NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Η Κίνα εντόπισε το πρώτο κρούσμα γρίπης των πτηνών H3N8 σε άνθρωπο

Η Κίνα εντόπισε το πρώτο κρούσμα γρίπης των πτηνών H3N8 σε άνθρωπο
28_04_2022 | 12:02 28_04_2022 | 12:04
epixeiro icon Ειδήσεις | Διεθνή, Κοινωνία, Υγεία

​Ένα στέλεχος H3N8 της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε σε ανθρώπους για πρώτη φορά, στην κεντρική επαρχία Χενάν της Κίνας.

Το τετράχρονο αγόρι που μολύνθηκε είχε έρθει σε επαφή με κοτόπουλα και κοράκια που είχαν μεγαλώσει κοντά στο σπίτι του, σύμφωνα με αναφορές από την Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας.

Η γρίπη των πτηνών, όπως είναι κοινώς γνωστή, αποτελεί μια εξαιρετικά μεταδοτική ιογενή νόσο.

Ορισμένα στελέχη της γρίπης των πτηνών, όπως το H3N8, έχουν μεταδοθεί στον άνθρωπο, αλλά αυτό είναι επί του παρόντος πολύ σπάνιο και συνήθως εμφανίζεται μετά από πολύ στενή επαφή με μολυσμένα πτηνά ή ζώα.

Το στέλεχος H3N8 κυκλοφορεί ευρέως σε πτηνά και άλογα και έχει επίσης ανιχνευθεί σε σκύλους στη Βόρεια Αμερική.

«Συχνά βλέπουμε έναν ιό να εξαπλώνεται σε έναν άνθρωπο και μετά να μην εξαπλώνεται περαιτέρω, επομένως ένα μεμονωμένο κρούσμα δεν προκαλεί μεγάλη ανησυχία», δήλωσε ο Sir Peter Horby, καθηγητής αναδυόμενων μολυσματικών ασθενειών και παγκόσμιας υγείας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

«Δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι θα προχωρήσει περισσότερο», είπε ο καθηγητής Πολ Ντίγκαρντ από το Ινστιτούτο Ρόσλιν του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, προσθέτοντας ότι οι κινεζικές αρχές δεν είχαν αναφέρει κανέναν ασθενή στις άμεσες επαφές του μολυσμένου αγοριού.

Ωστόσο, ο Horby και άλλοι ειδικοί δήλωσαν ότι η ευρεία μετάδοση και ο αριθμός ρεκόρ των κρουσμάτων της γρίπης των πτηνών σε πτηνά στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη φέτος ήταν αιτία ανησυχίας, καθώς αύξησε τη δυνατότητα για τους συγκεκριμένους ιούς να αναμειχθούν και να μεταλλάσσονται.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr