NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Με 10 δισ. θα επιχορηγηθούν οι «πράσινες» δράσεις και αναδιαρθρώσεις των επιχειρήσεων

Με 10 δισ. θα επιχορηγηθούν οι «πράσινες» δράσεις και αναδιαρθρώσεις των επιχειρήσεων

​Το θυμάστε -οι παλαιότεροι- το τραγουδάκι του Χάρρυ Κλυνν την δεκαετία του ’80 με το οποίο σατίριζε την τότε πολιτική επικαιρότητα του (τότε) ΠΑΣΟΚ; Σήμερα αποκτά άλλη διάσταση, αφού η έννοια του «πράσινου» αποκτά κυριολεκτικές διαστάσεις για την οικονομία και το επιχειρείν.

Τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία για τις «πράσινες» (βλέπε περιβαλλοντικές) δράσεις θα ξεπεράσουν τα 10 δισ. ευρώ και πολλά εξ αυτών θα διανεμηθούν μέσω τραπεζών προς τις «πράσινες» επιχειρηματικές δράσεις.

Ήδη οι περισσότερες τράπεζες διαρρέουν ότι θα χρηματοδοτηθούν οι «περιβαλλοντικές δράσεις» των επιχειρήσεων που θα αιτηθούν χρηματοδοτήσεις. Όμως, το ζητούμενο είναι με ποια κριτήρια θα γίνει η αξιολόγηση των νέων «πράσινων» business plans.

Tα οικονομικά επιτελεία των επιχειρήσεων είτε θα εργαστούν εσωτερικά για να προσθέσουν «πινελιές» πράσινης επιχειρηματικότητας στα business plans της επόμενης 5ετίας, είτε θα αναθέσουν με outsourcing (σε τρίτους) την διαμόρφωση των business plans, έτσι που να είναι εμφανής ο νέος «πράσινος» προσανατολισμός τους.

Ανάμεσα στα στοιχεία που θα προσθέσουν οι επιχειρήσεις θα είναι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα σε διοξείδιο του άνθρακα (CO2), η μείωση και η καλύτερη διαχείριση φυσικών πόρων (όπως για παράδειγμα το νερό, το οξυγόνο, η ξυλεία κ.α.), η μειωμένη και διαχειρίσιμη οικολογική ρύπανση (σε ξενοδοχεία, βιομηχανίες, βιοτεχνίες κ.α.) και οι ευρύτερες δράσεις ESG (environment-society-governance) οι οποίες μπορούν να προσθέσουν και υπεραξίες στις επιχειρήσεις σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Οι δράσεις ESG έχουν βραχυπρόθεσμο κόστος αλλά μακροπρόθεσμες ωφέλειες. Το βραχυπρόθεσμο κόστος θα κληθούν να χρηματοδοτήσουν μέσα από τα διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα οι τράπεζες. Σύμφωνα με πληροφορίες του epixeiro.gr, τα τραπεζικά επιτελεία βρίσκονται σε επικοινωνία με ερευνητικούς οίκους αλλά και θεσμικούς φορείς με στόχο να καθοριστούν οι αποτιμήσεις (χρηματοοικονομικές) των δράσεων και κυρίως οι αξιολογήσεις των νέων «πράσινων» business plans.

Οι αξιολογήσεις γίνονται βάσει ερωτηματολογίων (κατά τα πρότυπα των ενεργειακών πιστοποιητικών) που έχουν συνταχθεί από μηχανικούς περιβάλλοντος και θα εμφανιστούν μέσα στο επόμενο δίμηνο στις τράπεζες. Βάσει αυτών θα αξιολογούνται οι δράσεις των επιχειρήσεων και οι τραπεζικοί, βάσει του score, θα εισηγούνται την χορήγηση δανείων αλλά και το ύψος των δανείων που θα χορηγούνται.

Εύλογα οι μεγάλες επιχειρήσεις θα έχουν ένα προβάδισμα στην οργάνωση αλλά και οι μικρότερες, εάν κινηθούν σταδιακά με σαφή προσανατολισμό και καλή επικοινωνία με τις τράπεζες, θα καταφέρουν να πάρουν σημαντικές χρηματοδοτήσεις και κυρίως να αναδιοργανώσουν άμεσα και γρήγορα τις δομές τους.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr