NEWSFLASH...
Διεθνή
ανάγνωση

Το άγνωστο όνομα που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία των τζιν

Το άγνωστο όνομα που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία των τζιν

Οι περισσότεροι θα έχουν σήμερα τουλάχιστον ένα τζιν παντελόνι στην ντουλάπα τους. Και σίγουρα πολλοί θα έχουν συνδέσει το όνομα του Levi Strauss -και της εταιρείας του, της Levi's- με τα συγκεκριμένα παντελόνια. Υπάρχει, όμως, και ένα άλλο όνομα που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία των blue jeans: εκείνο του Jacob Davis.

Ο Jacob Youphes θα γεννηθεί στη ρωσική πόλη Ρίγα, η οποία σήμερα είναι η πρωτεύουσα της Λετονίας, το 1831. Σε ηλικία 23 ετών θα μεταναστεύσει στις Ηνωμένες Πολιτείες και θα αλλάξει το όνομα του σε Davis. Θα εργαστεί ως ράφτης σε διάφορες αμερικανικές περιοχές και θα αποφασίσει να φύγει για τον Καναδά. Εκείνα τα χρόνια, θα ψάξει για χρυσό, θα πουλήσει καπνό και κρέατα.

Κάπου εκεί, θα γνωρίσει τη γυναίκα του, την Γερμανίδα Annie Parksher, με την οποία θα αποκτήσει έξι παιδιά. Θα επιστρέψει στις ΗΠΑ το 1868 και στη συνέχεια θα μετακινηθεί στη Nevada, όπου θα ξεκινήσει τη λειτουργία ενός μικρού καπνοπωλείου - πριν αλλάξει αντικείμενο και επιστρέψει στις ρίζες του, με ένα ραφείο και πουλώντας τέντες, κουβέρτες αλόγων και καλύμματα βαγονιών που συνήθως αγόραζαν οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο.

Σε όλα αυτά τα προϊόντα, ο Davis χρησιμοποιεί υφάσματα που αγοράζει από την Levi Strauss & co, στο San Fransicsco. Τον Ιανουάριο του 1871, μια πελάτισσα, σύζυγος ενός ντόπιου ξυλουργού, παραγγέλνει ένα παντελόνι για τον άντρα της, που ήταν αρκετά εύσωμος για έτοιμα ρούχα. Το αίτημα της ήταν το παντελόνι να γίνει όσο πιο ανθεκτικό γίνεται. Ο Davis είχε χάλκινα πριτσίνια που έβαζε σε κουβέρτες αλόγων. Αποφασίζει, λοιπόν, να τα χρησιμοποιήσει στις τσέπες του παντελονιού, ώστε αυτές να μην σκίζονται.

Αυτά τα παντελόνια, που υιοθετούσαν την καινοτομία με τα πριτσίνια και για τα οποία χρησιμοποιούνταν και τζιν ύφασμα, θα αρχίσουν να παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση από εργαζομένους που αναζητούσαν ανθεκτικά ρούχα. Οι παραγγελίες αρχίζουν να γίνονται ολοένα και περισσότερες και ο Davis θα φτιάξει 200 ζευγάρια μέσα στους επόμενους 18 μήνες. Είναι τότε που αρχίζει να φοβάται ότι κάποιος θα του κλέψει την ιδέα.

Κάπως έτσι, αποφασίζει να την κατοχυρώσει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Για αυτήν την διαδικασία, όμως, απαιτούνται εκείνη την εποχή 68 δολάρια, τα οποία ο ίδιος δεν διαθέτει. Έτσι, απευθύνεται στον Levi Strauss, με τον οποίο είχε ήδη συνεργασία για τα υφάσματα. Στις 20 Μαΐου 1873, κατατίθεται στις ΗΠΑ το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας με αριθμό 139121 στο όνομα των Jacob W. Davis and Levi Strauss and Company.

Η 20η Μαΐου θεωρείται η μέρα που γεννήθηκαν τα blue jeans. Αν και το τζιν ύφασμα χρησιμοποιούταν και πριν από την πατέντα, τα πριτσίνια, που εντοπίζονται ακόμη και σήμερα στα τζιν παντελόνια που φοράμε, βοήθησε να γίνουν εξαιρετικά ανθεκτικά και δημοφιλή. Μετά την κατοχύρωση της πατέντας, ο Jacob Davis θα διοριστεί διευθυντής παραγωγής στο κατάστημα της Levi Strauss & co.

Η ζήτηση συνεχίζει να αυξάνεται, οπότε ο Strauss αποφασίζει να δημιουργήσει ένα εργοστάσιο παραγωγής το οποίο ο Davis συνέχισε να διαχειρίζεται για τον Strauss. Ο Jacob W. Davis εργάστηκε εκεί μέχρι το τέλος της ζωής του, επιβλέποντας την παραγωγή. Πέθανε στο San Fransisco το 1908. Στην ιστορική τοποθεσία του ραφείου του στο Reno, η Reno Historic Resources Commission τοποθέτησε μια πλακέτα στις 20 Μαΐου 2006.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr