NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Παν. Μίσιγκαν: Διευθέτηση 490 εκατ. για υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης με 1.000 θύματα

Παν. Μίσιγκαν: Διευθέτηση 490 εκατ. για υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης με 1.000 θύματα
Φωτογραφία: Ken Lund
20_01_2022 | 11:51 20_01_2022 | 11:53
epixeiro icon Ειδήσεις | Διεθνή, Κοινωνία

Το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν συμφώνησε να πληρώσει 490 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση σε περισσότερους από 1.000 πρώην φοιτητές, κυρίως άνδρες, που δήλωσαν ότι κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από τον αθλητίατρο Robert Anderson.

Η ανακοίνωση ήρθε μετά από 15 μήνες διαμεσολάβησης και δείχνει να κλείνει τον κύκλο για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα σεξουαλικής κακοποίησης στις ΗΠΑ, το οποίο αφορούσε πολλές γενιές θυμάτων από τη δεκαετία του 1960.

«Ήταν ένα μακρύ και απαιτητικό ταξίδι και πιστεύω ότι αυτή η διευθέτηση θα προσφέρει δικαιοσύνη και θεραπεία για πολλούς γενναίους άνδρες και γυναίκες που αρνήθηκαν να φιμωθούν», δήλωσε ο Parker Stinar της δικηγορικής εταιρείας Wahlberg, Woodruff, Nimmo & Sloane, που εκπροσώπησε δεκάδες θύματα.

Ο Stinar είπε ότι περίπου 1.050 «επιζώντες» του Anderson θα μοιραστούν τα 490 εκατομμύρια δολάρια, που σημαίνει ότι ο καθένας θα λάβει κατά μέσο όρο περίπου 438.000 δολάρια. Τριάντα εκατομμύρια δολάρια από αυτά τα χρήματα θα διατεθούν για τυχόν μελλοντικές υποθέσεις.

Ο Anderson, ο οποίος αποσύρθηκε το 2003 και πέθανε πέντε χρόνια αργότερα, ήταν πρώην διευθυντής της Υπηρεσίας Υγείας του Πανεπιστημίου και υπηρέτησε επίσης ως επικεφαλής γιατρός για τις ομάδες ποδοσφαίρου του Μίσιγκαν, με τους προπονητές Bo Schembechler και Lloyd Carr.

Ο Schembechler πέθανε το 2006. Ο γιος του, Matt, ισχυρίστηκε ότι το 1969 ο Anderson τον κακοποίησε σε ηλικία 10 ετών και ότι ο πατέρας του αρνήθηκε να τον πιστέψει.

Η έρευνα πυροδοτήθηκε από έναν πρώην παλαιστή που λεγόταν Tad DeLuca. Ο DeLuca υποστήριξε ότι το 1975 είπε στον προπονητή του, Bill Johannesen, και στον τότε διευθυντή στίβου, Don Canham, ότι ο Anderson τον χάιδευε και του έκανε περιττές εξετάσεις ορθού.

Ο Johannesen, ο οποίος ήταν προπονητής της ομάδας πάλης του Μίτσιγκαν τη δεκαετία του 1970, είπε προηγουμένως στο Associated Press ότι κανείς δεν του ανέφερε ποτέ οποιαδήποτε κακοποίηση από τον Anderson. Ο Canham πέθανε το 2005.

Ο DeLuca είπε ότι δεν τον πίστευαν και κατέληξε να αποχωρήσει από την ομάδα. Όμως δεν το έβαλε κάτω. Και το 2018, η αστυνομία στην κομητεία Washtenaw του Μίσιγκαν ξεκίνησε έρευνα για τον Anderson με βάση μια δεύτερη επιστολή που έγραψε ο DeLuca.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr