NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

MSI Modern 15: Ένα business laptop, έτοιμο για την εποχή του «work from home»

MSI Modern 15: Ένα business laptop, έτοιμο για την εποχή του «work from home»

​Από την εμφάνιση της πανδημίας και μετά, η ανάγκη για προϊόντα που κάνουν ευκολότερη την εργασία από το σπίτι (και όχι μόνο) εκτοξεύτηκε. Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο, μια από τις κατηγορίες που παρουσίασε ευρύτερη ζήτηση ήταν εκείνη των laptop. Σήμερα, ρίχνουμε μια ματιά σε ένα business laptop που διεκδικεί τη θέση του σε αυτήν την αρένα: το Modern 15 A11MU της MSI.

Ο συγκεκριμένος φορητός υπολογιστής έρχεται εξοπλισμένος με chipset Intel Core i7-1165G7 στα 2.80GHz (Tiger Lake-U 10nm), 8GB RAM, SSD (διαθέσιμα 476GB), Intel Iris Xe Graphics, IPS 15.6" FHD (1920x1080), webcam (30fps@720p), συνδεσιμότητα 802.11 ax Wi-Fi 6, Bluetooth v5.1, 1x Type-C USB 3.2 Gen1, 2x Type-A USB 3.2 Gen2, 1x Type-A USB 2.0, 1x Micro SD, 1x (4K @ 60Hz) HDMI και Windows 10 (τα οποία μπορούν να αναβαθμιστούν, δωρεάν αυτήν τη στιγμή, σε Windows 11). Οι διαστάσεις του φτάνουν τα 356,8 x 233,75 x 16,9-18,9 χιλιοστά και το βάρος του τα 1,6 κιλά. RAM και SSD είναι modular και είναι αρκετά εύκολο να αλλάξουν ή να αναβαθμιστούν.

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως τα παραπάνω χαρακτηριστικά αφορούν στην έκδοση που είχαμε εμείς στα χέρια μας, αφού το laptop μπορεί να εντοπιστεί στην αγορά και σε μια σειρά διαφορετικών διαμορφώσεων. Έτσι, σύμφωνα με την ίδια την κατασκευάστρια, την MSI, το Modern 15 μπορεί να βρεθεί σε εκδόσεις με οθόνη τόσο 14 όσο και 15 ιντσών, ενώ, αναφορικά με τις υπόλοιπες τεχνικές προδιαγραφές, υπάρχουν εκδόσεις με μνήμη από 8 έως 16 GB, με αποθηκευτικό χώρο 512 ή 1 TB, ακόμη και με διαφορετικές διαμορφώσεις GPU (GeForce MX450, 2GB GDDR5). Όλα αυτά εξαρτώνται και από την εκάστοτε αγορά.

Σε αυτό το laptop, όπως μας επιβεβαίωσε η MSI, στα περισσότερα μέρη του σώματος χρησιμοποιείται αλουμίνιο, ώστε να προσφέρεται μια «ισχυρή, αλλά πολύ ελαφριά» κατασκευή, ενώ κάποια μέρη του υπολογιστή (όπως το πλαίσιο της οθόνης) είναι κατασκευασμένα από πολυανθρακικό (polycarbonate). Εμφανισιακά, πάντως, το laptop είναι γκρίζου χρώματος - σκούρο γκρι θα λέγαμε, ανάλογα και με τον φωτισμό. Η εξωτερική του εμφάνιση υιοθετεί, σίγουρα, ένα «business look», με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αυτό σημαίνει ότι δεν τραβάει τα βλέμματα, κάτι που μπορεί να θέλει κάποιος, ενώ άλλος να το βρίσκει αρνητικό.

msi_review2.jpg?mtime=20220203212107#asset:326730

Στην αριστερή πλευρά του laptop έχουμε τη θύρα για τη σύνδεση του φορτιστή, την HDMI (για σύνδεση οθόνης), την Type-C (η οποία δεν προσφέρεται για φόρτιση), μια USB και τη θύρα των 3,5 χιλιοστών (για έξοδο ήχου). Στη δεξιά πλευρά εντοπίζονται δύο θύρες USB και ο αναγνώστης για κάρτες Micro SD. Στο κάτω μέρος του laptop μπορούμε να δούμε το σύστημα με τα δύο ανεμιστηράκια (για την σωστή ψύξη της συσκευής) αλλά και τα δύο ηχεία, ενώ στην πάνω βρίσκεται το φωτιζόμενο πληκτρολόγιο (που φωτίζεται επαρκώς) καθώς και το touchpad. Ανάμεσα σε πληκτρολόγιο και οθόνη βρίσκονται τα ανοίγματα για τη σωστή κυκλοφορία του αέρα και πάνω από την οθόνη η webacam.

msi_laptop_multiple_1.jpg?mtime=20220203212459#asset:326731

Θα μείνουμε λίγο σε κάποια σημεία της κατασκευής του laptop. Αρχικά, θα πρέπει να αναφέρουμε πως η πληκτρολόγηση πραγματοποιείται με ευκολία, με τα κενά ανάμεσα στα πλήκτρα να είναι ικανοποιητικά. Εντούτοις, το touchpad είναι σχετικά μικρό, ενώ και το ίδιο το πληκτρολόγιο θεωρούμε πως θα μπορούσε να καταλαμβάνει ακόμη περισσότερο χώρο. Μένοντας για λίγο στο πληκτρολόγιο, σημειώνουμε πως η διαρρύθμιση των πλήκτρων στα δεξιά στην αρχή κάπως μας μπέρδεψε (αν και είναι μάλλον περισσότερο θέμα συνήθειας), ενώ δεν μας άρεσε η τοποθέτηση του power button στη διάταξη του πληκτρολογίου (που φαίνεται πως έγινε ώστε να είναι συμμετρικό).

msi_laptop_multiple_2.jpg?mtime=20220203212712#asset:326732

Στα σημεία που μας άρεσαν είναι πως η οθόνη μπορεί να φτάσει σε κλίση κάπου στις 180 και να είναι στο ίδιο επίπεδο με το πληκτρολόγιο. Αυτό μπορεί αρχικά να φαίνεται ως κάτι αχρείαστο, αλλά θα πρέπει να τονιστεί πως η δυνατότητα για κλίση της ακόμη και σε μεγάλες γωνίες αποτελεί, σε πολλές περιπτώσεις, μια εξαιρετικά χρήσιμη δυνατότητα. Την ίδια στιγμή, όσον αφορά στην κατασκευή και τα χαρακτηριστικά που προσφέρονται, θα πρέπει να αναφερθεί πως δεν υπάρχει fungerprint sensor. Ίσως, πάντως, σε ένα laptop που δεν έχει κάποιο σημαντικά αρνητικό στοιχείο, εκείνο που ξεχωρίζει να είναι τα ηχεία του, τα οποία δεν προσφέρουν ικανοποιητικό ήχο.

Κατά τα λοιπά, όσον αφορά στη λειτουργία του, μείναμε ικανοποιημένοι από τις επιδόσεις του - λαμβάνοντας, πάντα, υπόψιν πως πρόκειται για ένα business laptop. Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει πως ο κάτοχος του δεν θα έχει τη δυνατότητα να τρέξει ακόμη και παιχνίδια, αν και αυτό δεν θα πρέπει να γίνει στις πιο high-end ρυθμίσεις «απαιτητικών» video games. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, γνώμη μας είναι πως αποδίδει πολύ καλά στις εργασίες και το κοινό που στοχεύει (γραφείου, business). Εκτελώντας μια σειρά από bechmarks, είχαμε τα ακόλουθα αποτελέσματα. Cinebench: Multi core 5490 πόντους, Single core 1395 πόντους. Superposition: 6712 πόντοι στο 1080p extreme, 1112 στο 1080p high, 1608 στο 1080p medium, 3240 στο 720p low.

Τονίζουμε, σε αυτό το σημείο, πως κατά τη διάρκεια των απαιτητικών benchmark που πραγματοποιήσαμε, το laptop έμενε σταθερό (δεν υπήρξε, δηλαδή, κάποια επανεκκίνηση ή οτιδήποτε παρόμοιο), ενώ ικανοποιητικές ήταν και οι θερμοκρασίες στις οποίες έφτασε. Σε αυτές διαδραματίζει σίγουρα ρόλο και το σύστημα με τα fan που χρησιμοποιεί και το οποίο αντιμετωπίζει την όποια αύξηση των θερμοκρασιών (με, όπως είναι αναμενόμενο, ένα αυξημένο επίπεδο θορύβου). Ικανοποιητικών αποδόσεων και η οθόνη, όπως και οι γωνίες θέασης της (αν και ίσως να θέλαμε τα χρώματα της λίγο πιο «ζωντανά»).

Εν κατακλείδι, το Modern 15, ένας φορητός υπολογιστής που έρχεται από μια πολύ γνωστή κατασκευάστρια, με παράδοση στη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων, αποτελεί μια λύση που αξίζει κάποιος να λάβει υπόψιν του, στην αναζήτηση του για ένα laptop που θα τον ικανοποιήσει σε επιδόσεις, με την (καθόλου τυχαία) υπογραφή της MSI.

msi_laptop3.jpg?mtime=20220203212834#asset:326733


... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr