NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Η ανάπτυξη, ο πληθωρισμός και ο «χρυσός κανόνας του 1,6»

Η ανάπτυξη, ο πληθωρισμός και ο «χρυσός κανόνας του 1,6»

​Η ραγδαία άνοδος του πληθωρισμού το τελευταίο εξάμηνο οδήγησε, έστω και με καθυστέρηση, τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες (FED, EKT, BoE) να αποφασίσουν να προχωρήσουν μέσα στο 2022 σε αυξήσεις επιτοκίων. Ήδη η Bank of England έχει κάνει την πρώτη αύξηση επιτοκίων τον Δεκέμβριο.

Η μεγάλη ανησυχία των οικονομικών επιτελείων των ισχυρών κρατών και των κεντρικών τραπεζών είναι μήπως οι αυξήσεις επιτοκίων για να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός, «τραυματίσει» την ανάπτυξη. Με απλά λόγια, τι αύξηση επιτοκίων θα πρέπει να κάνει μία κεντρική τράπεζα προκειμένου να μην πληγεί η ανάπτυξη. Σε χθεσινή συζήτηση ανώτατου στελέχους της Bank of America στο CNBC, ανέφερε ότι τεχνολογικά και μέσω των αλγόριθμων έχουν βρει τον «κανόνα του 1,6» που σημαίνει ότι με ανάπτυξη της τάξης του 3% μπορεί μία χώρα να «ανεχθεί» πληθωρισμό της τάξης του 4,8%. Μία χώρα όπως η Ελλάδα, εάν έχει ανάπτυξη, όπως περιμένει η ΕΚΤ και η Ε.Ε, της τάξης του 3,5% μπορεί να αντέξει πληθωρισμό μέχρι 6% χωρίς να υποστεί δραματικές αλλαγές και επιπτώσεις στην νομισματική πολιτική.

Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται ανάμεσα σε δύο τάσεις. Η ΤτΕ ζητεί τον σταδιακό περιορισμό των καταναλωτικών δανείων που δημιουργούν πληθωριστικές πιέσεις και η κυβέρνηση ζητά αύξηση των επαγγελματικών δανείων προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη επιχειρήσεων. Έτσι, κατά τους επόμενους μήνες, ίσως παρατηρηθεί κάμψη της κατανάλωσης (φάνηκε ήδη στις εορτές) και αύξηση σε βιομηχανική παραγωγή και ιδιωτικές επενδύσεις.

Επιπλέον, μία οριζόντια αύξηση επιτοκίων κατά 0,5% στην Ευρωζώνη θα ευνοήσει και τις τραπεζικές καταθέσεις που πλέον τοκίζονται με μηδενικά επιτόκια.

Βελτίωση της εικόνας των τραπεζών

Νέα μείωση κατέγραψαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις τράπεζες της Ευρωζώνης κατά το τρίμηνο τρίμηνο του 2021, όπως έδειξαν τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Όπως αναφέρει η ΕΚΤ, ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) στις τράπεζες που έχει η ΕΚΤ υπό την εποπτεία της μειώθηκε περαιτέρω στο 2,17% το γ' τρίμηνο από 2,32% το προηγούμενο τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε η ΕΚΤ.

Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη δημοσίευσης των στατιστικών στοιχείων το β' τρίμηνο του 2015. Σε επίπεδο χώρας, ο μέσος δείκτης NPL κυμάνθηκε από 0,62% στο Λουξεμβούργο μέχρι 10,49% στην Ελλάδα.

Παράλληλα, ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων υποχώρησε στα 401 δισ. ευρώ από 423 δισ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο.

Την ίδια στιγμή τα στοιχεία της ΕΚΤ έδειξαν ότι ο κοινός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1 των τραπεζών (CET1) εμφάνισε μικρή κάμψη στο 15,47% το γ' τρίμηνο, από 15,60% το προηγούμενο τρίμηνο.

Οι δείκτες CET1 σε επίπεδο χωρών κυμάνθηκαν από 12,63% στην Ελλάδα μέχρι 28,55% στην Εσθονία, όπως ανακοίνωσε η ΕΚΤ.

Η συνολική ετησιοποιημένη απόδοση των ιδίων κεφαλαίων αυξήθηκε στο 7,19% από 6,92% το προηγούμενο τρίμηνο και 2,12% ένα χρόνο νωρίτερα, με οδηγό την περαιτέρω υποχώρηση των απομειώσεων και των προβλέψεων.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr