NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Τεράστια η αναστάτωση στις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης λόγω του πληθωρισμού

Τεράστια η αναστάτωση στις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης λόγω του πληθωρισμού

Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με 10ετές ομόλογο για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο γίνεται με πολύ χειρότερους όρους απ' ό,τι πέρυσι τον Φεβρουάριο όταν η Ελλάδα εξέδωσε 10ετές ομόλογο (λήξης 2031) με απόδοση 0,75%.

Η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων της Ευρωζώνης (σήμερα για πρώτη φορά μετά από 5 χρόνια, οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων είναι θετικές) σηματοδοτεί ότι η περίοδος του φθηνού χρήματος στην Ε.Ε έχει παρέλθει. Μπορεί να μην ζήσουμε μέσα στο 2022 ή στο 2023 την περίοδο των διψήφιων επιτοκίων (σε Ελλάδα και εξωτερικό), ωστόσο θα πρέπει να ανεχθούμε αποδόσεις που θα είναι πάνω από το 1%. Ήδη, με εξαίρεση τη Γερμανία και την Ολλανδία, τα υπόλοιπα ισχυρά κράτη της Ε.Ε έχουν αποδόσεις πάνω από 1%. Αυτό σημαίνει ότι και η εξυπηρέτηση του χρέους αυξάνεται και οι επενδύσεις δυσκολεύουν, αφού οι περισσότερες μεγάλες επενδύσεις των τελευταίων ετών γίνονταν με μόχλευση (leverage) δηλαδή με δανεικά.

Όμως και τα χαρτοφυλάκια των επενδυτών αναστατώνονται, αφού μειώνεται η αξία τους (λειτουργεί αντιστρόφως ανάλογα με την απόδοση των ομολόγων). Μοναδικοί κερδισμένοι είναι κάποιες τράπεζες, hedge funds που πληρώνουν μερίσματα σε μηνιαία ή ετήσια βάση και ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες θέλουν υψηλές αποδόσεις ομολόγων για να πληρώνουν τις μηνιαίες συντάξεις των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων.

Ακριβαίνει το κόστος δανεισμού της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρήσεων

Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με 10ετές ομόλογο για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο γίνεται με πολύ χειρότερους όρους απ' ό,τι πέρυσι τον Φεβρουάριο όταν η Ελλάδα εξέδωσε 10ετές ομόλογο (λήξης 2031) με απόδοση 0,75%. Πιθανότατα σήμερα Τετάρτη, η απόδοση του νέου 10ετούς που θα εκδώσει η Ελλάδα θα είναι προς το 1,8% έχοντας μία τεράστια διαφορά με το περυσινό ομόλογο. Η εκτίναξη της απόδοσης αποδίδεται βέβαια και στην εκτίναξη του πληθωρισμού. Πέρυσι είχαμε πληθωρισμό κοντά στο 1% ενώ 12 μήνες μετά έχουμε πληθωρισμό 5,1% με ανοδικές τάσεις.

Θα εκτοξευτεί το κόστος δανεισμού των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και θα φέρει δανεισμό από εξωτερικό και εξαγορές

Αν λοιπόν η Ελλάδα, ως κράτος - μέλος της Ε.Ε, δανειστεί σήμερα με 1,8% περίπου, τότε για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις το κόστος δανεισμού από ελληνικές τράπεζες θα εκτοξευτεί πάνω από το 7% - 8% και σε κάποιες περιπτώσεις θα αγγίζει το 10% για το επόμενο διάστημα. Ήδη πολλές μικρομεσαίες που πλήττονται και από την άνοδο του ενεργειακού κόστους στην παραγωγή και από την μείωση της κατανάλωσης (στον τομέα της ζήτησης) θα αναζητήσουν είτε φθηνότερο δανεισμό σε τράπεζες του εξωτερικού με τις οποίες έχουν συνεργασίες αυτές ή οι πελάτες τους ή οι προμηθευτές τους ή θα προσφερθούν για εξαγορές, αναζητώντας να απεμπλακούν από έναν “φαύλο κύκλο” και να μετέχουν (οι μέτοχοι και τα στελέχη τους) σε ισχυρότερα σχήματα.

Τέλος, υπάρχουν και οι άλλες εκδοχές, των κλειστών ομολογιακών δανείων (εάν οι επιχειρήσεις μπορούν να αντέξουν το κόστος έκδοσης) και σε κάποιες περιπτώσεις των αυξήσεων μετοχικών κεφαλαίων (εάν οι μέτοχοι έχουν ρευστότητα να τις χρηματοδοτήσουν). Γενικότερα, η επόμενη περίοδος του 2022 θα έχει ιδιαίτερο επιχειρηματικό ενδιαφέρον σε ό,τι αφορά όχι μόνο την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά κυρίως την μετεξέλιξή τους.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr