NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

IBM: Το αποτύπωμα στην Ελλάδα, το οικοσύστημα και τα σχέδια για τρίτο hub

IBM: Το αποτύπωμα στην Ελλάδα, το οικοσύστημα και τα σχέδια για τρίτο hub

Στις επενδύσεις που έχει πραγματοποιήσει η ΙΒΜ στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, στην αξιολόγηση που βρίσκεται σε εξέλιξη για την ανάπτυξη ενός ακόμη Κέντρου Αριστείας, αλλά και στις τεχνολογίες που θα μας απασχολήσουν στο άμεσο μέλλον, αναφέρθηκε ο κ. Σπύρος Πουλίδας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΙΒΜ για την Ελλάδα και την Κύπρο, κατά τη διάρκεια συνάντησης με εκπροσώπους των ΜΜΕ.

Όπως τόνισε ο κ. Πουλίδας, η IBM είναι μια εταιρεία με ιστορία που ξεπερνά τον έναν αιώνα ζωής, φτάνοντας τα 110 χρόνια. Σε όλη τη διάρκεια αυτής της διαδρομής, κατάφερνε να επιζεί μέσα από την επανανακάλυψη και την επανεφεύρεση του εαυτού της, σε κάθε χρονική περίοδο, ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς. «Αυτές οι πολλές φάσεις μετασχηματισμού είναι και ο λόγος που η εταιρεία είναι ζωντανή, με ηγετικό ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο στον τομέα της τεχνολογίας».

Μια τέτοια φάση μετασχηματισμού, που ξεκίνησε στα μέσα της περασμένης δεκαετίας, ολοκληρώθηκε πρόσφατα, με «τα στοιχεία που παραμένουν να είναι οι βασικές αρχές, η δέσμευση στις ανάγκες των πελατών, η στόχευση στην καινοτομία που αφήνει πραγματικό αποτύπωμα, το χτίσιμο εμπιστοσύνης σε όλες τις σχέσεις». Η εξέλιξη αφορά στον τομέα διαχείρισης και λειτουργίας τεχνολογικών υποδομών και τη δημιουργία της Kyndryl, η οποία είναι απολύτως ανεξάρτητη, εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, πελάτης και συνεργάτης της ΙΒΜ.

Η τελευταία εστιάζει πλέον τη στρατηγική της στο υβριδικό cloud και το AI. Κρατάει στην «καρδιά» της την παραγωγή τεχνολογίας, με μεγάλες επενδύσεις σε R&D για τη δημιουργία προϊόντων όπως servers, αλλά και λύσεων που αναμένονται τα επόμενα χρόνια, όπως οι κβαντικοί υπολογιστές. Παράλληλα, δίνει τεράστια σημασία στο «ταξίδι μετασχηματισμού» των πελατών της στο cloud. Το «υβριδικό υπολογιστικό νέφος» αποτελεί μια ανοικτότητα που επιτυγχάνεται μέσω της Red Hat -την οποία εξαγόρασε έναντι 34 δισ. Άλλωστε, «το Linux είναι το de facto operating system του cloud».

Ο κ. Πουλίδας τόνισε πως παραδοσιακοί χώροι δραστηριοποίησης της IBM αποτελούν ο χρηματοοικονομικός, η ενέργεια, το λιανεμπόριο, το distribution και η υγεία, ενώ μετέχει και σε δημόσια έργα, με συνεργασίες και σχήματα με integrators. «Προφανώς τα έργα που έχουν ανακοινωθεί αποτελούν μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα και προφανώς έχουμε ενδιαφέρον. Συνήθως συμμετέχουμε μέσω συνεργατών, αλλά σε πάρα πολλά οι προτάσεις της IBM αποτελούν την καρδιά των λύσεων που υλοποιούνται», ανέφερε. Άλλωστε, η IBM έχει ανακοινώσει επένδυση 1 δισ. για την ανάπτυξη του οικοσυστήματος της.

Μετά την απόσχιση της Kyndryl, η IBM θα δημιουργεί το 70% του business της από λογισμικό και υπηρεσίες consulting και το 30% από infrastructure και τεχνολογίες, ποσοστά που ισχύουν και για την Ελλάδα. Σημειώνεται πως, σε παγκόσμιο επίπεδο, τους τελευταίους 12 μήνες έχουν επενδυθεί 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε έρευνα και ανάπτυξη, με πολύ σημαντικά projects. Ένα από αυτά είναι οι κβαντικοί υπολογιστές, «που αναμένεται να αλλάξουν δραματικά την εικόνα της αγοράς και να προσφέρουν νέες λύσεις».

Παράλληλα, ο τομέας του cybersecurity αποτελεί σημαντικό κομμάτι της λειτουργίας της, καθώς 150 δισεκατομμύρια «cybersecurity incidents» ελέγχονται κάθε μέρα από τα συστήματα της, σε 17.000 πελάτες παγκοσμίως. Τέτοια καταγράφονται και σε πελάτες της στην Ελλάδα, ωστόσο δεν ανακοινώνονται «καθώς αντιμετωπίζονται». «Ευτυχώς δεν είχαμε κάποιο major impact περιστατικό στην Ελλάδα» σημείωσε ο κ. Πουλίδας, υπογραμμίζοντας πως η κυβερνοασφάλεια αποτελεί «ένα από τα πιο καίρια ζητήματα της εποχής».

Σε παγκόσμιο επίπεδο, πριν τον διαχωρισμό, τα έσοδα της IBM έφταναν τα 74 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα 55 δισ. παραμένουν στο core business, ενώ θα προστεθούν και 2,5 δισ. που θα έρθουν από την Kyndryl για την χρήση τεχνολογιών. Δηλαδή, με νούμερα του 2020, τα έσοδα της φτάνουν περίπου τα 57 - 57,5 δισ. Στην Ελλάδα, στο σύνολο της δραστηριότητας στο τέλος του '20 ήταν 147 εκατ. Το μεγαλύτερο μέρος αφορά στην Ελλάδα και ένα 10%-15% την Κύπρο. Σε σχέση με το 2019 υπήρξε αύξηση 10%, ενώ, μετά το διαχωρισμό, το business της IBM παγκοσμίως μειώθηκε κατά 26%, ποσοστό που είναι περίπου ίδιο και στην Ελλάδα.

Η εκτίμηση είναι ότι θα υπάρξει επέκταση και το 2021, «middle single digit growth» όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, με παραγωγή 35 δισ. ελεύθερων ταμειακών ροών στα επόμενα 3 χρόνια, κάτι που θα ευνοήσει επενδύσεις σε R&D και εξαγορές. Άλλωστε, έχουν ήδη γίνει 17 από τα μέσα του 2019, ενώ δεν έχει πραγματοποιηθεί κάποια τέτοια στην χώρα μας και δεν προβλέπεται σε αυτήν την φάση, καθώς η εστίαση είναι σε μεγάλες εταιρείες, σε παγκόσμιο επίπεδο. Σημειώνεται πως ο στενός δημόσιος τομέας αποτελεί περίπου το 10%-12% των εσόδων της IBM. Τα υπόλοιπα είναι ο ευρύτερος δημόσιος, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, τράπεζες κ.τ.λ.

Κέντρα Αριστείας και startups

Σε κάθε περίπτωση, η εταιρεία διαθέτει παρουσία στην Ελλάδα για πάνω από 80 χρόνια. Παρά την οικονομική κρίση, συνέχισε να μεγαλώνει και αυτή η τάση συνεχίζεται, με νέο προσωπικό, πιο εξιδεικευμένες θέσεις εργασίας και ένα δυναμικό πλάνο ενίσχυσης της παρουσίας της. Η IBM έχει πραγματοποιήσει στο πρόσφατο παρελθόν σημαντικές επενδύσεις, όπως για τα δύο Κέντρα Αριστείας, το ένα στην περιοχή των Βig Data και Βusiness Analytics και το άλλο στην περιοχή των Κύριων Τραπεζικών Εφαρμογών, για να υποστηρίξει έργα στην Ελλάδα, στην Κύπρο, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το προσωπικό της IBM σε Ελλάδα και Κύπρο αποτελείται από 250 με 260 άτομα. Υπάρχουν, επίσης, οι εξωτερικοί συνεργάτες, με 400 full time equivelant resources, αλλά και περίπου 80 εξειδικευμένα resources που έρχονται από το εξωτερικό και εργάζονται σε διάφορα έργα που πραγματοποιούνται στις δύο χώρες. Δημιουργείται, έτσι, ένα οικοσύστημα περίπου 700 ατόμων.

Σημειώνεται, πάντως, πως για τη στελέχωση των Κέντρων Αριστείας, αναζητά ανθρώπους με πολύ καλή επιστημονική εμπειρία -χωρίς να απαιτείται αυτή να είναι πολλών ετών- με νέους που θα παραμείνουν στην Ελλάδα ή θα επιστρέψουν σε αυτήν. Το Κέντρο των Big Data έφτασε στην κορύφωσή του τα 60-70 άτομα, ενώ το δεύτερο ξεκίνησε με 14-15 θέσεις και θα εξελιχθεί σε πάνω από 100 θέσεις εργασίας, με ορίζοντα τα επόμενα 2-2,5 χρόνια.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο δημιουργίας και ενός τρίτου Κέντρου, ο κ. Πουλίδας σημείωσε πως αξιολογούνται διάφορες άλλες περιοχές στις οποίες έχει νόημα μια επένδυση, πάντα με στόχο τη δημιουργία εξιδεικευμένων θέσεων που θα επιτρέψουν σε νέους να αξιοποιήσουν τις ικανότητές τους και να αφήσουν στη χώρα ένα αποτύπωμα. Οι περιοχές που διερευνώνται αφορούν στον άξονα των στρατηγικών επιλογών της IBM σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως το hybrid cloud και το AI. «Μακάρι να μπορέσουμε να έχουμε νέα για αυτό μέσα στο 2022» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος ανέφερε πως οι επενδύσεις στον τομέα της τεχνολογίας στην Ελλάδα είναι πολύ σημαντικές για την χώρα, καθώς αποτελούν «ένα πολύ καλό σημάδι για έξοδο από την τεχνολογική εσωστρέφεια και καλό σημάδι για όσους θέλουν να επενδύσουν» εδώ. «Εντούτοις, η τεχνολογία έχει μια ιδιαιτερότητα: η δυνατότητα να δημιουργείς οικονομικό αποτύπωμα σχετίζεται άμεσα με το πόσες θέσεις δημιουργείς, καθώς τα συστήματα λειτουργούν με αυτοματοποιημένους τρόπους. Αυτό που δημιουργεί πραγματικές θέσεις είναι δομές που αξιοποιούν αυτές τις τεχνολογίες».

Όσον αφορά στις startups, ο κ. Πουλίδας είπε στους δημοσιογράφους πως είναι ένα από τα αντικείμενα που η εταιρεία κοιτάζει σε παγκόσμιο επίπεδο. «Υπάρχουν πολύ σημαντικές συνεργασίες με τα εργαστήρια της, σταδιακά βλέπουμε τέτοιες συνεργασίες και στην Ελλάδα, όχι μόνο στη χρήση τεχνολογικών λύσεων, αλλά και στη διασύνδεση των startups με τα ερευνητικά εργαστήρια και την ακαδημαϊκή κοινότητα, όπου υπάρχουν και ερευνητικά προγράμματα που χρηματοδοτούνται από την εταιρεία, με την ανάπτυξη ενός ευρύτερου οικοσυστήματος που αρχίζει και παράγει αποτελέσματα. Το μοντέλο αυτό το βλέπω να εξελίσσεται πολύ τα επόμενα χρόνια».

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως, μετά από απόφαση της IBM το 2004 να πουλήσει τον τομέα των personal computer, πρακτικά έχει αποχωρήσει από την αγορά του consumer. «Φτάνουμε σε αυτήν μέσω των κεντρικών συστημάτων και των κεντρικών υποδομών και των εφαρμογών. Αλλά ο ίδιος ο consumer δεν μας βλέπει πια. Αυτό που συνέβαινε δηλαδή τη δεκαετία του '90, όπου πήγαινες σε οποιοδήποτε κατάστημα ή υπηρεσία και έβλεπες το logo της IBM στο PC, τον printer κ.τ.λ.», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πουλίδας.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr