NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Β. Κωστοπούλου, Arkas Hellas: Όταν ο στόχος είναι κοινός, τα αποτελέσματα είναι ανοδικά

Β. Κωστοπούλου, Arkas Hellas: Όταν ο στόχος είναι κοινός, τα αποτελέσματα είναι ανοδικά

Η Βάντα Κωστοπούλου, Managing Director του Ομίλου Arkas Hellas και Αrkas Logistics, ενός brand του οποίου η ιστορία μας πάει πίσω στις αρχές του 20ου αιώνα, μιλάει σήμερα στο epixeiro.gr, με αφορμή και την Ημέρα Γυναικείας Επιχειρηματικότητας, για την επίδραση που υπήρξε στην παγκόσμια ναυτιλία λόγω της πανδημίας, αναλύοντας την επόμενη μέρα και τις ευκαιρίες που προκύπτουν σε αυτήν.

Το brand Arkas έχει πίσω του μια μεγάλη ιστορία. Όσο πιο συνοπτικά μπορούμε, μιλήστε μας για αυτήν και για το πώς φτάνουμε στην ίδρυση του Ομίλου Arkas Hellas.

Η ιστορία της οικογένειας ξεκινάει το 1902 στα μικρασιατικά παράλια της Σμύρνης, από τον Grabiel Arkas, οπού ιδρύει εταιρεία εισαγωγών και εξαγωγών.

Το 1944 αναλαμβάνει την επιχείρηση ο γιός του Λουκιανός, ο οποίος ιδρύει την πρώτη ναυτιλιακή εταιρεία πρακτόρευσης πλοίων. Μετατρέπει την εταιρεία εισαγωγών - εξαγωγών σε διεθνών μεταφορών με βάση τη Σμύρνη και, λόγω της ελληνικής του υπηκοότητας, φεύγει από τη Σμύρνη με προορισμό την Ελλάδα.

Το 1966 αναλαμβάνει τα ηνία ο γιός του Lucien, ένας από τους σημαντικότερους επιχειρηματίες της χώρας, ο οποίος εστιάζει αποκλειστικά στη ναυτιλία και δημιούργει την Arkas Shipping Agency.

H Ωρετ Αρκάς, κόρη του Λουκιανού Αρκά και αδελφή του Lucien, η οποία έχει περάσει τα εφηβικά της χρόνια στο επαγγελματικό περιβάλλον του πατερά της, ιδρύει το 1999 το πρώτο ναυτιλιακό πρακτορείο του Ομίλου, μαζί με τον Θεόδωρο Κωστόπουλο ως Διευθύνοντα Σύμβουλο.

Ο Όμιλος Αρκάς έχει περάσει ήδη στη νέα γενιά. Τα παιδιά του Lucien, Bernard και Diane, βρίσκονται στην Πόλη και στη Σμύρνη, ενώ τα παιδιά της Ωρέτ Αρκάς, Νικόλας, Φίλιππος και Βάντα, δραστηριοποιούνται σε εταιρείες του Ομίλου στην Ελλάδα και την Ιταλία.

Που δραστηριοποιείστε αυτή τη στιγμή, ποιες οι υπηρεσίες παρέχετε.

Ο Όμιλος ARKAS Hellas, μέλος της ARKAS Holding, συμπληρώνει φέτος 22 χρόνια επιτυχημένης παρουσίας στην Ελλάδα. Με γνώμονα την τεχνογνωσία ενός πολυεθνικού οργανισμού και το εύρος των εκπροσωπήσεων των διεθνών τακτικών γραμμών, συνδυάζουμε την κάλυψη των αναγκών με την προσωποποιημένη εξυπηρέτηση των πελατών μας.

Ο Όμιλος Arkas Hellas απαρτίζεται από τις εταιρείες:

  • Arkas Hellas, εκπροσωπώντας τις Arkas Line και Deutsche Afrika-Linien,
  • Tarros Hellas, εκπροσωπώντας τις Tarros Line, Messina Line και Melfi Lines,
  • Aegean Container Agency, εκπροσωπώντας την Yang Ming Line,
  • Arpac Hellas, εκπροσωπώντας την Pacific International Lines.

Επιπλέον, με την εκπροσώπηση της EMES Feedering, η Αrkas Hellas ξεχωρίζει στον τομέα των feeder υπηρεσιών, προσφέροντας μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων σε λιμάνια της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας.

Η Arkas Hellas, με την υπηρεσία husbandry προσφέρει, επίσης, συνεχείς υπηρεσίες πρακτόρευσης, τόσο στα πλοία των διεθνών τακτικών γραμμών που εκπροσωπεί, όσο και σε πλοία άλλων ναυτιλιακών γραμμών.

Τέλος, στον Όμιλο ανήκει και η εταιρεία Arkas Logistics, η οποία προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις διαμεταφορών, συνδέοντας προορισμούς ανά την υφήλιο και παρέχοντας ποιοτικές υπηρεσίες Logistics σε όλο το εύρος της εφοδιαστικής αλυσίδας, προσαρμοσμένες στις ανάγκες των συνεργατών της.

Γενικότερα, ποια η επίδραση που υπήρξε στην παγκόσμια ναυτιλία και στους τομείς όπου δραστηριοποιείστε; Ποια η εικόνα που υπάρχει, μέχρι αυτή τη στιγμή, για το 2021, και ποιες οι προβλέψεις για τους επόμενους μήνες;

Εξαιτίας της πανδημίας, το 2020, οι ναυτιλιακές γραμμές βιώσαν μια πολύ απότομη και απρόβλεπτη αλλαγή που σημειώθηκε στο παγκόσμιο εμπόριο. Προέβλεψαν, όμως, εγκαίρως την πτώση των διακινούμενων φορτίων, δρώντας άμεσα. Συγκεκριμένα, οι ενέργειες που πραγματοποίησαν ώστε να επιτύχουν το στόχο τους ήταν οι ακυρώσεις είτε των προγραμματισμένων αφίξεων πλοίων, είτε ολόκληρων τακτικών δρομολογίων.

Παρ’ όλα αυτά, η ζήτηση αυξήθηκε απότομα, κυρίως στην αγορά Κίνας - Β. Αμερικής, με τα ναύλα στη συγκεκριμένη αγορά να έχουνε αυξηθεί, φτάνοντας σε πρωτόγνωρα επίπεδα. Η αγορά και μεταφορά κενών εμπορευματοκιβωτίων στα κινεζικά λιμάνια, η αύξηση των παρεχόμενων τακτικών δρομολογίων και το άνοιγμα των υπόλοιπων εξαγωγικών χωρών που βρίσκονται ακόμα υπό περιορισμούς, μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά την εφοδιαστική αλυσίδα. Με αυτό τον τρόπο θα διευκολυνθεί το διεθνές εμπόριο, που είναι και η βασική προϋπόθεση για την επιστροφή της παγκόσμιας οικονομίας σε τροχιά ανάκαμψης.

Πώς προσαρμόστηκε το δικό σας ανθρώπινο δυναμικό σε όλα αυτά; Ποια στρατηγική εφαρμόσατε και ποια μέτρα από αυτά που ενδεχομένως υιοθετήσατε θα παραμείνουν και μεταπανδημικά; Θεωρείτε πως θα μεταβούμε σε ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας;

Η προσαρμογή μίας εταιρίας σε τέτοιες δύσκολες συνθήκες δεν είναι μια εύκολη διαδικασία, τόσο για τους εργαζομένους όσο και για τη διοίκηση. Όταν όμως ο στόχος είναι κοινός, τότε τα αποτελέσματα είναι μόνο ανοδικά.

Ως μία οικογενειακή επιχείρηση και μέλος ενός πολυεθνικού οργανισμού, έχουμε σαν πρώτο μέλημά μας την προσωποποιημένη επαφή με τους συνεργάτες μας, οπότε προτεραιότητά μας ήταν η προστασία της ψυχικής και σωματικής υγείας των εργαζομένων μας.

Οι νέες συνθήκες «τηλεργασίας» αποτέλεσαν ευκαιρία για να προχωρήσαμε πιο γρήγορα σε ριζικές αλλαγές προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα πιο παραγωγικό μοντέλο εργασίας. Με προγραμματισμό, προχωρήσαμε ταχύτατα με τις αυτοματοποιήσεις των εργασιών, αναθεωρήσαμε και επανασχεδιάσαμε τις διαδικασίες μας, πραγματοποιώντας σημαντικές αλλαγές στην οργανωτική μας δομή. Μεγάλο ποσοστό των υπηρεσιών που διαθέτουμε εκσυγχρονίστηκαν και ψηφιοποιήθηκαν, προσφέροντας στους πελάτες μας νέες δυνατότητες και ταχύτερη εξυπηρέτηση.

Προσωπικά, θεωρώ ότι το υβριδικό μοντέλο ήρθε για να μείνει σε πολλές επιχειρήσεις, συνδυάζοντας κάποιες μέρες παρουσίας στο γραφείο, με τις υπόλοιπες να εφαρμόζεται η απασχόληση μέσω τηλεργασίας.

Οι εργαζόμενοι που έχουν την επιλογή να δουλεύουν από οπουδήποτε πιστεύω πως είναι αυτοί που θα είναι σε θέση να διαχειριστούνε καλυτέρα την ψυχική τους υγειά, όντας πιο παραγωγικοί. Ο κόσμος, άλλωστε, αλλάζει και οι οργανισμοί θα πρέπει να εξελίσσονται και να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα, επενδύοντας στις ανάγκες των εργαζομένων (ψυχολογικά και σωματικά) και τη διαρκή εκπαίδευση για ανάπτυξη των δεξιοτήτων.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr