NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Events
ανάγνωση

Η θάλασσα είναι πάντα μακριά: Ομαδική έκθεση Οπτικής Ποίησης στον Τεχνοχώρο​

Η θάλασσα είναι πάντα μακριά: Ομαδική έκθεση Οπτικής Ποίησης στον Τεχνοχώρο​
11_01_2022 | 11:37 11_01_2022 | 11:38
epixeiro icon Ειδήσεις | Events, Κοινωνία

​Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος παρουσιάζει την ομαδική έκθεση με τίτλο «Η θάλασσα είναι πάντα μακριά {εικόνες, σχήματα, ήχοι}», η οποία θα διαρκέσει από τις 12 Ιανουαρίου έως τις 4 Φεβρουαρίου 2022.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Δημοσθένης Αγραφιώτης, Μιχάλης Αδάμης, Ειρήνη Ασπρίδου, Βασιλική Γεροκώστα, Ραφαέλα Δεληγιάννη, Pavel Zarutskiy, Νέλα Κωνσταντίνου, Γιάννης Κοτσώνης, Ηλέκτρα Μάιπα, Γεωργία Μανταλιά, Σοφία Μαρτίνου, Κωνσταντίνος Ξενάκης, Κωνσταντίνος Παπαχαράλαμπος, Άστρα Παπαχριστοδούλου, Milo Santantonio, Κύριλλος Σαρρής, Δανάη Στεφάνου, Έρση Σωτηροπούλου και οι Θανάσης Χόνδρος – Αλεξάνδρα Κατσιάνη.

Η έκθεση είναι αφιερωμένη στους Νατάσα Χατζιδάκι (1946-2017), Γιούλια Γαζετοπούλου (1932-2018) και Μιχαήλ Μήτρα (1944-2019).

Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος παρουσιάζει την ομαδική έκθεση με τίτλο «Η θάλασσα είναι πάντα μακριά {εικόνες, σχήματα, ήχοι}», η οποία είναι αφιερωμένη στη μνήμη των Γιούλιας Γαζετοπούλου, Μιχαήλ Μήτρα και Νατάσας Χατζιδάκι. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 12 Ιανουαρίου έως τις 4 Φεβρουαρίου 2022. Την έκθεση επιμελείται η ιστορικός τέχνης Λένα Κοκκίνη σε συνεργασία με τον εικαστικό Δημοσθένη Αγραφιώτη ο οποίος ασχολήθηκε με την ανεύρεση και συμμετοχή νεότερων καλλιτεχνών που ασχολούνται με την Οπτική Ποίηση.

Σχεδόν μία δεκαετία μετά από την τελευταία έκθεση Οπτικής Ποίησης, η οποία είχε πραγματοποιηθεί στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), η ελληνική ομάδα Οπτικής Ποίησης επανενώνεται μετά από το κάλεσμα της ιστορικού τέχνης Λένας Κοκκίνη. Η Λένα Κοκκίνη σε συνεργασία με τον Δημοσθένη Αγραφιώτη επέλεξαν νέους εικαστικούς που δρουν πάνω στο αντικείμενο της Οπτικής Ποίησης. Πρόκειται για εικαστικούς που έχουν εμπνευστεί και αγαπάνε πολύ την Ελληνική Οπτική Ποίηση με δράση τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Οι παλαιοί και καταξιωμένοι καλλιτέχνες που απαρτίζουν την ομάδα έρχονται σε διάλογο με τους νέους δημιουργούς σε μία έκθεση που είναι αφιερωμένη στους τρεις σημαντικούς εκλιπόντες Νατάσα Χατζιδάκη, Γιούλια Γαζετοπούλου και Μιχαήλ Μήτρα.

Ο Δημοσθένης Αγραφιώτης μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η έκθεση με τίτλο Η θάλασσα είναι πάντα μακριά* εγγράφεται στην πρόσφατα αναθεωρημένη υπόσταση της οπτικής ποίησης, όπως αυτή τείνει να ενσωματώσει και να αξιοποιήσει τις εμπειρίες των διάτεχνων έργων και των εγκάρσιων πειραματισμών στο πεδίο της νεωτερικής τέχνης. Δηλαδή, με την ανανέωση της οπτικής ποίησης μέσω του διαλόγου της με την ηχητική τέχνη την επιτέλεση (performance), την τέχνη τουδιαδικτύου.» και συνεχίζει λέγοντας «Οι γόνιμοι συνδυασμοί εικόνων, σχημάτων, λέξεων και ήχων αναδύονται με ιδιαίτερο τρόπο σε όλες τις πολιτιστικές-κοινωνικές περιόδους. Στην παρούσα συγκυρία η προαναφερόμενη ανάδυση πραγματώνεται (σε παγκόσμια κλίμακα) σ΄ ένα ορυμαγδό νέων φαινομένων: “big data”, πανίσχυρων τεχνολογικών συστημάτων επικοινωνίας και πληροφόρησης, επιδημιών-πανδημίας, οικολογικών καταστροφών, κοινωνικής ανισότητας κ.ά. Οι ποιητές και καλλιτέχνες που χρησιμοποιούν τα παραπάνω τέσσερα στοιχεία καλούνται να αναμετρηθούν με εν συναίσθηση και εξυπνάδα με την (παρούσα & μελλούμενη) τρικυμιώδη διεθνοποιημένη δυσανεξία.»

Ημέρες και ώρες λειτουργίας:

  • Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 11:00-14:30 & 17:30-20:30
  • Τετάρτη 11:00-17:00, Σάββατο 11:00-16:00
  • Κυριακή, Δευτέρα κλειστά

Για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας δεν θα πραγματοποιηθούν τα προγραμματισμένα εγκαίνια. Η είσοδος στο χώρο της έκθεσης επιτρέπεται μόνο με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης σε ισχύ είτε με αρνητικό διαγνωστικό rapidή pcrtestκατά του κορονοϊού σύμφωνα πάντα με τα ισχύοντα μέτρα.

Χορηγοί επικοινωνίας είναι οι Art22, Art point view, Arts & antiques CCR.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr