NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

Το ανθρώπινο κεφάλαιο είναι το σημαντικότερο «ατού» για την Ελλάδα

Το ανθρώπινο κεφάλαιο είναι το σημαντικότερο «ατού» για την Ελλάδα

​Στην 47η θέση του Global Innovation Index 2021 -μιας παγκόσμιας κατάταξης που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από μερικές ημέρες και που καταγράφει τα επίπεδα καινοτομίας των χωρών- βρίσκεται η Ελλάδα, για το 2021.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη, οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις σε πολλά μέρη του κόσμου αύξησαν τις επενδύσεις στην καινοτομία εν μέσω του αντίκτυπου που υπήρξε από την πανδημία COVID-19, απεικονίζοντας μια αυξανόμενη αναγνώριση ότι οι νέες ιδέες είναι κρίσιμες για την υπέρβαση της πανδημίας και τη διασφάλιση της οικονομικής ανάπτυξης.

Ωστόσο, ο αντίκτυπος της κρίσης ήταν εξαιρετικά άνισος μεταξύ των διαφόρων βιομηχανιών. Εταιρείες που παράγουν λογισμικό, τεχνολογίες διαδικτύου και επικοινωνιών, hardware, εξοπλισμό, φαρμακευτικά και βιοτεχνολογία προϊόντα ενίσχυσαν τις επενδύσεις τους στην καινοτομία και αύξησαν τις προσπάθειές τους για Ε & Α.

Αντίθετα, σύμφωνα με το GII 2021, οι επιχειρήσεις σε τομείς που επλήγησαν λόγω των επιχειρηματικών τους μοντέλων -καθώς οι κυβερνήσεις έλαβαν μέτρα περιορισμού της μετάδοσης του ιού, προχωρώντας ακόμη και σε lockdown- είδαν τις δαπάνες τους σε έρευνα και ανάπτυξη να μειώνονται. Εδώ εντοπίζονται κλάδοι όπως όπως οι μεταφορές και τα ταξίδια.

Η ετήσια κατάταξη των οικονομιών του κόσμου για την ικανότητα και την παραγωγή καινοτομίας, δείχνει ότι μόνο μερικές περιοχές, κυρίως υψηλού εισοδήματος, κυριαρχούν σταθερά στη λίστα. Ωστόσο, μια σειρά οικονομιών μεσαίου εισοδήματος, όπως η Κίνα, η Τουρκία, το Βιετνάμ, η Ινδία, οι Φιλιππίνες, καταφέρνουν να «επηρεάσουν» το τοπίο.

Η Ελβετία, η Σουηδία, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζουν να ηγούνται της κατάταξης και βρίσκονται στη πρώτη πεντάδα τα τελευταία τρία χρόνια. Η Κορέα εντάσσεται στην πρώτη πεντάδα του GII για πρώτη φορά το 2021, ενώ τέσσερις άλλες ασιατικές οικονομίες εμφανίζονται στην πρώτη 15άδα: Σιγκαπούρη (8), Κίνα (12), Ιαπωνία (13) και Χονγκ Κονγκ (14).

Όσον αφορά στην χώρα μας, η Ελλάδα βρίσκεται στην 47η θέση, παρουσιάζοντας πτώση σε σύγκριση με την 43η θέση του 2020 και την 41η του 2019. Η Ελλάδα τα πηγαίνει καλύτερα στις «εισροές καινοτομίες» παρά στις «εκροές», βρίσκεται στην 39η θέση μεταξύ 51 οικονομιών υψηλού εισοδήματος και 30η μεταξύ των 39 οικονομιών στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με την ίδια κατάταξη, σε σχέση με το ΑΕΠ, οι επιδόσεις της είναι κάτω από τις προσδοκίες για το επίπεδο ανάπτυξης της, ενώ παράγει λιγότερα αποτελέσματα στον τομέα της καινοτομίας σε σχέση με το επίπεδο των επενδύσεών. Η χώρα μας έχει τις καλύτερες επιδόσεις στο ανθρώπινο κεφάλαιο και την έρευνα, ενώ οι πιο αδύναμες εντοπίζονται σε market sophistication.

Γενικότερα, μεταξύ των «ατού» της Ελλάδας βρίσκεται το ανθρώπινο κεφάλαιο και η έρευνα, τομέας που την κατατάσσει στην 16η θέση. Επόμενος μεγάλος τομέας που ξεχωρίζει είναι οι υποδομές, αν και εδώ βρίσκεται αρκετά χαμηλότερα σε σύγκριση με το ανθρώπινο κεφάλαιο, φτάνοντας στην 45η θέση. Ακολουθούν πολιτικό, ρυθμιστικό και εκπαιδευτικό περιβάλλον, στην 51η θέση.

Αναλύοντας παραπάνω τη σχετική μελέτη, βλέπουμε ότι η Ελλάδα ξεχωρίζει σε ευκολία δημιουργίας νέων επιχειρήσεων, εκπαίδευση -και τριτοβάθμια εκπαίδευση- πρόσβαση σε τεχνολογίες ICT, δαπάνες για software ως ποσοστό του ΑΕΠ, επιστημονικά και τεχνικά άρθρα και πιστοποιητικά ποιότητας ISO 9001.

Στην άλλη πλευρά, υστερεί σε τομείς όπως η συνεργασία μεταξύ πανεπιστημίων και βιομηχανίας στον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης, η ευκολία λήψης πίστωσης, η ευκολία προστασίας των μειονοτικών επενδυτών, οι εισαγωγές υψηλής τεχνολογίας, η αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας, η ανάπτυξη υψηλής τεχνολογίας και οι χρηματοδοτήσεις.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr