NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Επαμεινώνδας Στυλόπουλος: Η δικηγορία πάντοτε εξελίσσεται και θα εξελίσσεται

Επαμεινώνδας Στυλόπουλος: Η δικηγορία πάντοτε εξελίσσεται και θα εξελίσσεται

Η επιλογή νομικού συμπαραστάτη αποτελεί μία δύσκολη και σημαντική απόφαση. Με αφορμή τις πρόσφατες βραβεύσεις του δικηγορικού γραφείου Στυλόπουλος & Συνεργάτες, συναντήσαμε τον Επαμεινώνδα Στυλόπουλο, διαχειριστή του σχήματος, στο φιλόξενο χώρο του γραφείο του και μας μίλησε για τις δραστηριότητες, τους τομείς δικαίου και τους πελάτες τους, αλλά και για τις απαιτήσεις της σύγχρονης δικηγορίας.

Κε Στυλόπουλε κατ’ αρχήν τι είναι για εσάς η δικηγορία;

Η δικηγορία αποτελεί ταυτόσημο της εκπροσώπησης, της υπεράσπισης των συμπολιτών μας. Ρόλος του δικηγόρου είναι να εκθέτει όπου και όπως χρειάζεται τις απόψεις και τα προβλήματα του εντολέα του, ώστε ο τελευταίος να εισακουστεί και να βρει λύση στο όποιο πρόβλημά του.

Θα μπορούσατε να μας πείτε κάποια πράγματα για την επαγγελματική σας σταδιοδρομία; Κατ’ αρχήν, πότε ιδρύθηκε το γραφείο Στυλόπουλος & Συνεργάτες;

Το γραφείο μας ιδρύθηκε από τον πατέρα μου, Λεωνίδα Στυλόπουλο, το 1972. Τα χρόνια εκείνα οι δικηγόροι μπορούσαν και ανταποκρίνονταν μόνοι τους σχεδόν σε όλες τις υποθέσεις. Πλέον, βέβαια, οι συνθήκες και οι απαιτήσεις έχουν αλλάξει.

Σήμερα το γραφείο σας με τι είδους υποθέσεις ασχολείται;

Το γραφείο μας είναι σε θέση να παράσχει νομικές υπηρεσίες τόσο σε «παραδοσιακές», εάν μου επιτρέπεται, υποθέσεις Αστικού και Εμπορικού Δικαίου, όσο και σε πιο ιδιαίτερες απαιτήσεις σχετικά με φορολογικά θέματα, εμπορικά σήματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ζητήματα προστασίας προσωπικών δεδομένων αλλά και πτωχευτικές διαδικασίες. Θα ήθελα να σημειώσω ότι τα τελευταία χρόνια παρέχουμε και υποστήριξη σε θέματα μετανάστευσης και συναφή φορολογικά κίνητρα.

Από τα χρόνια της δικηγορίας σας, θα μπορούσατε να ξεχωρίσετε κάποια υπόθεση και να μοιραστείτε μαζί μας;

Δεν νομίζω ότι μπορώ να ξεχωρίσω κάποια, καθώς σε όλες τις υποθέσεις φροντίζουμε να «βάλουμε» κάτι από τους εαυτούς μας. Μπορούμε απλά να σημειώσουμε ότι έχουν υπάρξει αρκετές υποθέσεις -τις οποίες χειριστήκαμε ή ακόμη χειριζόμαστε- οι οποίες έχουν απασχολήσει τον τύπο, όπως η ευτυχή κατάληξη της Hellenic Steel, η επιδίκαση ηθικής βλάβης από υπάλληλο εταιρείας για χρήση πληροφοριών, αλλά και η νομική υποστήριξη κάποιων οικογενειών με θύματα από τις πλημύρες της Μάνδρας. Επίσης, έχουν υπάρξει και αρκετές συγχωνεύσεις κι εξαγορές με σημαντικές εταιρίες της χώρας, στα πλαίσια των οποίων εκπροσωπήσαμε κάποια πλευρά.

Κε Στυλόπουλε, το γραφείο σας έχει λάβει κάποιες διεθνείς διακρίσεις τα τελευταία χρόνια. Θα θέλατε να μας μιλήσετε για αυτές;

Αποτελεί για εμάς πολύ τιμητικό να λαμβάνουμε διακρίσεις και δη από το εξωτερικό, καθώς με το τρόπο αυτό επισφραγίζονται οι προσπάθειες μας και η δουλειά μας. Ειδικά δε τα τελευταία δύο σχεδόν χρόνια, υπό τις συνθήκες της πανδημίας, η επιβράβευσή μας είχε κι ένα ρόλο ηθικής υποστήριξης για την ομάδα μας.

Το γραφείο σας διαθέτει υποστήριξη στο εξωτερικό;

Βεβαίως, καθώς κρίνουμε απαραίτητες τις διεθνείς συνεργασίες, τόσο λόγω της φύσης των υποθέσεων και των εντολέων μας, όσο και λόγω αντικειμένου του γραφείου μας. Βλέπετε, πολλές φορές υποστηρίζουμε είτε eλληνικά συμφέροντα στην αλλοδαπή, είτε αλλοδαπά συμφέροντα στην Ελλάδα.

Θα θέλατε να μας μιλήσετε για τις δυσκολίες και τα προβλήματα του κλάδου σήμερα;

Οι δικηγόροι σήμερα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μία σειρά από προβλήματα τα οποία βρίσκονται εντός και εκτός δικαστηριακών αιθουσών. Μεταξύ των πιο έντονων προβλημάτων -που τουλάχιστον εγώ κρίνω ότι η δικηγορία υφίσταται στην Ελλάδα θα σημείωνα τη πολυνομία, την καθυστέρηση του δικαστηριακού συστήματος, τις χαμηλές αμοιβές και τη γραφειοκρατία. Σε κάποιες χώρες στο εξωτερικό αυτά τα προβλήματα τα έχουν λύσει εδώ και καιρό. Εύχομαι λοιπόν και στα δικά μας!

stylopoulos_interview_2.jpg?mtime=20211211150940#asset:316183

Θεωρείτε ότι υπάρχει κάτι που θα θέλατε να σημειώσετε για τους νέους δικηγόρους;

Η δικηγορία πάντοτε εξελίσσεται και θα εξελίσσεται καθώς δεν στηρίζεται σε τίποτε άλλο παρά στις ανθρώπινες σχέσεις και συμπεριφορές. Η συμβουλή μου, λοιπόν, προς τους νέους συναδέλφους είναι να παραμείνουν διψασμένοι για γνώση κι εμπειρίες, καθώς έτσι μόνο θα μπορούν να κατανοούν τη φύση του λειτουργήματός μας. Επίσης, θα πρέπει να παραμείνουν άοκνοι ερευνητές και αναγνώστες, καθώς και οι νόμοι και οι ερμηνείες τους δυστυχώς δεν σταματούν να εξελίσσονται και να μεταβάλλονται – δυστυχώς, κατά μία έννοια...

Σας ευχαριστούμε για την ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Εγώ σας ευχαριστώ για την ευκαιρία βήματος που μου δώσατε.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr