NEWSFLASH...
Εκ του Ασφαλούς
ανάγνωση

Επτά λύσεις για να μην μας «πνίξουν» οι βροχές και οι πλημμύρες

Επτά λύσεις για να μην μας «πνίξουν» οι βροχές και οι πλημμύρες

​Καθώς η Ευρώπη παλεύει με νύχια και με δόντια για να ξεφύγει από τη δίνη της πανδημίας, εγκλωβίζεται σε μία άλλη δίνη, τη δίνη των φυσικών καταστροφών. Φαινόμενα φυσικών καταστροφών που άλλοτε ήταν άγνωστα, «πνίγουν» πόλεις και κράτη. Πλέον το ερώτημα δεν είναι αν θα συμβούν και που, το ερώτημα είναι πόσο καλά οχυρωμένη είναι η χώρα. Γιατί η απάντηση στο που μπορεί να συμβούν, είναι «παντού».

Γερμανία, Βέλγιο και άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης κολύμπησαν κυριολεκτικά θρηνώντας ανθρώπινες ζωές, απώλεσαν περιουσίες, δείχνοντας μας όχι μόνο το μέγεθος των απρόβλεπτων καταστροφών αλλά και την ανάγκη να αμυνθούμε και να προετοιμαστούμε απέναντι στις αλλαγές που γίνονται στο κλίμα.

Τα μηνύματα που μας στέλνει η φύση

Λες και δεν μας περίσσευαν οι φόβοι για τις παραλλαγές του κορονοϊού και ίσως και από ένα νέο κύμα λοιμώξεων, νέα γεγονότα προσθέτουν βάρη στην ήδη επιβαρυμένη Ευρώπη.

Τις τελευταίες ημέρες, λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων στην Κεντρική Ευρώπη, βυθίστηκαν δρόμοι, σπίτια, πόλεις, με την Γερμανία και το Βέλγιο να έχουν υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα. Σχεδόν 200 άνθρωποι έχουν πεθάνει μέχρι στιγμής και περισσότεροι από 1.000 εξακολουθούν να αγνοούνται.

Το τελευταίο διάστημα κατακλυζόμαστε από ειδήσεις σχετικά με τα καιρικά φαινόμενα. Οι καταστροφές έγιναν κανόνας στην ζωή μας. Για την ώρα δεν υπάρχει κάποιο σημάδι που να μας λέει ότι θα ανακουφιστούμε. Το μόνο σημάδι είναι ότι οι καταστροφές θα γίνονται όλο και πιο επώδυνες και τα φαινόμενα όλο και πιο σοβαρά.

Από τα φαινόμενα των καταιγίδων τον Ιούνιο στην Ευρώπη μέχρι τα κύματα καύσωνα στις ΗΠΑ, η φύση μας στέλνει σαφέστατα μηνύματα σχετικά με το τι να περιμένουν στο μέλλον, αν δεν κινηθούμε αρκετά γρήγορα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Είναι πολύ πιθανό, τονίζει η Allianz Re, ότι η αλλαγή στο κλίμα πυροδοτεί τα φαινόμενα των ακραίων φυσικών καταστροφών. Η υπερθέρμανση του πλανήτη αυξάνει τη θερμοκρασία του αέρα, η οποία στη συνέχεια απορροφά περισσότερους υδρατμούς. Αυτό σημαίνει ότι τα φαινόμενα των έντονων βροχοπτώσεων θα γίνουν συχνότερα.

Επιπλέον, τα ρεύματα του αέρα που φυσούν από τα δυτικά προς τα ανατολικά ψηλά πάνω από τη Γη, έχουν επιβραδυνθεί. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καιρικά φαινόμενα μεγαλύτερης διάρκειας, όπως παρατεταμένες βροχοπτώσεις ή εκτεταμένα κύματα θερμότητας ή ακόμα και σε ακραίες ψυχρές περιόδους. Συγκεκριμένα, η κλιματική αλλαγή προκαλεί επιβράδυνση και συσσώρευση ορισμένων συστημάτων χαμηλής πίεσης, προκαλώντας πλημμύρες. Αυτό αυξάνει τη διάρκεια και το ύψος της βροχόπτωσης.

Οι πλημμύρες θα αυξηθούν

Η Allianz Re εκτιμά ότι θα αυξηθεί η συχνότητα ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως είναι το χαλάζι, οι ανεμοστρόβιλοι και οι πλημμύρες θα αυξηθούν. Τα υψηλότερα επίπεδα θερμοκρασίας διατηρούν υψηλότερη περιεκτικότητα σε υγρασία 7 τοις εκατό ανά βαθμό Κελσίου - αυξάνοντας πολύ την δυναμική των βροχοπτώσεων.

Το πρόβλημα λύνεται με την συμμετοχή του κράτος για να αυξηθεί η ασφαλιστική βάση

Αν και οι προσπάθειες για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι εν εξελίξει, λύσεις άμεσες για τέτοια ακραία καιρικά φαινόμενα δεν υπάρχουν. Σύμφωνα με την Allianz Deutschland AG, ένα πράγμα μπορεί να βοηθήσει, και αυτό έχει να κάνει με την καλύτερη προετοιμασία για την αντιμετώπιση των φαινομένων, για τη μείωση των θανατηφόρων περιστατικών και την μείωση απώλειας περιουσίας. Απαιτείται, ωστόσο, πολιτική υποστήριξη, ειδικά σε ό,τι αφορά τους κινδύνους βροχής και πλημμύρας.

Πολύ σοβαρό ρόλο, θα πρέπει να σημειωθεί, διαδραματίζουν οι υποδομές και οι κατασκευές ανάλογα με την περιοχή.

Τι μπορούμε ατομικά να κάνουμε

Σε ατομικό επίπεδο μπορεί να ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό των κινδύνων από τις καταιγίδες με βελτιωμένους κανονισμούς κτιρίων. Οι βελτιώσεις περιλαμβάνουν ειδικά παράθυρα, προσόψεις και δομές ανθεκτικές στο χαλάζι, σύμφωνα με την Allianz Ελβετίας.

Εκπτώσεις σε ασφάλιστρα

Εξίσου σημαντικό ρόλο έχει και η ασφαλιστική αγορά όπου στέκεται ως σύμβουλος στον πολίτη – πελάτη, η οποία θα πρέπει να παρέχει έκπτωση ασφαλίστρων σε πελάτες που θα συμμορφώνονται στους κανονισμούς των κτιρίων.

Θα πρέπει επίσης να γίνει κατανοητό ότι όσο μεγαλώνει η ασφαλιστική βάση τόσο αυξάνεται και η προστασία των πολιτών. Για να γίνει αυτό, ωστόσο, χρειάζεται να συμπράξει η Πολιτεία με την Ιδιωτική ασφάλιση ώστε να ξεκινήσει η συνεργασία των ιδιωτικών ασφαλιστικών με ιδιοκτήτες ακινήτων.

Σε τελική ανάλυση, οι ζημιές που προκαλούνται από μία δυνατή βροχή μπορούν να συμβούν οπουδήποτε. Απαιτούνται κοινές προσπάθειες από το κράτος, την οικονομία, αλλά και από άτομα.

Πακέτο λύσεων

Μια βιώσιμη λύση θα πρέπει να περιλαμβάνει στοιχεία όπως είναι: τα επίπεδα της ατομικής πρόληψης, τακτικές εντατικής προστασίας από πλημμύρες, επανεξέταση του σχεδιασμού κτιρίων και χρήσεων γης, συστήματα προειδοποίησης και διάσωσης, ασφαλιστικές λύσεις για τον ευρύ πληθυσμό. Θα πρέπει επίσης να διασφαλιστεί ότι οι ασφαλιστικές καλύψεις είναι προσιτές για όλο τον πληθυσμό, να διασφαλιστεί ο μηχανισμός εκπτώσεων επί του ασφάλιστρου, καθώς και ο μηχανισμός πρόληψης.

Τι γίνεται με την Ελλάδα

Ας μην αποφεύγουμε να δούμε ότι η Ελλάδα είναι στο μάτι του κυκλώνα και αυτό αποδείχτηκε με φαινόμενα έντονων βροχοπτώσεων, πλημυρών και κατολισθήσεων, μεταξύ άλλων, Τα φαινόμενα γίνονται όλο και πιο συχνά και πιο έντονα τα τελευταία χρόνια. Οχυρωμένη ως χώρα δεν είμαστε.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr