NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Που να Επενδύσω: 5+1 Δημοφιλή Επενδυτικά Οχήματα

Που να Επενδύσω: 5+1 Δημοφιλή Επενδυτικά Οχήματα

​Ένα επενδυτικό όχημα είναι ακριβώς αυτό που περιγράφει η ίδια η λέξη: αποτελεί ένα «όχημα» το οποίο εξυπηρετεί σκοπούς επένδυσης. Αφορά περιουσιακά στοιχεία (assets) τα οποία ένας επενδυτής φέρνει στην κατοχή του σήμερα ευελπιστώντας ότι η αξία τους θα αυξηθεί ή θα του αποφέρουν τακτικές πληρωμές στο μέλλον.

Το κάθε επενδυτικό μέσο εμπίπτει σε μια κατηγορία και συνοδεύεται από το δικό του επίπεδο ρίσκου αλλά και πιθανής απόδοσης.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ένας επίδοξος επενδυτής είναι να κατανοήσει πλήρως τους κινδύνους που συνοδεύουν τα συγκεκριμένα μέσα πριν επιλέξει αυτό που ταιριάζει περισσότερο με τη δική του ιδιοσυγκρασία.

Ευτυχώς (ή δυστυχώς) η ποικιλία επενδυτικών οχημάτων διαθέσιμα για τον μέσο επενδυτή είναι εξαιρετικά μεγάλη.

Αν η ερώτηση που βασανίζει το μυαλό σου είναι «που να επενδύσω τα ευρώ μου;», συνέχισε την ανάγνωση του άρθρου καθώς θα βρεις 5+1 από τις πιο δημοφιλείς κατηγορίες επενδυτικών οχημάτων προς διευκόλυνση σου:

Μετοχές

Μια μετοχή αποτελεί ένα κομμάτι μιας εταιρείας. Όντας ιδιοκτήτης της, γίνεσαι αυτόματα και κάτοχος ενός «μεριδίου» αυτής της εταιρείας, δηλαδή ένας μέτοχος.

Η κατοχή μιας μετοχής μπορεί να αποφέρει χρήματα στον ιδιοκτήτη της με δύο τρόπους. Είτε μέσω ανατίμησης (αύξηση της τιμής της), είτε μέσω απόδοσης μερισμάτων (τακτικές πληρωμές στον μέτοχο).

Οι αγοραπωλησίες μετοχών λαμβάνουν χώρα καθημερινά στα χρηματιστήρια του πλανήτη, ενώ ο μέσος χρήστης μπορεί πραγματοποιήσει οποιαδήποτε αγορά μετοχών online μέσω ενός Stock Broker.

ETFs

Η επένδυση σε μια μεμονωμένη μετοχή εμπεριέχει τον κίνδυνο του να μην πάει καλά η συγκεκριμένη εταιρεία, με αποτέλεσμα ο επενδυτής να χάσει μέρος (ή και ολόκληρο) του κεφαλαίου του.

Λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα, έρχονται να δώσουν τα ETFs τα οποία μπορούν να παρομοιαστούν με «επενδυτικά καλάθια» τα οποία περιέχουν διάφορες μετοχές και ομόλογα στο εσωτερικό τους.

Για παράδειγμα, υπάρχουν ETFs που ακολουθούν τον δείκτη S&P500 ο οποίος περιλαμβάνει τις 500 μεγαλύτερες εταιρείες της Αμερικής. Η αγορά του συγκεκριμένου ETF μειώνει το ρίσκο που αναλαμβάνει ο επενδυτής καθώς αυξάνει, αυτόματα, την διασπορά κινδύνου του. Αντί να επενδύσει σε μια μεμονωμένη μετοχή, επενδύει ταυτόχρονα σε 500 με μια μονάχα κίνηση.

Ένα ETF συμπεριφέρεται παρόμοια με μια μετοχή, καθώς μπορεί να αγοραστεί αλλά και να πωληθεί σε οποιοδήποτε χρηματιστήριο.

Real Estate

Αποτελεί μια από τις πιο παραδοσιακές και, παράλληλα, δημοφιλείς μορφές επένδυσης για τον περισσότερο κόσμο.

Οι μέθοδοι επένδυσης σε Real Estate διαφέρουν και εξαρτώνται από το επίπεδο ρίσκου που θέλει να αναλάβει κάποιος αλλά και το ύψος του διαθέσιμου κεφαλαίου που έχει στη διάθεση του.

Η επένδυση σε ακίνητα μπορεί να γίνει μέσω της αγοράς ενός ακινήτου με σκοπό την μεταπώληση του στο μέλλον (ανατίμηση αξίας) ή την άμεση ενοικίαση του (τακτικές πληρωμές).

Επίσης, υπάρχει η επιλογή επένδυσης σε Εταιρείες Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας (REITs) ή ακόμα και σε REIT ETFs για ακόμα υψηλότερη διασπορά κινδύνου.

Τέλος, μέσω Real Estate CrowdFunding Platforms, ένας επενδυτής μπορεί να επενδύσει σε Projects ανέγερσης ή ανακαίνισης ακινήτων με εξαιρετικά μικρά κεφάλαια τα οποία ξεκινάνε από €50.

Κρυπτονομίσματα

Τα κρυπτονομίσματα αποτελούν ένα από τα νεότερα Assets που μπορεί να αποκτήσει ένας επενδυτής και χαρακτηρίζονται από πάρα πολύ υψηλό ρίσκο και μεταβλητότητα στις τιμές τους.

Θεωρούνται ψηφιακά νομίσματα τα οποία βασίζονται στην τεχνολογία του Blockchain, προστατεύονται από την κρυπτογραφία ενώ η έκδοση και η διαχείριση τους είναι αποκεντρωμένη.

Με όλα τα κρυπτονομίσματα να είναι περισσότερα από 10.000 σε αριθμό, η σοφότερη επιλογή για έναν αρχάριο θα ήταν να κατανοήσει πρώτα τον τρόπο λειτουργίας και τον λόγο ύπαρξης του Bitcoin και του Ethereum και μετά να συνεχίσει με τα υπόλοιπα.

Χρυσός

Η λάμψη του χρυσού φαίνεται να μαγεύει τους ανθρώπους για περισσότερα από 5.000 χρόνια. Ξεκίνησε ως ένα μέσο μεταφοράς της αξίας (δηλαδή ως χρήμα) και έφτασε να θεωρείται ως ένα από τα πιο αποδοτικά μέσα αποθήκευσης της αξίας.

Σήμερα, η αγορά χρυσού και η προσθήκη του σε ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο γίνεται με σκοπό να αποτελέσει προστασία ενάντια σε χρηματοοικονομικές κρίσεις αλλά και ως μια αντιστάθμιση στον πληθωρισμό.

Ομόλογα

Ένα ομόλογο δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από ένα δάνειο προς μια επιχείρηση ή ένα κράτος. Ένας ομολογιακός επενδυτής δανείζει τα χρήματα του με την υπόσχεση ότι θα τα λάβει πίσω, μελλοντικά, μαζί με επιπλέον επιτόκιο.


Τα παραπάνω ΔΕΝ αποτελούν συμβουλές επένδυσης παρά μονάχα έναν οδηγό για να σε βοηθήσει. Οι επενδύσεις εμπεριέχουν ρίσκο.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr