NEWSFLASH...
Food for Thought
ανάγνωση

Secret Santa ή Secret Pharma…

Secret Santa ή Secret Pharma…

​Μετά από ένα χρόνο αβεβαιότητας και περιόδων απομόνωσης που επέφερε ο COVID-19, πολλοί άνθρωποι θα δημιουργήσουν προσδοκίες για ακόμη πιο χαρούμενα Χριστούγεννα και θα προγραμματίσουν, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, να συνδεθούν με την οικογένεια και τους φίλους τους σε γιορτές.

Ωστόσο, για πολλούς ανθρώπους η εορταστική περίοδος μπορεί επίσης να μεγεθύνει οικονομικά ζητήματα, οικογενειακές συγκρούσεις και μοναξιά και να αυξήσει το άγχος για άτομα με άγχος και κατάθλιψη.

Πρόσφατα δημοσιευμένη έρευνα δείχνει ότι οι αναφορές ενδοοικογενειακής βίας αυξάνονται επίσης έως και 20% κατά την περίοδο Χριστουγέννων - Πρωτοχρονιάς λόγω του αλκοόλ, του άγχους και της μεγαλύτερης συχνότητας οικογενειακών συγκεντρώσεων.

Τα στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την κορονοϊό εποχή, σχετικά με την περσινή περίοδο Χριστουγέννων/Πρωτοχρονιάς, έδειξαν:

  • Αύξηση 26,1% στα αστυνομικά καθήκοντα που σχετίζονται με την οικογενειακή βία,
  • Αύξηση 18,6% στον αριθμό των περιστατικών που αφορούν παιδιά που εκτίθενται σε ενδοοικογενειακή βία,
  • Αύξηση 20% στις έρευνες που σχετίζονται με την οικογενειακή βία.

Και φυσικά, στην εν λόγω έρευνα δεν έχει περιληφθεί ό,τι δεν καταγγέλθηκε ενώ σε καμία περίπτωση δεν έχει φτάσει να δει το φως ο αληθινός αριθμών ανθρώπων που έχουν να αντιμετωπίσουν μια μικρή ή μεγάλη ψυχική πρόκληση, ιδιαίτερα τις μέρες των Χριστουγέννων.

Συχνά, η πρόσκληση σε κοινωνικές εκδηλώσεις και η πίεση του να ανταποκρίνεται κανείς στις προσδοκίες μπορεί να αυξήσει, επικίνδυνα, το άγχος για άτομα με πάθηση ψυχικής υγείας.

Στην covid εποχή άλλωστε, είναι τόσο παραμετροποιημένα και διαστρεβλωμένα τα γεγονότα στον εγκέφαλο ενός ψυχικά δυσκολεμένου ατόμου, όπου η αποδοχή ή η απόρριψη μιας κοινωνικής συνεύρεσης αλλάζει τελείως τη βαρύτητα της.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί, επίσης, να αρχίσουν να ασκούν υπερβολική πίεση στους εαυτούς τους σχετικά με το τι πρέπει να αγοράσουν ή να κάνουν για τους άλλους, ενώ άλλοι μπορεί να φοβούνται για το πώς ίσως να καλύψουν μια διαφορά με την οικογένεια επειδή μπορεί να καταλήξει σε σύγκρουση.

Μια πράσινη περιοχή, εκείνη με τον πράσινο σταυρό του Φαρμακείου…

Για πολλούς από μας στην Ελλάδα, το Φαρμακείο, από την άφιξη του κορονοϊού κι έπειτα, έγινε κάπου τύπου ειρηνευτική ζώνη, ανάμεσα σε πλείστες αντιθέσεις, συγκρούσεις, ετερόκλητες απόψεις, ακόμη κι ένα άτυπο πεδίο Συμβουλευτικής και Ιατρικής ανακατεύθυνσης.

Ο σύγχρονος Φαρμακοποιός, μετά το στοίχημα να ισορροπήσει την επιστήμη με το επιχειρείν, βρέθηκε να κάνει παραπομπές, να διαχειρίζεται κοινωνικά ζητήματα, να φροντίζει, να ακούει, να συμβουλεύει, να είναι παρών.

Το φαρμακείο έγινε, ως χώρος, κάποιου τύπου ψυχικό και συναισθηματικό φάρμακο, διαχειρίστηκε πολλές αμφίβολες καταστάσεις, χρειάστηκε να γίνει ευαγγελιστής της επιστήμης και της ορθής σκέψης, να κρατήσει το σύστημα σε συνοχή και να ακουμπήσει με ανθρωπιά σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, σε επίπεδο υπηρεσίας κοινωνείν πια, πέρα από το φάρμακο ή το προϊόν που είχε στα ράφια του.

Όταν μπαίνετε σε ένα φαρμακείο, είτε με το κλειδί του ιδιοκτήτη και τη λευκή ρόμπα του επιστήμονα, είτε ως πελάτης, ειδικά αυτές τις μέρες:

  • Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας και τους άλλους, εμπρός και πίσω από τον πάγκο
  • Καθώς τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά πλησιάζουν γρήγορα, είναι εντάξει να νιώθετε κάθε συναίσθημα από το μεγάλο φάσμα των συναισθημάτων, ακόμη και να είστε εξαντλημένοι από μια αλλόκοτη χρονιά αλλαγών και αβεβαιότητας.
  • Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας και τους άλλους όταν μιλάτε για το τι θα κάνετε αυτή τη γιορτινή περίοδο, ίσως εσείς ψωνίζετε δώρα και κάποιος άλλος πίσω σας είναι εκεί για κάποιον δικό του άνθρωπο που δοκιμάζεται να κρατηθεί στη ζωή.
  • Αν πάλι είστε εσείς ο Φαρμακοποιός, χρησιμοποιείστε την μεγάλη σας εμπειρία στο να βλέπετε πολύ κόσμο καθημερινά και πείτε μια κουβέντα αναφορικά με τις προσδοκίες ενός δυσκολεμένου πελάτη σας, για να απομακρύνετε το άγχος του.
  • Κρατήστε τα πράγματα σε μια λογική συμβατή με την πραγματικότητα.
  • Ο covid μας δίδαξε πως είμαστε όλοι συνδεδεμένοι και στο καλό και στο κακό και θυμηθείτε πως έχουμε επιλογή να συνδεόμαστε στο καλό.
  • Αν είστε εσείς ο Φαρμακοποιός θυμίστε στους πελάτες σας πως είναι σημαντικό να είμαστε όλοι εδώ, με εορταστικά ή χωρίς, υγιείς και παρόντες, και βρείτε αυτό το στοιχείο που έχουν οι πελάτες λειτουργικό στη ζωή τους, τονίζοντας τη σημασία του στοιχείου αυτού.
  • Αφαιρέστε από τον εαυτό σας και τους συνανθρώπους σας την πίεση για να τις κάνετε «τέλειες».
  • Αποφύγετε τις υπερβολικές δαπάνες, ίσως σκεφτείτε πως έχει νόημα να κάνετε κάτι καλό για όσους είναι λιγότερο τυχεροί και επιλέξτε να περάσετε χρόνο με υποστηρικτικούς φίλους και οικογένεια και μέσα από μια οθόνη αν κινδυνεύει κάποιων η υγεία με τη δια ζώσης συναναστροφή. Η αγάπη φτάνει και με ένα κλικ αν αυτή η μόνη κατάλληλη επιλογή.
  • Σκεφτείτε ακόμη και να προσφέρετε κάτι στα κοινωνικά φαρμακεία.
  • Το να λέμε «όχι» όταν δεν θέλουμε να κάνουμε κάτι επειδή νοιώθουμε υποχρεωμένοι ή λόγω μιας αίσθησης παράδοσης είναι απολύτως αποδεκτό. Άλλωστε, ο κορονοϊός μας έμαθε να λέμε και όχι.

Υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες να χαλαρώσετε και να απολαύσετε αυτές τις γιορτές εάν εξαλειφθούν οι στρεσογόνοι παράγοντες, οι οποίοι εκτός των άλλων θυμηθείτε πως φθείρουν το ανοσοποιητικό μας.

Ζήστε τη στιγμή, λίγο mindfulness για τα Χριστούγεννα...

Αβέβαιο το μέλλον και ήδη παιγμένο το ταινιάκι με το παρελθόν. Εστιάστε στο εδώ και τώρα και γιορτάστε τα πράγματα που σας φέρνουν χαρά, όσο μικρά κι αν φαίνονται. Είμαστε εδώ και ο καθένας δίνει τη δική του μάχη. Το σπουδαίο είναι πως είμαστε όλοι μαζί και εδώ.

Από όλες τις λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος αυτή που μπορούμε να ελέγχουμε είναι η αναπνοή. Πάρτε μερικές βαθιές ανάσες και αλλάξτε παίζοντας με το νου σας την κλίμακα των σκέψεων σας, ακούστε τις λέξεις σας.

Μιλήστε με πιο τρυφερό τρόπο για τον εαυτό σας, δείτε τι αλλάζει… Συζητήστε με άλλους για τα συναισθήματά σας Εάν ανησυχείτε για κάτι, η συζήτηση με έναν φίλο, μέλος της οικογένειας ή επαγγελματία ψυχικής υγείας γι' αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να συνειδητοποιήσετε ότι ορισμένες από τις ανησυχίες σας δεν είναι τόσο σημαντικές όσο φαίνονται αρχικά.

Μιλήστε με το Φαρμακοποιό σας, θα καταφέρει αρκετά για να σας ακούσει και κυρίως να σας ανακατευθύνει προς έναν ειδικό.

Συγκρατήστε την ένταση

Εάν η οικογένεια και οι φίλοι σας δεν είναι στην ίδια σελίδα όσον αφορά στην αντιμετώπιση μιας δύσκολης κατάστασης, ίσως θελήσετε να εξετάσετε μερικές στρατηγικές για να κάνετε την κατάσταση πιο υποφερτή για όλους:

  • Μειώστε την πιθανότητα συγκρούσεων, απλώνοντας τα κοινωνικά σας στις γιορτές, μείνετε λίγο σε δύσκολους συγγενείς, έτσι για το καλό όπως λέμ,ε και δείτε πιο πολύ κόσμο για πιο λίγη ώρα.
  • Φροντίστε να έχετε διαθέσιμα ποτά με χαμηλή περιεκτικότητα και χωρίς αλκοόλ για τους καλεσμένους σας. Κάποιοι από τους ανθρώπους που δεν το βάζει ο νους σας είναι σε αγωγή, ντρέπονται να το πουν, ίσως αποφύγουν και να εξηγήσουν αν ρωτηθούν «μα καλά εσύ δε θα πιείς τέτοια μέρα;» Ρωτήστε σχετικά το φαρμακοποιό σας και έχετε πάντα διακριτική στάση στα καλέσματα.
  • Γίνετε mindful και για τους άλλους ανθρώπους, πολλοί περνούν για λόγους συναισθηματικής ανακούφισης σε υπερβολική κατανάλωση γλυκών, που μπορεί να κάνουν trigger λήθαργο ή και να ενοχλήσουν μια εν υπνώση κατάθλιψη. Οι διατροφές πλούσιες σε ζάχαρη έχουν συνδεθεί με την κατάθλιψη σε πολυάριθμες μελέτες.
  • Αν δείτε έναν άνθρωπο που σας κινεί τα ραντάρ σε ένα κάλεσμα, θυμηθείτε πως δε χρειάζεται ούτε νουθεσίες, ούτε συμβουλές, ούτε βροχή ερωτήσεων. Μια καλή κουβέντα αρκεί, ένα ειλικρινές χαμόγελο και λίγος χρόνος για να τον ακούσετε, απλά κι ανθρώπινα. Αν μπορείτε, λόγω καιρού ή συνθηκών, προσκαλέστε τον για να χορέψετε ένα κομμάτι, ή να πάτε μέχρι την κουζίνα να φέρετε κάτι, ακόμη και να πάτε για ένα περπάτημα. Οι ενδορφίνες που απελευθερώνονται από έναν γρήγορο περπάτημα 20 λεπτών θα βοηθήσουν μια ψυχική πίεση και θα φέρουν μια μυϊκή τόνωση.

Πάντα κάποιος χρειάζεται αυτό που σε εμάς περισσεύει

Ρωτήστε το Φαρμακοποιό σας για κάποιον ηλικιωμένο που έχει ανάγκη, ή για μια οικογένεια που έχει ανάγκη από βρεφικά προϊόντα ή κάποιο σκεύασμα. Κάντε αυτό δώρο για φέτος. Η αγάπη έχει πολλά πρόσωπα και τρόπους να εκδηλωθεί.

Κι αν είστε φαρμακοποιός και ακόμη κι αυτές τις μέρες δείτε κάποια γυναίκα, ή και το παιδί της, να έρχονται συνεχώς μετά από «ατύχημα» στις σκάλες, ή στο ντουλάπι ή έπεσαν με το ποδήλατο, κάντε κάτι, το πιο σπουδαίο φάρμακο δεν είναι σε κουτί και δε συνταγογραφείται. Είναι η αγάπη κι η φροντίδα.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr