NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

The Greeks Are Back: 50 Έλληνες ανώτερα στελέχη από το εξωτερικό έρχονται στην Ελλάδα

The Greeks Are Back: 50 Έλληνες ανώτερα στελέχη από το εξωτερικό έρχονται στην Ελλάδα

Με αφορμή την πρωτοβουλία «The Greeks Are Back», στην οποία 50 Έλληνες ανώτερα στελέχη από το εξωτερικό θα συζητήσουν για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα, ο Ανδρέας Γιαννόπουλος, Δ/νων Σύμβουλος της Public Affairs & Networks και ιδρυτής της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, μιλάει στο epixeiro.gr.

Πέρυσι, η Public Affairs & Networks διοργάνωσε την 1η Διάσκεψη The Greeks Are Back. Ποιος είναι ο απολογισμός από την πλευρά σας, ως ιδρυτής αυτής της πρωτοβουλίας;

Η αυθόρμητη απάντησή μου θα ήταν «πολύ θετικός». Θα προτιμούσα, ωστόσο, να μοιραστώ μαζί σας αυτό που το σύνολο των συμμετεχόντων μας είπαν και μας έγραψαν μετά τη λήξη των εργασιών της 1ης Διάσκεψης: ότι, δηλαδή, επρόκειτο για μια συνάντηση υψηλής ποιότητας, με δομή και συνοχή στην Ολομέλεια και τις Ομάδες Εργασίας, με σημαντικά στελέχη από το εξωτερικό και εξίσου σημαντικές συνεισφορές από κορυφαίους κρατικούς και οικονομικούς αξιωματούχους. Ως προς το δια ταύτα; Περίπου 60 προτάσεις εφαρμοσμένης πολιτικής αποτυπώθηκαν στο κείμενο Πρωτοβουλία για τις Ξένες Επενδύσεις στην Ελλάδα, 2021, το οποίο εστάλη στην Κυβέρνηση, στη Βουλή των Ελλήνων, στα κόμματα, σε φορείς και ΜΜΕ.

Γενικότερα, ποιοι είναι οι στόχοι της πρωτοβουλίας The Greeks Are Back;

Οι στόχοι της πρωτοβουλίας είναι:

  • Να δοθεί η δυνατότητα στην πολιτεία να γνωρίσει, με άμεσο τρόπο, πώς τα κεντρικά γραφεία πολυεθνικών εταιρειών αξιολογούν τις πολιτικές της Ελλάδας για προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
  • Να επωφεληθεί η Ελλάδα από τις καλές πρακτικές άλλων χωρών στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, μέσω της γνώσης και εμπειρίας των Ελλήνων – ανώτερων στελεχών που εργάζονται στο εξωτερικό.
  • Να δοθεί η δυνατότητα στην πολιτεία να κινητοποιήσει τους Έλληνες – ανώτερα στελέχη του εξωτερικού, για να προωθήσουν την Ελλάδα στις εταιρείες τους ως επενδυτικό προορισμό, εφοδιάζοντάς τους με τις κατάλληλες πολιτικές και εργαλεία.
  • Να δοθεί η δυνατότητα στους Έλληνες – ανώτερα στελέχη πολυεθνικών εταιρειών στο εξωτερικό να υποβάλουν προτάσεις πολιτικής στην πολιτεία, για να βελτιωθεί η ελκυστικότητα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού.

Σε τι σημείο βρίσκονται οι προετοιμασίες ενόψει της 2ης Διάσκεψης The Greeks Are Back, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 23 Νοεμβρίου 2022, στην Αθήνα;

Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη Διάσκεψη, στην οποία θα κατατεθούν προτάσεις εφαρμοσμένης πολιτικής για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα και πώς, ειδικότερα, θα μπορούσαν τα έμπειρα αυτά στελέχη να συνεισφέρουν στη βελτίωση της εικόνας της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού στα κεντρικά γραφεία των εταιρειών τους.

Οι προετοιμασίες μας ξεκίνησαν αμέσως μετά από την 1η Διάσκεψη, τον περασμένο Οκτώβριο, και ήδη μπορούμε να πούμε ότι έχουμε διανύσει με επιτυχία ένα σημαντικό μέρος της οργανωτικής προετοιμασίας. Ειδικότερα, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι έχουμε ήδη την ανταπόκριση 50 Ελλήνων ανώτερων στελεχών σε 45 και πλέον διεθνείς εταιρείες, από 11 σημαντικές χώρες του Κόσμου.

Ποιες θα είναι οι φετινές Ομάδες Εργασίας και τι θα συζητηθεί ειδικότερα στην Ολομέλεια της Διάσκεψης;

Η Διάσκεψη περιλαμβάνει συζητήσεις σε Ολομέλεια και σε έξι Ομάδες Εργασίας, στις οποίες θα κατατεθούν και θα συζητηθούν προτάσεις για τα εξής θέματα: Βιώσιμη Ανάπτυξη και Κυκλική Οικονομία, Ταμείο Ανάκαμψης, Νέα Οικονομία, Αποτελεσματικό Κράτος, Real Estate και Υγεία.

Στην Ολομέλεια, θα συζητήσουμε φέτος κατά πόσο άλλαξε η εικόνα της Ελλάδας στα κεντρικά των εταιρειών των στελεχών στο εξωτερικό, σε σχέση με το 2021.

Πέραν από τη Διάσκεψη The Greeks Are Back, είστε και ο ιδρυτής και οργανωτής του ετήσιου InvestGR Forum: Foreign Investments in Greece. Από την εμπειρία και τις επαφές σας με την αγορά, ποιες πιστεύετε ότι είναι οι προοπτικές για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, με δεδομένες τις νέες διεθνείς συνθήκες;

Τα τελευταία δύο χρόνια, οι προβλέψεις έχουν γίνει μια πολύ επισφαλής και επικίνδυνη, να εκτεθεί κανείς, άσκηση. Οι ειδικοί βλέπουν κινδύνους επιβράδυνσης των επενδυτικών σχεδίων. Και άλλοι επιμένουν να βλέπουν επενδυτική καταιγίδα στον κόσμο τα επόμενα πέντε χρόνια, πιθανώς σε νέους τομείς που συνδέονται είτε με την κλιματική κρίση είτε ακόμη και με τον ρωσοουκρανικό πόλεμο. Καθόσον αφορά ειδικότερα στις επενδυτικές προοπτικές της Ελλάδας, αντιλαμβάνομαι ότι δεν έχουν υπάρξει έως τώρα αναβολές ή ακυρώσεις επενδυτικών σχεδίων, το αντίθετο θα έλεγα, μιας και παρατηρείται ενδιαφέρον και κινητικότητα σε διάφορα πεδία εκ μέρους ξένων δυνητικών επενδυτών.

greeksareback-new-interview2.jpg?mtime=20220403141027#asset:339238


... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr