NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

​Κολέτσος: Το Knauf World συνδέει ​την αρχιτεκτονική, το design και τον πολιτισμό σε Ελλάδα και Κύπρο​

​Κολέτσος: Το Knauf World συνδέει ​την αρχιτεκτονική, το design και τον πολιτισμό σε Ελλάδα και Κύπρο​

Για το καινούργιο brand της Knauf Ελλάδας και Κύπρου, to ​Knauf World, το οποίο συντονίζει και επιμελείται η Design Ambassador και το ARCHISEARCH.gr, για τις γενεσιουργούς του αιτίες και το οποίο έχει ως στόχο να συνδέσει ​την αρχιτεκτονική, το design και τον πολιτισμό των δύο χωρών μιλάει ο marketing manager της εταιρείας, Κώστας Κολέτσος. Το νέο brand στηρίζεται στο συνεχή διάλογο μεταξύ αρχιτεκτόνων και παραγωγών, με αποτέλεσμα τα υλικά του μέλλοντος να αποτελέσουν ουσιαστικό, αν και διακριτικό μέρος του τρόπου που απολαμβάνουμε τη ζωή.

Όπως σημειώνει σε μία εποχή που η “Integrated” μεθοδολογία παραγωγής κτιρίων κερδίζει διαρκώς έδαφος στη διεθνή αγορά, ο ρόλος ενός παραγωγού δομικών συστημάτων όπως η Knauf αναβαθμίζεται σε στρατηγικό συνεργάτη. Με το Knauf World στόχος είναι η συνδιαλλαγή με τους σχεδιαστές σε ένα επίπεδο που ξεπερνάει την παραδοσιακή ανταλλαγή τεχνικών πληροφοριών όσον αφορά τα συστήματα μας.

Στόχος της εταιρείας είναι να καταλάβει τις ανάγκες του Έλληνα και Κύπριου αρχιτέκτονα όπως προκύπτουν μέσα από το δικό τους πρόγραμμα εργασίας και να χτίσει μία σχέση εμπιστοσύνης που είναι απαραίτητη σε κάθε επιτυχημένη συνεργασία. Είναι γνωστό ότι στα Αγγλικά υπάρχει μία ενδιαφέρουσα νοηματική διαφορά ανάμεσα στις λέξεις cooperation και collaboration. “Cooperation” σημαίνει ότι συνεργάζομαι με κάποιον για να πετύχω έναν κοινό στόχο, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορώ να τον πετύχω και μόνος μου. Απεναντίας, “Collaboration” σημαίνει ότι αν δεν συνεργαστώ με κάποιον, δεν θα πετύχω το στόχο μου. Το Knauf World στοχεύει σε αυτήν τη δεύτερη ερμηνεία συνεργασίας.

Πέρα από τα τεχνικά, ποια είναι τα χαρακτηριστικά που δίνουν ταυτότητα στα συστήματα δόμησης;

Όλα αυτά που ξεπερνούν την τεχνική ποιότητα ενός κτιρίου και αφορούν σημαντικούς παράγοντες για την ευημερία των ανθρώπων, των κοινωνιών τους και του περιβάλλοντος. Η ανάγκη για τον πειραματισμό και το καινούργιο, για παράδειγμα, είναι μια βασική ανάγκη για κάθε έναν και κάθε μία από εμάς. Η ικανοποίηση μίας τέτοιας ανάγκης είναι υποχρέωση ενός παραγωγού δομικών συστημάτων όταν οι αποφάσεις του κατευθύνονται από την επιθυμία να δημιουργήσει υπεραξία για τον ίδιο τον χρήστη. Αυτό είναι που κινητοποιεί και τη δική μας έρευνα και ανάπτυξη καινοτόμων συστημάτων στην Knauf.

Η κοινωνική διάσταση της εκπαίδευσης, όσον αφορά την ορθή εφαρμογή των συστημάτων δόμησης στην μελέτη, στην κατασκευή και στην αποτελεσματική λειτουργία ενός κτιρίου, είναι ένα άλλο τέτοιο χαρακτηριστικό. Η ευθύνη της εταιρείας είναι αυτό που επινοεί και προτείνει στην αγορά να είναι και υλοποιήσιμο μέσα στα πλαίσια της οικονομίας. Οικονομία που μεταφράζεται όχι μόνο σε σχέση ποιότητας-κόστους, αλλά και σε ταχύτητα και ευελιξία ενός συστήματος σε όλον τον κύκλο της ζωής του.

Τι κερδίζει ένας αρχιτέκτονας από την εμπειρία της παραγωγής στον κόσμο της Knauf;

Μαθαίνει τα υλικά που χρησιμοποιεί στα σχέδια του. Τα υλικά, ξέρετε, είναι πηγή έμπνευσης για τους αρχιτέκτονες. Πέρα από τις τεχνικές τους ιδιότητες που καλούνται να ικανοποιήσουν τις όποιες επιδόσεις προδιαγράφονται στο πρόγραμμα ενός κτιρίου, κουβαλούν τη δική τους ιστορία και τη δική τους γλώσσα. Αν δεν τη γνωρίζεις καλά, το πιο πιθανό είναι να μπορέσεις να φτιάξεις ένα κτίριο, αλλά δύσκολα θα κάνεις αρχιτεκτονική.

Ο μεγάλος ιστορικός της αρχιτεκτονικής, Nicolaus Pevsner, ξεκινάει το σημαντικό βιβλίο του “An Outline of European Architecture”; Γράφει ο Pensner στον πρόλογό του, “ A bicycle shed is a building; Lincoln Cathedral is a piece of architecture.” Μπορείτε να φανταστείτε τον αρχιτέκτονα του καθεδρικού ναού του Lincoln να μη γνωρίζει τις δυνατότητες, ή τις αδυναμίες, της πέτρας; Την πέτρα δουλεύει και η Knauf. Ο γύψος είναι ένα φυσικό πέτρωμα που εξορύσσεται σε λατομείο δικής μας ιδιοκτησίας απέναντι από το εργοστάσιο της εταιρείας στο Στάνο, Αμφιλοχίας. Αυτόν επεξεργάζεται και αυτός είναι που δίνει σε μεγάλο βαθμό πολλές από τις εξαιρετικές ιδιότητες των τελικών προϊόντων που παράγει.

Τι μαθαίνει η εταιρεία από τους αρχιτέκτονες;

Η Knauf μαθαίνει να παράγει υλικά και συστήματα δόμησης που δίνουν υπόσταση σε ό,τι οραματίζονται οι αρχιτέκτονες. Σε σχέση με την μορφή, την κλίμακα, την ευελιξία, τις επιδόσεις, αλλά και την επίκαιρη ανάγκη της κυκλικής οικονομίας. Μαθαίνει τον τρόπο, ή αν θέλετε, τη σειρά με την οποία βάζει προτεραιότητες ένας αρχιτέκτονας στη σχεδιαστική του προσέγγιση. Θα έχετε κι εσείς ακούσει συχνά από ένθερμους υποστηρικτές της τεχνολογίας ότι τα πάντα γίνονται. Η εταιρεία, για παράδειγμα, μπορεί με τα σύγχρονα υλικά να φτιάξει ένα απολύτως αντισεισμικό κτίριο. Κάτι τέτοιο όμως θα ξεπερνούσε τον προϋπολογισμό οποιουδήποτε έργου και συνεπώς ο αρχιτέκτονας καλείται ήδη από τη φάση της προμελέτης να επιλέξει τη βέλτιστη λύση στα όρια που του βάζουν. Μέρος αυτών των ορίων αποτελούν και τα υλικά με τα οποία θα δουλέψει. Η Knauf έχει υποχρέωση όχι μόνο να σεβαστεί αυτά τα όρια, αλλά να βοηθήσει τους αρχιτέκτονες να τα ξεπεράσουν.

Το event “Sound matters” εξερευνεί τη φύση του ήχου με αφορμή την αρχιτεκτονική. Τι θέλετε να πετύχετε με αυτό το event;

Το Sound Matters είναι ένας διάλογος ανάμεσα στην αρχιτεκτονική και τα δομικά υλικά με κοινό παρανομαστή το ακουστικό περιβάλλον. Ένας από τους στόχους είναι η διερεύνηση των τρόπων με τους οποίους η σύγχρονη αρχιτεκτονική και τα σύγχρονα δομικά υλικά της Knauf συμβάλλουν στη βελτίωση του ακουστικού περιβάλλοντος των κτιρίων.

Ταυτόχρονα δεν σας κρύβω ότι είναι ένα event που επιχειρεί να προβληματίσει τον ευρύτερο τεχνικό κόσμο στη χώρα μας για τη σπουδαιότητα του ακουστικού σχεδιασμού. Πόσο πετυχημένο μπορεί να θεωρηθεί σήμερα ένα κτίριο αν δεν ικανοποιεί βασικές αρχές ηχομόνωσης και καλής ακουστικής; Όταν ο θόρυβος αποτελεί τη δεύτερη υψηλότερη περιβαλλοντική ρύπανση μετά την ποιότητα του αέρα; Η Knauf έχει μεγάλη παράδοση τόσο στην έρευνα, όσο και στην ανάπτυξη ακουστικών συστημάτων, και πιστεύει ότι μπορεί να δώσει λύσεις και στον πιο απαιτητικό ακουστικό σχεδιασμό.

Τι σημαίνει για την Knauf η βιωσιμότητα; Ποιους τομείς αγγίζει (περιβαλλοντικά, εργασιακά κ.λπ.)

Σημαίνει εστίαση στο παρόν δουλεύοντας για ένα βιώσιμο μέλλον. Όχι μόνο για την ευημερία της επιχείρησής μας, αλλά για το γενικότερο καλό. Είμαστε μία εταιρεία που στηρίζεται στο περιβάλλον για την ύπαρξή της και συνεπώς δεν θα μπορούσε παρά να είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι στην προστασία του. Δεν είναι τυχαίο ότι το πρόγραμμα αναδάσωσης που εφαρμόζεται στο σημείο εξόρυξης του γύψου στην Αμφιλοχία εδώ και πάνω από 15 χρόνια έχει αποτελέσει πρότυπο για αντίστοιχες ενέργειες του ομίλου μας στις 95 χώρες που δραστηριοποιείται παραγωγικά. Επιπλέον, η ανάπτυξη υλικών με χαμηλό ανθρακικό αποτύπωμα αποτελεί ήδη για τον όμιλό μας απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να μπει οποιοδήποτε νέο υλικό σε γραμμή παραγωγής. Όσον αφορά την κοινωνική διάσταση της αειφορίας, έχει αναπτύξει και εφαρμόζει ένα πρόγραμμα ασφάλειας των εργαζομένων, αλλά και των επισκεπτών στους χώρους όπου λειτουργεί, με στόχο όχι μόνο το μηδενικό ατύχημα, αλλά το μηδενικό παρ’ ολίγον ατύχημα και τα αποτελέσματα είναι ήδη εξαιρετικά.

Ποια είναι τα εργοστάσια της Knauf στην Ελλάδα; Πώς εντάσσονται στην οικονομική και κοινωνική ζωή των τόπων που τα φιλοξενούν;

Ο όμιλος Knauf έχει επενδύσει σε τρεις μονάδες παραγωγής στην Ελλάδα και μία στην Κύπρο∙ στην Αμφιλοχία, στη Θεσσαλονίκη, στον Βόλο και στη Λεμεσό. Στην Αμφιλοχία παράγονται γυψοσανίδες, υλικά αρμολόγησης, έτοιμοι σοβάδες και κονιάματα δαπέδων με βάση τον γύψο. Πρόσφατα μάλιστα, τον Μάιο του 2021, ολοκληρώθηκε ένα διετές πρόγραμμα επένδυσης ύψους 36 εκατ. €, όπου η γραμμή παραγωγής των γυψοσανίδων Knauf εκσυγχρονίστηκε σε μία πρότυπη μονάδα διπλάσιας παραγωγικής ικανότητας. Στη Θεσσαλονίκη παράγονται ετοιμόχρηστα υλικά επεξεργασίας επιφανειών και μεταλλικά προφίλ για εφαρμογές ξηράς δόμησης, ενώ διαθέτει ένα σύγχρονο κέντρο ανεφοδιασμού που διευκολύνει τις εξαγωγές της εταιρείας μας στα Βαλκάνια, τη Βόρειο Αφρική, την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη.

Στο Βόλο παράγονται οι γνωστές τσιμεντοσανίδες Aquapanel για εξωτερικούς τοίχους και οροφές, ενώ τέλος στη Λεμεσό λειτουργεί από το 2018 ένα νέο εργοστάσιο της Knauf που παράγει κονιάματα και κόλλες πλακιδίων με βάση το τσιμέντο. Και τα τέσσερα εργοστάσια όπως καταλαβαίνετε απασχολούν προσωπικό που στην πλειονότητά του προέρχεται από τις γύρω περιοχές. Ειδικότερα το εργοστάσιο της Αμφιλοχίας αποτελεί μία από τις σημαντικότερες παραγωγικές επενδύσεις στη Δυτική Ελλάδα και από την αρχή της λειτουργίας του το 1991 έχει χαρακτηρίσει την περιοχή. Αρκεί να σας πω ότι τα τελευταία 30 χρόνια έχουν φιλοξενηθεί στην Αμφιλοχία περισσότεροι από 7000 τεχνίτες από όλα τα μέρη της Ελλάδας και το εξωτερικό που έχουν εκπαιδευτεί στη σχολή μας. Πολλοί μάλιστα από αυτούς έχουν πιστοποιηθεί ως τεχνίτες και έχουν συμβάλλει στην καθιέρωση της ξηράς δόμησης στην Ελληνική κατασκευαστική αγορά.

PSO_GD_KW_SM_Archisearch_sound_matters.jpg?mtime=20211013120910#asset:302473


Οι επόμενες δράσεις στο πλαίσιο του Knauf World

Στόχος της Knauf είναι το Sound Matters να γίνει ένας ετήσιος θεσμός επικοινωνίας της εταιρείας με την αρχιτεκτονική και την ακουστική μελέτη. Πέρα όμως από αυτό σε πρώτη φάση η εταιρεία σκοπεύει να υλοποιήσει θεματικά ταξίδια για αρχιτέκτονες και σχεδιαστές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, στους χώρους όπου παράγονται τα υλικά της, σε μία προσπάθεια γνωριμίας τους με τον τόπο και τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από τα υλικά που χρησιμοποιούν στα έργα τους.

Με τη βοήθεια της Design Ambassador και της Archisearch.gr που συντονίζει και επιμελείται το έργο θέλει να ανοίξει το Knauf World και σε άλλες γειτονικές ή λιγότερο κοντινές χώρες όπου ο όμιλος Knauf έχει αντίστοιχες συνεργασίες με αρχιτέκτονες.

Στον ψηφιακό κατασκευαστικό κόσμο που ζούμε θα δούμε ολοένα και περισσότερες τέτοιες συνεργασίες να ξεπερνούν τα γεωγραφικά σύνορα των χωρών όπου δουλεύουμε. Και η αλήθεια είναι πως τα πιο πετυχημένα κτιριακά έργα είναι αυτά με τα λιγότερα προβλήματα επικοινωνίας ανάμεσα στους εμπλεκόμενους. Αυτήν την επικοινωνία χτίζει το Knauf World.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr