NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

«Οχυρώνονται» έναντι του πληθωρισμού οι μεγάλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα

«Οχυρώνονται» έναντι του πληθωρισμού οι μεγάλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα

Καταφύγια έναντι του πληθωρισμού φτιάχνουν οι μεγάλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Ήδη από το τέλος του γ’ τριμήνου έχουν ξεκινήσει να αυξάνουν τις προβλέψεις τους και τα αποθεματικά κεφάλαιά τους προσβλέποντας ότι ο πληθωρισμός δεν θα υποχωρήσει μέχρι το τέλος 2021 και είναι πολύ πιθανό να φτάσει μέχρι τον Μάιο-Ιούνιο 2022, ταλαιπωρώντας επιχειρήσεις και πελάτες.

Η κερδοφορία σε ό,τι αφορά τις μεγάλες επιχειρήσεις για το 2021 δείχνει διψήφια ποσοστά ανόδου σε σχέση με το 2020. Όμως ο πληθωρισμός «τριμάρει» τα περιθώρια κέρδους από τις αρχές Σεπτεμβρίου και θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του έτους τουλάχιστον. Οι επιχειρήσεις μέχρι τέλος του 2021 θα απορροφήσουν την αύξηση του ενεργειακού κόστους εις βάρος του τελικού αποτελέσματος. Με απλά λόγια, θα μειώσουν τα κέρδη τους και τα μερίσματα προς τους βασικούς μετόχους.

Όμως ο πληθωρισμός θα κρατήσει για αρκετό διάστημα με αποτέλεσμα σε κάποια φάση να αναγκαστούν να περάσουν την αύξηση του λειτουργικού κόστους και τα διαφυγόντα κέρδη προς τους πελάτες τους με κόστος σε μείωση πελατείας. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι εταιρείες προχωρούν σε:

  • Aναζήτηση εναλλακτικών επιλογών σε θέματα ενεργειακού κόστους
  • Επιμερισμό του κόστους λειτουργίας και σε άλλους τομείς της δραστηριότητας
  • Περιορισμό μη ανελαστικών διαδικασιών
  • Διεύρυνση μεριδίων αγοράς και προμηθευτών ώστε να μην υπάρχει εξάρτηση
  • Μείωση ή εξάλειψη μερισμάτων και αύξηση αποθεματικών ενόψει 2022.

Θα αγγίξει το 5% στο τέλος του χρόνου

Με τους ρυθμούς που τρέχει ο πληθωρισμός πιθανότατα θα δούμε αύξηση στο 5% μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου, παρά το γεγονός ότι το πετρέλαιο έχει αρχίσει να υποχωρεί κάπως.

Αυτό σημαίνει ότι το αρχικό ενεργειακό κόστος έχει μεταφερθεί στις ενδιάμεσες αλυσίδες παραγωγής και δημιουργεί προβλήματα.

Πανευρωπαϊκό πρόβλημα

Σε νέο επίπεδο-ρεκόρ διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Νοέμβριο, λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους, πιθανότατα έχοντας κορυφωθεί πριν από την βραδεία πτώση που θα τον διατηρήσει στα υψηλά για μεγάλο μέρος του επομένου έτους, αναφέρουν τα στοιχεία της Eurostat.

Οι τιμές καταναλωτή σημείωσαν άνοδο στο 4,9% τον Νοέμβριο, μακράν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 25 ετών, από το 4,1% τον προηγούμενο μήνα και από το 4,5% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Οι ενεργειακές τιμές αυξήθηκαν 27% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καθώς οι τιμές πετρελαίου αυξήθηκαν αλλά ο πληθωρισμός στις υπηρεσίες και τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά, ήταν υψηλότερα του 2%, υποδηλώνοντας ταχεία άνοδο των υποκείμενων πιέσεων στις τιμές.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat, στην Ελλάδα ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο διαμορφώθηκε στο 4,3%, ενώ η μεταβολή σε μηνιαία βάση διαμορφώθηκε στο 0,6%.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr