας κλάσης. Είναι πλέον μία από τις μεγαλύτερες διαδικτυακές πλατφόρμες μάθησης στον κόσμο, μετρώντας 82 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες έως τις 31 Μαρτίου 2021.

Η Coursera συνεργάζεται με περισσότερους από 200 κορυφαίους πανεπιστημιακούς και βιομηχανικούς συνεργάτες για να προσφέρει έναν ευρύ κατάλογο περιεχομένου και πιστοποιήσεων, συμπεριλαμβανομένων Guided Projects, μαθημάτων, εξειδικεύσεων, πιστοποιήσεων, πτυχίων και μεταπτυχιακών τίτλων. Περισσότερα από 6.000 ιδρύματα έχουν χρησιμοποιήσει την Coursera για να αναβαθμίσουν τις δεξιότητες των υπαλλήλων/πολιτών/μαθητών και να τους επανεκπαιδεύσουν σε τομείς όπως οι επιχειρήσεις, η τεχνολογία και η επιστήμη δεδομένων μέσω των Coursera for Campus, Coursera for Government και Coursera for Business.

Ποια η παρουσία της Coursera στην χώρα μας; Ποιες οι συνεργασίες της;

Έχουμε πάνω από 15 εκατομμύρια σπουδαστές στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα, η μέση ηλικία των σπουδαστών μας είναι 34, σε σύγκριση με τον ελαφρώς χαμηλότερο μέσο όρο των 32 σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στην Ελλάδα το 40% χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα για να μάθουν και να μεταφορτώσουν υλικό από την Coursera και το 52% είναι γυναίκες.

Συνεργαζόμαστε με τους πελάτες μας στην Ελλάδα με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα, πέρυσι τον Απρίλιο ξεκινήσαμε το Workforce Recovery Initiative (C4WR), μια πρωτοβουλία - απάντηση στο COVID-19, στην οποία εργαστήκαμε μαζί με τις κυβερνήσεις για να παρέχουμε στους ανέργους δωρεάν πρόσβαση στον κατάλογο μαθημάτων μας. Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, ήταν τιμή μας να συνεργαστούμε με το ReGeneration στην Ελλάδα, με στόχο τον εκδημοκρατισμό της ευκαιρίας για μετα-ακαδημαϊκή κατάρτιση και επαγγελματική ανάπτυξη για νέους πτυχιούχους.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, ποια skills είναι σε ζήτηση; Ποια μαθήματα και πιστοποιήσεις είναι εκείνα που ενδιαφέρουν περισσότερο τους χρήστες της πλατφόρμας σας;

Τα πιο δημοφιλή μαθήματα όλων των εποχών στην Ελλάδα, έως τις 31 Μαρτίου 2021, ήταν τα εξής:

  • The Science of Wellbeing, Yale University
  • Learning how to learn; Powerful mental tools to help master tough subjects, University of California San Diego
  • Machine Learning, Stanford University
  • Programming for Everybody (Getting Started with Python), University of Michigan
  • Chinese for Beginners, Peking University

Όπως μπορείτε να δείτε, υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία μαθημάτων, μεταξύ των πιο δημοφιλών, στην Ελλάδα. Από μαθήματα ευεξίας, έως «learning how to learn», μηχανική μάθηση, ακόμη και Κινέζικα για αρχάριους.

Πώς αλλάζει ο κλάδος της εκπαίδευσης, στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού; Ποιο θα είναι το μέλλον και τι θα προσφέρει το online learning;

Η πρώτη είναι ότι τα πανεπιστήμια έπρεπε να αυξήσουν γρήγορα τη διαδικτυακή τους ικανότητα διδασκαλίας, όταν οι πανεπιστημιουπόλεις έκλεισαν λόγω του COVID-19. Μια δεύτερη τάση είναι ότι υπάρχει πολύ μεγαλύτερη εστίαση στην απασχολησιμότητα, καθώς οι φοιτητές εισέρχονται σε μια πιο δύσκολη αγορά εργασίας μετά την αποφοίτησή τους. Μια τρίτη τάση είναι ότι οι σχολές επανεξετάζουν την εκπαίδευσή που προσφέρουν για να την κάνουν πιο προσιτή, θέλοντας να μειώσουν το κόστος παράδοσης διατηρώντας, ή αυξάνοντας την ποιότητα. Η τελευταία τάση είναι ότι για να το κάνουμε αυτό πρέπει να υποστηρίξουμε τις σχολές, έτσι ώστε να μπορούν να βρίσκονται στην αιχμή αυτών των νέων τεχνολογιών.

Δεν πιστεύουμε ότι η διαδικτυακή εκπαίδευση μπορεί να αντικαταστήσει όλα τα πολύτιμα οφέλη που λαμβάνουν οι μαθητές από την απόκτηση πτυχίου σε μια πανεπιστημιούπολη. Ωστόσο, η τεχνολογία μπορεί να μας βοηθήσει να προσεγγίσουμε πάρα πολλούς φοιτητές που, για οποιονδήποτε λόγο, δεν μπορούν να συμμετάσχουν σε προγράμματα που πραγματοποιούνται σε μια πανεπιστημιούπολη. Τα διαδικτυακά μαθήματα προσφέρουν μια απίστευτη ευκαιρία απόκτησης πρόσβασης σε μια μαθησιακή εμπειρία παγκόσμιας κλάσης που διαφορετικά θα παρέμενε απρόσιτη.

Πόσο σημαντικός θεωρείτε πως είναι ο τομέας της δια βίου μάθησης; Επενδύουν, σήμερα, οι επιχειρήσεις στην εκπαίδευση των εργαζομένων τους, στο upskilling και το reskilling;

Το εργατικό δυναμικό αυτοματοποιείται γρηγορότερα από το αναμενόμενο, ενδεχομένως εκτοπίζοντας 85 εκατομμύρια θέσεις εργασίας τα επόμενα 5 χρόνια, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Η στροφή στον καταμερισμό της εργασίας μπορεί να δημιουργήσει 97 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας, αλλά οι κοινότητες που κινδυνεύουν περισσότερο από αυτό το disruption θα χρειαστούν υποστήριξη από κυβερνήσεις και επιχειρήσεις. Η δια βίου μάθηση είναι επομένως σημαντική και υπάρχει η ευκαιρία να οικοδομήσουμε έναν πιο δίκαιο κόσμο μέσω της διαδικτυακής μάθησης και της εξ αποστάσεως εργασίας.

Βλέπουμε, πράγματι, πολλές εταιρείες να επενδύουν στην εκπαίδευση των υπαλλήλων τους μέσω του Coursera for Business, της εταιρικής μας πλατφόρμας. Μερικά αξιοσημείωτα παραδείγματα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, περιλαμβάνουν τη Novartis, την πολυεθνική φαρμάκων που από την αρχή της πανδημίας επέτρεψε στους υπαλλήλους της να προσφέρουν σε δύο φίλους ή μέλη της οικογένειας τους δωρεάν πρόσβαση στην Coursera. Σε λιγότερο από μια εβδομάδα, πάνω από 4.000 εκμεταλλεύτηκαν την προσφορά. Ένα άλλο σπουδαίο παράδειγμα είναι η Capgemini, παγκόσμιος ηγέτης στο consulting, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την τεχνολογία και τη μηχανική, η οποία κατά τη διάρκεια της πανδημίας πέρυσι, διέθεσε το Coursera for Business στους υπαλλήλους της παγκοσμίως, σε περισσότερες από 50 χώρες.

Προς το κλείσιμο, από την εικόνα που έχετε μέσω της Coursera, ποια επαγγέλματα θα λέγατε πως θα μας απασχολήσουν περισσότερο τα επόμενα χρόνια; Και ποια θα παρουσιάσουν τον σημαντικότερο «μετασχηματισμό»;

Η Microsoft εκτιμά ότι η διαθεσιμότητα θέσεων εργασίας στο digital θα αυξηθεί από 51 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σήμερα σε 190 εκατομμύρια μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Από την άλλη πλευρά, οι θέσεις εργασίας που το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ χαρακτηρίζει ως ταχύτερα αναπτυσσόμενες για τα επόμενα πέντε χρόνια είναι οι εξής:

  • Data Analyst and Scientist
  • AI/ML Learning Specialist
  • Big Data Specialist
  • Digital Marketing and Strategy Specialist
  • Process Automation Specialist

Αυτό ευθυγραμμίζεται με μερικές από τις πιο δημοφιλείς δεξιότητες παγκοσμίως που βλέπουμε στην πλατφόρμα, με βάση τα ευρήματα του τελευταίου μας Global Skills Report, το οποίο βασίζεται σε δεδομένα απόδοσης από περισσότερους από 77 εκατομμύρια εκπαιδευόμενους από την έναρξη της πανδημίας, ως κριτήριο επάρκειας δεξιοτήτων, σε επιχειρήσεις, τεχνολογία και επιστήμη δεδομένων, για 100+ χώρες. Είναι τα εξής:

coursera_interview_pinakas.jpg?mtime=20210718163857#asset:283896

Συμμετείχατε στο πρόσφατο Delphi Economic Forum, σε μια θεματική για το ρόλο του εκπαιδευτικού συστήματος στη δημιουργία ταλέντου. Κλείνοντας, μιλήστε μας για αυτό. Σε ποια σημεία χρειάζεται, ενδεχομένως, να μετεξελιχθεί το εκπαιδευτικό σύστημα, ποιες νέες ανάγκες καλείται να καλύψει;

Πολλά πράγματα θα είναι σημαντικά για να διασφαλίσουμε ότι θα είμαστε σε θέση να επανεκπαιδεύσουμε σε κλίμακα και να επιταχύνουμε την οικονομική ανάκαμψη μετά από αυτήν την κρίση. Πρώτον, η διαδικτυακή μάθηση θα είναι σημαντική για τη βελτίωση της πρόσβασης σε εκπαίδευση υψηλής ποιότητας για όλους. Δεύτερον, και για τους ίδιους λόγους, η θεσμική συνεργασία θα είναι σημαντική μεταξύ κυβερνήσεων, πανεπιστημίων και επιχειρήσεων, για την καλύτερη υποστήριξη των εκπαιδευομένων στο ταξίδι τους μέσω της δια βίου μάθησης. Τέλος, μια ποικιλία πιστοποιήσεων που σχετίζονται με την εργασία, συμπεριλαμβανομένης μιας πορείας εισόδου προς entry-level θέσεις εργασίας στο digital, θα είναι σημαντική για την παροχή επιλογών που καλύπτουν όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης και παρέχουν άμεση δίοδο προς την απασχόληση. Με αυτόν τον τρόπο, οι εκπαιδευόμενοι έχουν την επιλογή να συνεχίσουν να εργάζονται ενώ αναπτύσσουν περαιτέρω τις δεξιότητές τους.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr