NEWSFLASH...
Διεθνή
ανάγνωση

Ο δημιουργός των θρυλικών κιθάρων Fender που δεν έμαθε ούτε μια νότα

Ο δημιουργός των θρυλικών κιθάρων Fender που δεν έμαθε ούτε μια νότα

​Jimi Hendrix, Eric Clapton, George Harrison, David Gilmour, Jeff Beck, Keith Richards, Stevie Ray Vaughan. Αυτά είναι μερικά, μόνο, από τα ονόματα αναγνωρισμένων καλλιτεχνών που άφησαν το δικό τους σημάδι στην παγκόσμια μουσική βιομηχανία. Και που το έκαναν μέσω μιας κιθάρας που έφερε μια πολύ συγκεκριμένη υπογραφή: Fender.

Ο Leo Fender -Clarence Leonidas Fender, όπως ήταν το πλήρες όνομα του- γεννήθηκε μια ζεστή μέρα του Αυγούστου, στο μακρινό 1909. Οι γονείς του ήταν ιδιοκτήτες ενός πορτοκαλεώνα, στην Καλιφόρνια. Φυσικά, η ζωή είχε άλλα σχέδια για τον Leo, όχι την ενασχόληση με την καλλιέργεια πορτοκαλιών. Σε ηλικία 8 ετών, αναπτύσσει έναν όγκο στο αριστερό του μάτι. Αυτό θα οδηγήσει στην αφαίρεση του ματιού του και στην αντικατάσταση του με ένα γυάλινο. Αργότερα στη ζωή του, η κατάσταση του θα τον καταστήσει ακατάλληλο για στράτευση στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μικρός, θα ασχοληθεί με το πιάνο και στη συνέχεια θα μεταπηδήσει στο σαξόφωνο. Ωστόσο, το ενδιαφέρον του για για αυτό δεν κράτησε πολύ. Αυτό που τον ένοιαζε, ήταν ολοένα και περισσότερο τα ηλεκτρονικά και ο συνεχής πειραματισμός με αυτά. Όταν ήταν 13 ετών, ο θείος του του στέλνει ένα κουτί γεμάτο με πεταμένα εξαρτήματα από ραδιόφωνα αυτοκινήτου και μια μπαταρία. Την επόμενη χρονιά, επισκέπτεται το κατάστημα του θείου του και γοητεύεται από ένα ραδιόφωνο που είχε φτιάξει, από ανταλλακτικά.

Λίγο αργότερα, ο Leo αρχίζει να επισκευάζει ραδιόφωνα στο σπίτι των γονιών του. Την άνοιξη του 1928, αποφοιτά από το Fullerton Union High School και μπαίνει στο Fullerton Junior College το ίδιο φθινόπωρο. Ενώ σπουδάζει λογιστής, συνεχίζει να μαθαίνει μόνος του οτιδήποτε μπορούσε σε σχέση με τα ηλεκτρονικά και να ασχολείται με ραδιόφωνα και άλλα ηλεκτρικά είδη, Αλλά δεν θα παρακολουθήσει ποτέ κανένα μάθημα γύρω από το συγκεκριμένο αντικείμενο. Είναι εντελώς αυτοδίδακτος.

Μετά το κολέγιο, πιάνει δουλειά ως ντελίβερι για την Consolidated Ice and Cold Storage Company, όπου αργότερα γίνεται λογιστής. Είναι εκείνη την εποχή που κάποιος τον πλησιάζει και του ζητάει να φτιάξει ένα σύστημα αναγγελιών. Ο Fender φτιάχνει έξι τέτοια. Το 1933, γνωρίζει την Esther Klosky και παντρεύονται έναν χρόνο μετά. Εκείνη την εποχή, πιάνει δουλειά ως λογιστής. Είναι, όμως, η εποχή της Μεγάλης Ύφεσης, και απολύεται από δύο διαφορετικές θέσεις, στη σειρά.

Το 1938, με δανεικά λεφτά, ο Leo ξεκινά το «Fender Radio Service», όπου επισκευάζει ραδιόφωνα. Μουσικοί και επικεφαλής συγκροτημάτων φτάνουν στο κατάστημα του για συστήματα αναγγελιών, τα οποία κατασκευάζει, νοικιάζει και πουλά. Ο Fender προσφέρει, επίσης, ενίσχυση για ακουστικές κιθάρες που γίνονται, εκείνη την εποχή, ολοένα και πιο δημοφιλείς στη μουσική σκηνή της νότιας Καλιφόρνια.

Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, συναντά τον Clayton Orr «Doc» Kauffman, έναν εφευρέτη που εργάζεται για την Rickenbacker. Ο Kauffman κατασκευάζει και πουλά χαβανέζικες κιθάρες για πάνω από μια δεκαετία. Ο Fender πείθει τον Kauffman να συνεργαστούν και στη συνέχεια ξεκινούν την «K&F Manufacturing Corporation», σχεδιάζοντας και κατασκευάζοντας χαβανέζικες κιθάρες και ενισχυτές.

Λίγα χρόνια μετά, ο Kauffman αποχωρεί και ο Fender μετονομάζει την εταιρεία σε «Fender Manufacturing» και στη συνέχεια σε «Fender Electric Instrument Co», στα τέλη του 1947. Από εκείνο το σημείο και μετά, ο Fender επικεντρώνει το ενδιαφέρον του αποκλειστικά σε οτιδήποτε σχετίζεται με κιθάρες και ενισχυτές. Και κάπου εδώ, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έμαθε ποτέ να παίζει κιθάρα. Ούτε μια νότα.

Μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το rhythm and blues, το honky-tonk και το boogie-woogie είναι μερικά, μόνο, από τα μουσικά είδη που αρχίζουν να κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερο κοινό. Αυτό το νέο κύμα «αγκαλιάζει» την ηλεκτρική κιθάρα. Και ο Leo Fender διαδραματίζει τον δικό του, καθοριστικό, ρόλο, αλλάζοντας τη μουσική βιομηχανία.

Και αυτή η επιτυχία αφορά, μάλλον, σε τρία μοντέλα: την Fender Telecaster (1950), η οποία έγινε η πρώτη ηλεκτρική κιθάρα μαζικής παραγωγής, την Fender Stratocaster (1954), μια από τις πιο αναγνωρίσιμες κιθάρες σε ολόκληρο στον κόσμο, και την Fender Precision Bass (1951), που έθεσε τα πρότυπα και οδήγησε στο ηλεκτρικό μπάσο. Ο ενισχυτής Fender Bassman αποτέλεσε τη βάση για όλες τις μελλοντικά επιτυχημένες μάρκες ενισχυτών, όπως οι Marshall, Mesa Boogie και Orange.

Στον Fender μπορεί να πιστωθεί όχι μόνο η αλλαγή της μουσικής και του πώς αυτή ακούγεται, αλλά και ο τρόπος που παίζεται. Πέθανε το 1991, σε ηλικία 81 ετών και θεωρείται μια από τις καθοριστικότερες προσωπικότητες της μουσικής. Δίπλα στον Robert Moog και τον Les Paul, ο Fender είναι βασικό μέλος εκείνου του ολιγομελούς club που, χωρίς την ύπαρξή τους, η μουσική, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, δεν θα ήταν η ίδια.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr