NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

​Το υπόλοιπο του 2022 θα είναι επώδυνο για επιχειρήσεις και νοικοκυριά​

​Το υπόλοιπο του 2022 θα είναι επώδυνο για επιχειρήσεις και νοικοκυριά​

Ασκήσεις διατήρησης ρευστότητας για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά ενόψει μεγάλης αύξησης ενεργειακού κόστους και μείωσης κατανάλωσης.

Το υπόλοιπο 2022 θα είναι ιδιαίτερα σκληρό για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, αφού η έναρξη της φορολογικής περιόδου (Εισόδημα, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ) θα έχει επιπλέον το δυσβάστακτο κόστος της ενέργειας που προβληματίζει όλους. Υπολογίζεται ότι το κόστος λειτουργίας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (μέχρι 50 εργαζομένους) θα αυξηθεί πάνω από 20% από το β’ τρίμηνο 2022 και όσο αυξάνεται ο πληθωρισμός θα έχουμε αλυσιδωτές επιπτώσεις. Με πρόχειρες έρευνες, υπολογίζεται ότι για κάθε άνοδο 1% του πληθωρισμού, το λειτουργικό κόστος μίας επιχείρησης στην Ελλάδα αυξάνεται κατά 5% - 10% τουλάχιστον ανάλογα με τον κλάδο.

«Ροκανίζουν» καταθέσεις επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να κάνουν διαχείριση ρευστότητας από το β’ τρίμηνο, αφού πλέον επιχειρήσεις και νοικοκυριά «τρώνε από τα έτοιμα». Σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ, τον Ιανουάριο οι τραπεζικές καταθέσεις μειώθηκαν κατά 2,2 δισ. ευρώ, ενώ τον Φεβρουάριο κατά 250 εκατ. ευρώ περίπου. Οι εκτιμήσεις είναι ότι και τον Μάρτιο θα έχουμε μείωση καταθέσεων προκειμένου να στηριχθούν μικρές επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Ταυτόχρονα φαίνεται ότι η μείωση της κατανάλωσης (καταναλωτικής εμπιστοσύνης) δημιουργεί νέες μειώσεις ρευστότητας στις επιχειρήσεις.

Πρώτα πρέπει οι επιχειρήσεις να καταστρώσουν ένα σχέδιο που να τονώνει τη ρευστότητα και να μειώνει ταυτόχρονα τις υποχρεώσεις στις τράπεζες

Σε περίπτωση τραπεζικού δανεισμού

  • Προχωρήστε σε αναδιαπραγμάτευση των όρων δανεισμού βάσει των δικών σας συνθηκών. Οι δανειακές υποχρεώσεις δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το 30% του μηνιαίου εισοδήματος.
  • Ρυθμίστε όλες τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις σας πριν διεκδικήσετε νέους όρους από τις τράπεζες. Πρέπει ανεξαρτήτως ποσού να φανείτε συνεπείς στις προηγούμενες οφειλές
  • Εάν η υπάρχουσα ρευστότητα σας επιτρέπει και εάν οι φορολογικές υποχρεώσεις σας είναι μικρότερες από το 10% του τζίρου σας, προχωρήσετε στην άμεση εξόφληση των νέων φόρων για να εκμεταλλευτείτε την έκπτωση στο 3%.
  • Το μεγάλο πρόβλημα που έχει ενσκήψει είναι το ενεργειακό. Αναζητείστε συμβόλαια με όρους που δεν θα επιβαρύνουν τα πάγιά σας. Πλέον όλες οι εταιρείες ενέργειας θα ξεκινήσουν από το β’ εξάμηνο νέες ρυθμίσεις για τις αυξανόμενες υποχρεώσεις.
  • Εάν υπάρχουν ρευστά διαθέσιμα, τηρείστε τον κανόνα του 1/3. Δηλαδή 1/3 για άμεσες υποχρεώσεις, 1/3 για μελλοντικές (εντός διμήνου υποχρεώσεις) και 1/3 να επενδυθεί προκειμένου να υπάρχουν κάποια έσοδα.
  • Καθορίστε τις ελαστικές (αυτές που μπορούν να μετατεθούν) και τις ανελαστικές δαπάνες σας (αυτές που πρέπει να πληρώνονται άμεσα). Εξυπηρετείστε πρώτα τις ανελαστικές δαπάνες γιατί θα τις βρείτε μπροστά σας και μετά ρυθμίστε τις ελαστικές.

Eισηγμένες στο Χρηματιστήριο και μεγάλες επιχειρήσεις

Η αύξηση του ενεργειακού κόστους σε συνδυασμό με την άνοδο των Εμπορευμάτων ως πρώτες ύλες (βασικών μετάλλων, ζωικών και φυσικών εμπορευμάτων) αναμένεται να επηρεάσει το λειτουργικό κόστος περισσότερων από 60 εισηγμένων στο ελληνικό χρηματιστήριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που βγάζουν τα αποτελέσματα χρήσης 2021 και την εικόνα που έχουν οι αναλυτές. Ωστόσο η αύξηση του λειτουργικού κόστους δεν θα φανεί τόσο στα αποτελέσματα του α’ τριμήνου 2022, αλλά κυρίως στο α’ εξάμηνο 2022 που θα παρουσιαστούν Σεπτέμβριο - Οκτώβριο 2022. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, εάν το πετρέλαιο συνεχίσει να βρίσκεται πάνω από τα 100 δολάρια /βαρέλι το επόμενο δίμηνο, τότε τα λειτουργικά κόστη των περισσότερων εισηγμένων θα αυξηθούν πάνω από 20% - 30% (ανάλογα με τον κλάδο), γεγονός που θα επιδράσει και στα τελικά αποτελέσματα.

Με αύξηση λειτουργικού κόστους 20% - 30%, οι εμποροβιομηχανικές εισηγμένες ίσως περάσουν σε ζημιές στο τέλος α’ εξαμήνου.

Οι εμποροβιομηχανικές επιχειρήσεις με μία αύξηση 20% στο λειτουργικό κόστος αναμένεται να έχουν μείωση τουλάχιστον 10% στα λειτουργικά αποτελέσματα. Εάν στην μείωση αυτή προστεθεί και η μειωμένη κατανάλωση που ήδη είναι εμφανής, τότε ίσως στο α’ εξάμηνο 2022 θα υπάρχουν ζημιές στην τελική γραμμή.

Οι διοικήσεις των εισηγμένων και τα οικονομικά επιτελεία τους καλούνται να ρυθμίσουν τις παραγωγές τους σε συνδυασμό με μια προϋπολογισμένη μείωση στην κατανάλωση λόγω της μειωμένης ανάπτυξης που προβλέπεται να δούμε στο επόμενο διάστημα του 2022.

Σε καλύτερη κατάσταση είναι οι εταιρείες που έχουν αυξημένα ρευστά διαθέσιμα και έτσι μπορούν να προγραμματίσουν καλύτερα τις δράσεις τους, ακόμη και στο χειρότερο ενδεχόμενο της υποχώρησης των ρυθμών ανάπτυξης από το 3,5% - 4%, που έχει προϋπολογιστεί στο 2% - 2,5%, που φοβούνται στον ΣΕΒ και στο ΙΟΒΕ. Ωστόσο κάθε κλάδος θα έχει τους δικούς του ρυθμούς ανάπτυξης. Οι βιομηχανικές θεωρητικά θα έχουν αυξημένες πιέσεις και από το πετρέλαιο και τις πρώτες ύλες, οι μεταφορικές-τουριστικές θα έχουν και αυτές σημαντική υποχώρηση στα αποτελέσματά εξαμήνου, εάν συνεχιστεί το πετρέλαιο σε υψηλά επίπεδα και η ζήτηση παραμείνει στα ίδια επίπεδα. Το εμπόριο (λιανικό) θα επηρεαστεί από τη μείωση της κατανάλωσης των νοικοκυριών και το χονδρικό εμπόριο από τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και στη μείωση της κατανάλωσης.

Οι εταιρείες real estate φαίνεται να αντιμετωπίζουν κάποια μείωση της ζήτησης, ιδιαίτερα από το εξωτερικό αλλά και το εσωτερικό. Οι επενδυτές–αγοραστές θέλουν να ξεκαθαρίσει ο οικονομικός ορίζοντας και να εκτονωθούν τα γεωπολιτικά προβλήματα. Οι τράπεζες έχουν δημιουργήσει δικά τους (εσωτερικά) σενάρια (stress tests) τι προβλήματα μπορεί να αντιμετωπίσουν από νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που, ενδεχομένως ενσκήψουν, εάν συνεχιστεί η άνοδος πετρελαίου και πρώτων υλών και το β’ τρίμηνο 2022.

Στο γ’ τρίμηνο, κλειδί θα είναι ο τουρισμός και πώς αυτός θα επηρεαστεί από την εξωγενή ζήτηση. Εάν δηλαδή οι ξένοι επισκέπτες πιεστούν εισοδηματικά από την παγκόσμια κρίση ή αλλάξουν προτεραιότητες και κινηθούν προς φθηνότερες αγορές.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr