NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Δημόσια Διοίκηση
ανάγνωση

Στην ατζέντα του Κ. Χατζηδάκη τα ΤΕΑ - Εν ευθέτω χρόνω διαβούλευση για το πλαίσιο λειτουργίας

Στην ατζέντα του Κ. Χατζηδάκη τα ΤΕΑ - Εν ευθέτω χρόνω διαβούλευση για το πλαίσιο λειτουργίας

Με δύο νέα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης ξεκίνησε το 2022. Στην λίστα των 27 τω αριθμώ ΤΕΑ, κατά τις καταστάσεις της ΤτΕ τη 23η Δεκεμβρίου 2021, προστίθενται το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης Εταιρειών Ομίλου Eurolife FFH και Συνεργατών Ν.Π.Ι.Δ.» και το «Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης Προσωπικού & Συνεργατών (ΤΕΑ ΔΥΝΑΜΙΣ-ΓΕΝΚΑ Ν.Π.Ι.Δ.)». Τα ΤΕΑ έχουν διττό στόχο, αφενός να συμπληρώσουν το εισόδημα των εργαζομένων μέσω της αποταμίευσης και αφετέρου να απορροφήσουν τις έντονες δημοσιονομικές πιέσεις. Ωστόσο ο θεσμός των ΤΕΑ στην Ελλάδα εξελίσσεται με αργούς ρυθμούς.

Η αναθεώρηση του πλαισίου λειτουργίας ασφάλισης και των επαγγελματικών ταμείων –που συνιστούν τον δεύτερο πυλώνα του ασφαλιστικού συστήματος- βρίσκεται σήμερα σε φάση ανάληψης πρωτοβουλιών σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης από το βήμα του τρίτου Συνεδρίου Επαγγελματικής Ασφάλισης. Το υπουργεί επιβεβαίωσε ότι εν ευθέτω χρόνω θα ξεκινήσει διαβούλευση με όλους τους σχετικούς φορείς, αξιοποιώντας και τα πορίσματα της πρόσφατης μελέτης του ΙΟΒΕ για τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ), διευκρινίζοντας ότι το 2022 θα γίνουν βήματα για την ενοποίηση και ενίσχυση των φορέων εποπτείας.

Υπουργείο Οικονομικών και Εργασίας κατά της υψηλής φορολόγησης

Τόσο το υπουργείο Οικονομικών όσο και το υπουργείο Εργασίας τίθενται εναντίον της υπερφορολόγησης με τον υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα να είναι ανοικτός σε μειώσεις εισφορών και της εισφοράς αλληλεγγύης αλλά και τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη να δηλώνει ότι η υψηλή φορολογία λειτουργεί ως αντικίνητρο στην ανάπτυξη της οικονομίας για αυτό και η κυβέρνηση έχει συναινέσει στην μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, αλλά και στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, προσθέτοντας ότι στόχος του υπουργείο είναι να συγκροτηθεί ένα σύστημα του οποίο ο μηχανισμός θα δίνει κίνητρα για αποταμίευση, με δικαιοσύνη και ισορροπία μεταξύ όλων των τριών πυλώνων που απαρτίζουν το ασφαλιστικό σύστημα.

Κεφαλαιοποίηση και διανομή

Τα συστήματα ασφάλισης χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες: στην κεφαλαιοποίηση και την διανομή από συσσώρευση ποσού. Τα σύστημα κεφαλαιοποίησης λειτουργεί με βάση την δημιουργία ατομικού λογαριασμού στον οποίον κατατίθενται τα ποσά που προέρχονται από την επένδυση των εισφορών. Το αποτέλεσμα αυτού αποτελεί το σύνολο των εισφορών και αποδόσεων των εισφορών στην διάρκεια του εργασιακού βίου.

Το διανεμητικό σύστημα έρχεται σε αντιδιαστολή με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα αφού τα χρήματα που θα λάβει ο ασφαλισμένος κατά την συνταξιοδότηση δεν προέρχονται από δικές τους εισφορές. Παράλληλα με τα προβλήματα που δημιούργησε το διανεμητικό σύστημα στην Ελλάδα, οδηγώντας σε περικοπές συντάξεων εμφανίστηκε και το πρόβλημα με το δημογραφικό. Τα τελευταία χρόνια αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής, ενώ μειώνονται με ραγδαίους ρυθμούς τα ποσοστά των γεννήσεων. Ο συνδυασμός αυτός, μεταξύ άλλων αυξάνει οι δαπάνες στην υγεία και τις συντάξεις τα οικονομικά

Η αποτίμηση των ΤΕΑ

Η συνολική αξία του ενεργητικού των ΤΕΑ-ΙΕΣΠ έφτασε στα 1.777 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο του 2021 έναντι , έναντι 1.752 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο και 1.591 εκατ. ευρώ το γ’ τρίμηνο του 2020, Η άνοδος στο ενεργητικό οφείλεται στην διαχείριση των κεφαλαίων και στην άνοδο των αγορών. Οι συνολικές καταθέσεις των Ταμείων αυξήθηκαν σε 278 εκατ. ευρώ στο τέλος του γ’ τριμήνου του 2021, έναντι 236 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο και 242 εκατ. ευρώ το γ’ τρίμηνο του 2020. Το ποσοστό των καταθέσεων επί του συνολικού ενεργητικού διαμορφώθηκε σε 15,6% έναντι 13,5% το προηγούμενο τρίμηνο και 15,2% το γ’ τρίμηνο του 2020.

Τοποθετήσεις σε τίτλους

Η αξία των τοποθετήσεων των Ταμείων σε χρεωστικούς τίτλους μειώθηκε σε 716 εκατ. ευρώ στο τέλος του γ’ τριμήνου του 2021, έναντι 730 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο και 737 εκατ. ευρώ το γ’ τρίμηνο του 2020 και το ποσοστό τους επί του συνόλου μειώθηκε σε 40,3%, έναντι 41,6% το προηγούμενο τρίμηνο και 46,3% το γ’ τρίμηνο του 2020.

Η αξία των τοποθετήσεων σε μερίδια επενδυτικών οργανισμών αυξήθηκε σε 453 εκατ. ευρώ από 435 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο και 354 εκατ. ευρώ το γ’ τρίμηνο του 2020 και το ποσοστό τους επί του συνόλου αυξήθηκε σε 25,5% από 24,8% το προηγούμενο τρίμηνο και 22,3% το γ’ τρίμηνο του 2020.

Η αξία των τοποθετήσεων των Ταμείων σε μετοχές και άλλα μέσα κυριότητας μειώθηκε σε 285 εκατ. ευρώ από 302 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο και 214 εκατ. ευρώ το γ’ τρίμηνο του 2020 και το ποσοστό τους επί του συνόλου μειώθηκε σε 16% από 17,2% το προηγούμενο τρίμηνο και 13,5% το γ’ τρίμηνο του 2020.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr