NEWSFLASH...
Εκ του Ασφαλούς
ανάγνωση

Επικίνδυνες επιχειρήσεις, οι κίνδυνοι περιουσίας από σήμερα μέχρι το 2040

Επικίνδυνες επιχειρήσεις, οι κίνδυνοι περιουσίας από σήμερα μέχρι το 2040

Εκ των θεμελίων της αλλάζει η ασφάλιση περιουσίας και ατυχημάτων με τις επιχειρήσεις να λειτουργούν σε συνθήκες τόσο πιο επικίνδυνες σε σχέση με το παρελθόν όσο και πιο περίπλοκες.

Το αυτοκίνητο για πολλά χρόνια, χαρτοφυλάκιο χαμηλού κινδύνου και υψηλού όγκου ασφαλίστρων μετασχηματίζεται και χάνει το «βάρος» του. Αντιθέτως οι Ευθύνες Τρίτων και η Περιουσία ετοιμάζονται να επιδοθούν σε ράλι ανόδου, καθώς τα ασφάλιστρα προβλέπεται να υπερδιπλασιαστούν παράλληλα με την ανάπτυξη της οικονομίας. Όλα αυτά υπαγορεύουν μία νέα τάξη πραγμάτων με νέες υπηρεσίες και νέα προϊόντα.

Πού θα σκαρφαλώσουν τα ασφάλιστρα

Στα 4,3 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα ασφάλιστρα έως το 2040, σύμφωνα με την μελέτη Sigma της Swiss Re. Οι αναδυόμενες οικονομίες είναι αυτές που θα ηγηθούν της ανάπτυξης, μια και το μερίδιο τους στην αγορά υπολογίζεται να φτάσει το 33% έως το 2040. Η ανάκαμψη της οικονομίας θα είναι ο κύριος παράγοντας που θα υπόσχεται την ανάπτυξη των επιχειρήσεων.

growth_rates-swiss_re.JPG?mtime=20210909222313#asset:294621

Η πτώση του μεριδίου στον κλάδο αυτοκινήτου και ο μετασχηματισμός τους έρχεται με την στην πρόοδο της τεχνολογίας, καθώς οι εξελίξεις διαπερνούν τον κλάδο αυτοκινήτου. Χάριν της προόδου που σημειώνει η τεχνολογία αναμένεται να μειωθεί η συχνότητα των ατυχημάτων και το κόστος των απαιτήσεων. Ωστόσο, το βάρος των κινδύνων μετατοπίζεται στο σχεδιασμό των λογισμικών. Καθώς ένα ελαττωματικό λογισμικό μπορεί να προκαλέσει ζημιές σε τρίτους, το βάρος των κινδύνων μετατοπίζεται και πάει στις Ευθύνες του κατασκευαστή, για παράδειγμα.

Σπριντάρει η περιουσία

Ο κλάδος περιουσίας θα αναπτυχθεί ταχύτατα με τα ασφάλιστρα να αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό 5,3% ετησίως έως το 2040. Ο κύριος μοχλός ανάπτυξης του κλάδου αυτού θα είναι οι κίνδυνοι που προέρχονται από την αλλαγή στο κλίμα. Οι κίνδυνοι αυτοί θα αυξήσουν 33% - 41%, συμπληρώνοντας τα ταμεία των (αντ)ασφαλιστών ) με 149 - 183 δισεκατομμύρια δολάρια από νέες επιχειρήσεις μέχρι το 2040.

Τριπλασιασμός στις Ευθύνες

Τα ασφάλιστρα ευθυνών αναμένεται να τριπλασιαστούν έως το 2040, φτάνοντας στα 583 δισ. δολ. ΗΠΑ, και αντιπροσωπεύοντας πλέον το 13% του συνόλου του κλάδου περιουσίας και ατυχημάτων.

Μία αύξηση 4,7% ετησίως θα προέρχεται από την τεχνητή νοημοσύνη, τον κοινωνικό πληθωρισμό, τις δικαστικές αγωγές για θέματα που άπτονται της κλιματικής αλλαγής, αλλά και από την ανάπτυξη που θα γράψει η οικονομία.

main_drivers_swiss_re.JPG?mtime=20210909222502#asset:294622

Επικίνδυνες επιχειρήσεις - αλλαγή ισορροπιών

Με τις επιχειρήσεις να λειτουργούν σε ένα περιβάλλον όλο και περισσότερων κινδύνων, οι ανάγκες των επιχειρήσεων για αντασφάλιση θα αυξηθούν. Στα επόμενα 20 χρόνια, το μερίδιο του κλάδου Περιουσίας και Ατυχημάτων στην αγορά θα αυξηθεί από 25% σε 29% και το μερίδιο ευθύνης από 12% σε 13%.

Φρένο και γκάζι πατά το αυτοκίνητο

Το αυτοκίνητο, αν και θα μειώσει το μερίδιο του από το 43% σε 34% θα εξακολουθήσει να κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο στο κλάδο Περιουσίας και Ατυχημάτων έως το 2040.

Οι ευκαιρίες, ωστόσο, θα μετατοπιστούν προς τις αναδυόμενες αγορές, καθώς θα αυξάνονται τα εισοδήματα και η χρήση ιδιωτικών οχημάτων. Στις ανεπτυγμένες αγορές θα χρειαστεί να εισαχθούν νέα προϊόντα, όπως για παράδειγμα προϊόντα που θα προορίζονται για τους οδηγούς της Uber.

Η ψηφιοποίηση προσθέτει κινδύνους

Η ψηφιοποίηση φέρνει μαζί της ένα πρόσθετο σύνολο κινδύνων (συμπεριλαμβανομένων των απειλών για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο), απαιτώντας σύγχρονα εργαλεία ανάλυσης δεδομένων. Οπότε και αναμένονται εξελίξεις σε ό,τι αφορά τη σύνταξη της νέας νομοθεσίας και των κανονισμών, αλλά και νέα μοντέλα υπολογισμού κινδύνων για τους κινδύνους της τεχνολογίας.

contribution_additionak_premiums_swiss_re.JPG?mtime=20210909223000#asset:294623

Για παράδειγμα σε έναν κόσμο όπου οι επιχειρηματικές δραστηριότητες βασίζονται όλο και περισσότερο στο cloud computing, μια μεγάλη διακοπή ή μία παραβίαση θα μπορούσε γρήγορα να γίνει καταστροφικό συμβάν για τους ασφαλιστές αστικής ευθύνης.

Δισεκατομμύρια ζημιές από την αλλαγή στο κλίμα

Οι αντασφαλιστές γνωρίζουν ότι οι ζημιές από την αλλαγή του κλίματος ισοδυναμούν με απώλειες σε βασικές αγορές, όπως η Κίνα, η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, αυξημένες έως και κατά 120% τα επόμενα 20 χρόνια.

Τα ασφάλιστρα έναντι καταστροφών περιουσίας θα αυξηθούν μέχρι και 40%, περίπου 168 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ έως το 2040, με τα 108 δισεκατομμύρια να προέρχονται από προηγμένες αγορές.

Μέχρι το 2040 οι ζημιές που θα προκληθούν από την αλλαγή στο κλίμα μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση κατά 200% των ασφαλισμένων ζημιών στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τη Γερμανία, 235% στην Κίνα και 145% στον Καναδά.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr