NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Την έκδοση νέου ομολόγου σκέφτεται η κυβέρνηση

Την έκδοση νέου ομολόγου σκέφτεται  η κυβέρνηση

Το ενδεχόμενο tapering από τις κεντρικές τράπεζες και οι αυξημένες έκτακτες ανάγκες επισπεύδουν τις εξελίξεις

Στην έκδοση ενός ή δύο νέων ομολόγων μακράς διάρκειας μέχρι το τέλος του χρόνου προσανατολίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση. Ο στόχος είναι να προλάβει ο ΟΔΔΗΧ να εκδώσει ομόλογο μακροπρόθεσμο μέσα στο 2021 πριν ξεκινήσουν οι διαδικασίες μείωσης επαναγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ (προβλέπεται μέσα στο 2022), να αξιοποιήσει τη θετική συγκυρία των χαμηλών επιτοκίων για να αναχρηματοδοτήσει, όχι μόνο το δημόσιο χρέος, αλλά και τις έκτακτες ανάγκες που έχουν προκύψει από τις φυσικές καταστροφές.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον τραπεζικό κλάδο, εάν εκδοθεί μακροπρόθεσμο ομόλογο αυτό θα είναι πάνω από 10ετία για να μην επιβαρύνει βραχυπρόθεσμα το δημόσιο χρέος με τους τόκους. Όσο για το ύψος της έκδοσης δεν θα ξεπερνά τα 2,5 δισ. ευρώ. Επιπλέον το οικονομικό επιτελείο θέλει να διευρύνει το «δημοσιονομικό μαξιλάρι ασφαλείας» ώστε να μπορέσει να κινηθεί πιο άνετα μέσα στο 2022 εάν η πανδημία συνεχιστεί ή εάν υπάρχουν ανεπιθύμητες εξελίξεις.

Εάν ληφθεί η απόφαση μέχρι το τέλος Αυγούστου, ο ΟΔΔΗΧ θα επικοινωνήσει με τη λίστα των πρωτογενών διαπραγματευτών (primary dealers) και αναδόχων προκειμένου να συζητηθεί η διαδικασία της έκδοσης μέσα στον Σεπτέμβριο ή αρχές Οκτωβρίου. Όπως αναφέρει σε πρόσφατη έκθεσή της το think tank των οικονομολόγων της Eurobank:

«Η ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων, ενώ εξακολουθεί να είναι μια μακρινή προοπτική, θα αυξήσει το κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους, το οποίο διογκώθηκε σε αρκετές χώρες ως αποτέλεσμα των δημοσιονομικών μέτρων στήριξης. Από αυτήν την άποψη, οι χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος θα πρέπει να αξιοποιήσουν στο έπακρο το τρέχον περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, με εκδόσεις χρέους μακράς διάρκειας και πράξεις κλειδώματος επιτοκίων.»

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr