NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Πέντε δυνάμεις δεσμεύονται να αποτρέψουν την εξάπλωση των πυρηνικών όπλων

Πέντε δυνάμεις δεσμεύονται να αποτρέψουν την εξάπλωση των πυρηνικών όπλων
Φωτογραφία: UN [Αρχείου]
04_01_2022 | 11:00 04_01_2022 | 11:02
epixeiro icon Ειδήσεις | Διεθνή, Κοινωνία

Πέντε παγκόσμιες πυρηνικές δυνάμεις δεσμεύτηκαν να αποτρέψουν την εξάπλωση των πυρηνικών όπλων και να διασφαλίσουν ότι δεν θα διεξαχθεί ποτέ πυρηνικός πόλεμος, σε μια σπάνια κοινή δήλωση ενόψει της αναθεώρησης μιας βασικής πυρηνικής συνθήκης.

Η δήλωση ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ρωσία, η Κίνα και η Γαλλία –που είναι τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών– θεωρούν πρωταρχική ευθύνη τους να αποφύγουν τον πόλεμο μεταξύ των πυρηνικών κρατών και να μειώσουν τους στρατηγικούς κινδύνους, έχοντας ως στόχο τη συνεργασία με όλες τις χώρες για τη δημιουργία ατμόσφαιρας ασφάλειας.

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η περαιτέρω εξάπλωση τέτοιων όπλων πρέπει να αποτραπεί», ανέφερε η δήλωση, προσθέτοντας πως «ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί και δεν πρέπει ποτέ να διεξαχθεί».

Η ρωσική εκδοχή της δήλωσης έγραφε: «Δηλώνουμε ότι δεν θα μπορούσαν να υπάρχουν νικητές σε έναν πυρηνικό πόλεμο, δεν πρέπει ποτέ να ξεκινήσει».

«Δεδομένου ότι η χρήση πυρηνικών όπλων θα είχε εκτεταμένες συνέπειες, επιβεβαιώνουμε επίσης ότι τα πυρηνικά όπλα -εφόσον υπάρχουν– θα πρέπει να εξυπηρετούν αμυντικούς στόχους, την αποτροπή κατά της επιθετικότητας και την πρόληψη του πολέμου».

Η Ρωσία ελπίζει ότι η δέσμευση θα μειώσει τις παγκόσμιες εντάσεις, ενώ υποστηρίζει ότι η σύνοδος κορυφής των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ παραμένει απαραίτητη.

Η Γαλλία δημοσίευσε επίσης τη δήλωση, υπογραμμίζοντας ότι οι πέντε δυνάμεις επανέλαβαν την αποφασιστικότητά τους για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων και τον αφοπλισμό. Θα συνεχίσουν τις διμερείς και πολυμερείς προσεγγίσεις για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων.

Η Κίνα είπε ότι η δέσμευση θα «αυξήσει την αμοιβαία εμπιστοσύνη» και θα μειώσει τον κίνδυνο πυρηνικής σύγκρουσης.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr