NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Αυτή είναι η μεγαλύτερη εργαστηριακή μπριζόλα στον κόσμο

Αυτή είναι η μεγαλύτερη εργαστηριακή μπριζόλα στον κόσμο

Η ισραηλινή MeaTech 3D αποκάλυψε τη μεγαλύτερη μπριζόλα που έχει παραχθεί σε εργαστήριο, με βάρος σχεδόν 110 γραμμαρίων.

Η μπριζόλα αποτελείται από μυϊκά και λιπώδη κύτταρα, που προέρχονται από δείγματα ιστού που λαμβάνονται από αγελάδα. Ζωντανά βλαστοκύτταρα βοοειδών ενσωματώθηκαν σε «βιομελάνια» που στη συνέχεια τοποθετήθηκαν στον τρισδιάστατο εκτυπωτή της εταιρείας για την παραγωγή της μπριζόλας. Στη συνέχεια, η ωρίμανση έγινε σε επωαστήρα.

Η Sharon Fima, Διευθύνουσα Σύμβουλος της MeaTech, δήλωσε: «Η ανακάλυψη είναι το αποκορύφωμα των προσπαθειών ενός έτους στην κυτταρική βιολογία και στις διαδικασίες υψηλής απόδοσης της μηχανικής ιστών, καθώς και στην τεχνολογία βιοεκτύπωσης ακριβείας. Πιστεύουμε ότι έχουμε τοποθετηθεί στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την ανάπτυξη προϊόντων κρέατος υψηλής ποιότητας, με βάση τα κύτταρα.» Αναπτύσσονται, επίσης, κυτταρικές γραμμές για χοιρινό και κοτόπουλο.

Η εταιρεία είπε ότι στοχεύει να παράγει καλλιεργημένο κρέας που θα έχει το ίδιο κόστος με το συμβατικό. Αλλά οι συγκεκριμένες μπριζόλες δεν θα εμφανιστούν σύντομα στα πιάτα μας. Το πρώτο εγχείρημα της εταιρείας στην αγορά θα είναι να πουλήσει το καλλιεργημένο λίπος ως συστατικό για άλλα προϊόντα, με ένα πιλοτικό εργοστάσιο να προγραμματίζεται για το 2022.

«Η ανακοίνωση της MeaTech σηματοδοτεί ένα συναρπαστικό βήμα προς τα εμπρός όσον αφορά στην πολυπλοκότητα και το καθαρό μέγεθος μιας καλλιεργούμενης μπριζόλας», δήλωσε η Seren Kell από το Good Food Institute (GFI) Europe. «Η 3D εκτύπωση δίνει τη δυνατότητα στις εταιρείες να δημιουργούν πιο εξελιγμένα προϊόντα που μπορούν να αναδημιουργήσουν αυθεντικά τη γεύση, την υφή και την αίσθηση του συμβατικού κρέατος».

Το κρέας που καλλιεργείται από κύτταρα απαιτεί ρυθμιστική έγκριση πριν πουληθεί στο κοινό, και αυτό συνέβη για πρώτη φορά στα τέλη του 2020, όταν κοτομπουκιές από την αμερικανική εταιρεία Eat Just έφτασαν σε πελάτες στη Σιγκαπούρη.

Άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται γύρω από το εργαστηριακό κρέας είναι η Mosa Meats από Ολλανδία, που ιδρύθηκε από τον καθηγητή Mark Post, ο οποίος παρήγαγε το πρώτο εργαστηριακό beefburger το 2013, και η Memphis Meats, που τώρα ανήκει εν μέρει στις Tyson και Cargill, δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες κρέατος στον κόσμο. Μια άλλη εταιρεία, η Meatable, στοχεύει να άρει την ανάγκη για επαναλαμβανόμενη εξαγωγή αρχικών κυττάρων από ζώα, δημιουργώντας γραμμές που πολλαπλασιάζονται συνεχώς.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr