NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Συνένωση Επιχειρήσεων: Μια ακόμα ευκαιρία για Ανάπτυξη Καινοτομίας στη χώρα

Συνένωση Επιχειρήσεων: Μια ακόμα ευκαιρία για Ανάπτυξη Καινοτομίας στη χώρα

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2021, το Υπουργείο Οικονομικών έθεσε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το σχέδιο νόμου «Κίνητρα ανάπτυξης επιχειρήσεων», εισάγοντας μεταξύ άλλων νέα φορολογικά κίνητρα με σκοπό την προώθηση διαφορετικών σχημάτων εταιρικών συνεργασιών των μικρών και μεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων.

Πρόκειται για νομοθετικές διατάξεις που ενθαρρύνουν τη συνένωση ως μέσο βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, μία από τις βασικές προϋποθέσεις για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Είναι όμως οι φοροελαφρύνσεις και η προνομιακή δανειοδότηση των συνεργασιών τα μοναδικά κίνητρα για τις/τους επαγγελματίες της χώρας, ώστε να προχωρήσουν σε συνενώσεις των επιχειρήσεών τους; Ποια η σημαντικότητα μιας τέτοιας κίνησης επέκτασης και εξωστρέφειας για την ανάπτυξη των ίδιων των εταιρειών και της αξίας τους;

Είναι γεγονός πώς η συνεργατική οικονομία και οι πρακτικές του συν-επιχειρείν είναι μη οικίες προς τη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας. Και προφανώς οι εξαγορές, οι συγχωνεύσεις και τέτοιου είδους επεκτατικές επιχειρησιακές επιλογές, συνδέονται με αποφάσεις ανάπτυξης των δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων που επιδιώκουν τη μεγέθυνσή τους. Και δεν αφορούν τόσο στις μικρές επιχειρήσεις που αποτελούν την πλειοψηφία της υφιστάμενης ελληνικής αγοράς και αποσκοπούν στη διασφάλιση εισοδήματος για το προσωπικό που απασχολούν, ακόμη και για τον ίδιο τον ιδιοκτήτη τους. Εκεί τα κίνητρα λειτουργούν πράγματι «ανακουφιστικά» στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που επέφερε η πανδημία και το λιγότερο συμπληρωματικά στην εθνική στρατηγική ανάκαμψης της ελληνικής αγοράς.

Το συν-επιχειρείν και το «clustering» όμως, σε όλες τις μορφές του συνδέεται άμεσα με την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της χώρας. Ειδικά σε όρους καινοτομίας. Η έκθεση της επιτροπής Πισσαρίδη κάνει λόγο για «κατακερματισμένη επιχειρηματικότητα χαμηλής παραγωγικότητας» στην Ελλάδα με πρωτιές στις ευρωπαϊκές κατατάξεις που αναδεικνύουν την υστέρησή μας. Και αυτή η υστέρηση ισχύει, όχι μόνο γιατί στην πλειοψηφία τους οι μικρές επιχειρήσεις μας ανήκουν σε κλάδους της αγοράς που δεν είναι έντασης τεχνολογίας. Αλλά και επειδή η έλλειψη συνεργειών σε όλο το φάσμα του οικοσυστήματος στερεί από τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της αγοράς τη συμπληρωματικότητα στην τεχνογνωσία, την εξωστρέφεια, τη βελτίωση των προϊόντων και των υπηρεσιών και τελικά την ανταγωνιστικότητά τους.

Η συνένωση των μικρών επιχειρήσεων μπορεί να επιφέρει εκτός από τις δυνατότητες για οικονομίες κλίμακας και γρήγορη πρόσβαση σε χρηματοδότηση, αυξημένα επίπεδα εξειδίκευσης, ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών, αύξηση της παραγωγικότητας, πρόσβαση σε νέες τεχνολογίες, υποδομές και μία σαφώς καλύτερη θέση στον διεθνή επιχειρηματικό χάρτη. Η εφαρμογή του νέου νόμου, μετά και τις κατάλληλες βελτιώσεις που θα επιφέρει η ανοιχτή διαβούλευση, αποτελεί άλλο ένα βήμα πιο κοντά στο νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Που εκτός από τρόφιμα και πρώτες ύλες, εξάγει και προϊόντα μέσης και υψηλής τεχνολογίας στις άλλες χώρες. Που καταθέτει όλο και περισσότερες αιτήσεις για Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας και Βιομηχανικά Σχέδια. Που απασχολεί προσωπικό σε επιχειρήσεις με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Που σκαρφαλώνει στις ευρωπαϊκές κατατάξεις ανάπτυξης. Που καινοτομεί.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr