NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας: Ένας κρίσιμος ρόλος στη νέα κανονικότητα

Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας: Ένας κρίσιμος ρόλος στη νέα κανονικότητα

Το βασικό ερώτημα στις μέρες μας είναι εάν η Εφοδιαστική Αλυσίδα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως υποστηρικτικό τμήμα της μέσης επιχείρησης ή ως αυτόνομο και νευραλγικό κομμάτι της αγοράς.

Σήμερα είναι εκπληκτικό να ακούς δημοσιογράφους, επιχειρηματίες, πολιτικούς να μιλούν για το θέμα της Διαχείρισης Εφοδιαστικής Αλυσίδας (SCM). Να βλέπουμε άρθρα που δημοσιεύονται από κορυφαίες επιχειρήσεις και τα στελέχη τους και να διαφαίνεται ότι οι άνθρωποι ανακαλύπτουν, σήμερα, πόσο κρίσιμη είναι η αποτελεσματική διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Ακούμε λέξεις όπως out of stock, center of gravity, demand planning, Αλυσίδες Αξίας, e - commerce Logistics models, delivery notes, POD, και πολλές ακόμη, οι οποίες δημιουργούν σημαντική σύγχυση κατά την ερμηνεία τους, αλλά και τον τρόπο εφαρμογής τους.

Γενικά, οι επιχειρήσεις ανακαλύπτουν τη σημασία της Εφοδιαστικής Αλυσίδας πάντοτε όταν είναι αργά και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν δώσει την απαραίτητη σημασία, όπως και ότι δεν έχουν εκπαιδεύσει τα στελέχη τους, σε όλα τα επίπεδα, ώστε να μπορέσουν να προβλέψουν και να σχεδιάσουν τις κινήσεις τους κατά την αντιμετώπιση μιας κρίσης!

Πολλές εταιρείες, για παράδειγμα, ανακαλύπτουν το SCM όταν βρίσκονται ήδη σε κάποια κρίση. Δυστυχώς, ελάχιστοι, που εγώ θα τους αποκαλούσα «ΟΡΑΜΑΤΙΣΤΕΣ», είναι αυτοί που υποστηρίζουν τις επενδύσεις και κυρίως την διαρκή εκπαίδευση του οργανισμού τους σε μια επιστήμη που αλλάζει με ξέφρενους ρυθμούς.

Αυτό που είναι σημαντικό να κατανοήσουν οι εταιρείες, ως τα κύρια διακυβεύματα που σχετίζονται με το SCM, είναι ότι δεν είναι τα ίδια κατά τη φάση της κρίσης, κατά τη φάση της ανάκαμψης, και ειδικά μεταξύ του παλιού και του νέου. Χρειάζεται λοιπόν να επικεντρωθούμε στην εκπαίδευση όλου του οργανισμού στο «νέο», το οποίο χαρακτηρίζεται από υψηλότερη ευελιξία και ισχυρότερη ανθεκτικότητα, και πρέπει να μάθουμε τους ανθρώπους μας να το αντιλαμβάνονται, καθώς και να το εφαρμόζουν.

Σε τι πρέπει λοιπόν να εστιάσουμε την εκπαίδευση, στο πρόγραμμα του IST COLLEGE Executive Diploma In Logistics & Supply Chain Management, ώστε να πετύχουμε την στροφή σε ένα νέο και αποτελεσματικό μοντέλο; Θα εστιάσουμε στον σχεδιασμό της αλυσίδας αξίας, με στόχο την αποτελεσματική εφαρμογή του strategic fit.

Θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε πρακτικά τον τρόπο που η Διαχείριση της Εφοδιαστικής Αλυσίδας παρακολουθεί τη διαδικασία, από την καταγραφή των αναγκών του τελικού καταναλωτή, την πρόταση αξίας του επιχειρηματικού μοντέλου, τον προγραμματισμό της ζήτησης και τον προγραμματισμό της προσφοράς. Θα αναλύσουμε πως το Sales and Operations Planning (S&OP) αποτελεί τη βασική ραχοκοκαλιά της SCM, συμβιβάζοντας τη ζήτηση με την προσφορά και βελτιστοποιώντας παράλληλα τα επίπεδα των αποθεμάτων.

Δεν πρέπει όμως να ξεχάσουμε ότι η εφοδιαστική αλυσίδα συνεχίζει να εξελίσσεται ραγδαία, συμβαδίζοντας με τις ιλιγγιώδεις τεχνολογικές εξελίξεις της σύγχρονης εποχής. Αν και μπορεί να είναι δύσκολο για τους διαχειριστές της εφοδιαστικής αλυσίδας και τους επιχειρηματίες να ακολουθήσουν - παραμείνουν στην κορυφή αυτών των αλλαγών, είναι σημαντικό να διατηρήσουν την ακεραιότητα της αλυσίδας εφοδιασμού. Ο οργανισμός θα πρέπει να προηγηθεί των τάσεων που διαμορφώνουν το μέλλον της διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας και η συνεχής ενημέρωση και εκπαίδευση των ανθρώπων της, είναι μονόδρομος.

«Οι επιχειρήσεις δεν ανταγωνίζονται, οι αλυσίδες εφοδιασμού ανταγωνίζονται»

To IST COLLEGE, με το Executive Diploma in Logistics & Supply Chain Management, προσεγγίζει την αποτελεσματική και ολιστική διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας με ένα πρόγραμμα σχεδιασμένο με τη συνειδητοποίηση ότι η παραγωγικότητα και η ποιότητα των επιχειρήσεων πρέπει να βασίζονται σε διαδικασίες οι οποίες υπερβαίνουν την παραδοσιακή επιχειρησιακή λειτουργία. Το πρόγραμμα ενσωματώνει τις περιβαλλοντικές προκλήσεις, καθώς η βιώσιμη χρήση των πόρων και η αποτελεσματική δημιουργία αλυσίδας εφοδιασμού συχνά συνεπάγονται αποτελέσματα που αυξάνουν την αποδοτικότητα.

Οι σημερινοί επαγγελματίες της εφοδιαστικής αλυσίδας πρέπει να είναι έτοιμοι να προσαρμοστούν σε μια σειρά από διαφορετικές προκλήσεις, όπως η αβεβαιότητα σχετικά με το παγκόσμιο εμπόριο και τους δασμούς. Η σκέψη και οι στρατηγικές του χθες, μπορεί να μην είναι πλέον κατάλληλες, αλλά η άρτια εκπαίδευση μπορεί να βοηθήσει να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ παλιού και νέου. Με το πρόγραμμα του IST COLLEGE, Executive Diploma in Logistics & Supply Chain Management, θέλουμε να συνδυάσουμε επίκαιρα παραδείγματα με σύγχρονες θεωρίες και μελέτες περιπτώσεων, ώστε οι συμμετέχοντες να είναι σε θέση να διαχειριστούν τα εμπόδια και να μετατρέψουν τις προκλήσεις σε ευκαιρίες.

Οι οργανισμοί καλούνται σήμερα να εξοπλίσουν τους εργαζόμενους τους με τις δεξιότητες που χρειάζονται ώστε να εργάζονται αποτελεσματικά και αποδοτικά. Οι απαιτήσεις σε δεξιότητες μπορούν να αλλάξουν γρήγορα καθώς οι εταιρείες αγωνίζονται να προσαρμοστούν σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον. Η εκπαίδευση μπορεί να βοηθήσει τους σημερινούς επαγγελματίες της εφοδιαστικής αλυσίδας και τον οργανισμό που εργάζονται, να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους και να μάθουν για νέα εργαλεία και τεχνικές, τις οποίες θα μπορούν να εφαρμόσουν και να ωφελήσουν τους ίδιους αλλά και τον οργανισμό τους.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr