NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

Οι «έξυπνες» συσκευές γίνονται mainstream και αντιστέκονται στην πανδημία

Οι «έξυπνες» συσκευές γίνονται mainstream και αντιστέκονται στην πανδημία

Το «έξυπνο σπίτι» αποτελεί μια έννοια που εισέρχεται ολοένα και περισσότερο στην καθημερινότητα μας. Και αυτό γιατί πληθαίνουν οι καταναλωτές που επιλέγουν μια τέτοια συσκευή για να εμπλουτίσουν τη λειτουργικότητα ενός χώρου και να απλοποιήσουν την καθημερινότητα τους. Και ναι, η λέξη «έξυπνο» είναι κάτι που θα χρησιμοποιήσουμε αρκετά σε αυτό το άρθρο.

Αν και ο χαρακτηρισμός «έξυπνη συσκευή» μπορεί να ξενίζει ορισμένους, να τους προκαλέσει δυσπιστία ή ακόμη και φόβο, η αγορά των «έξυπνων» οικιακών προϊόντων -δηλαδή των συσκευών που είναι διασυνδεδεμένες με το internet, μπορούν να χρησιμοποιήσουν διάφορα πρότυπα επικοινωνίας, να αλληλεπιδράσουν αυτόνομα ή σε συνδυασμό με άλλες- αποκτά ολοένα και περισσότερο ενδιαφέρον. Και όχι μόνο αυτό, αλλά αποτελούν μια αγορά που «αντιστάθηκε» στην πανδημία και που θα επεκταθεί ακόμη περισσότερα μέσα στα επόμενα χρόνια.

Για παράδειγμα, μια από τις κατηγορίες με ιδιαίτερη ανάπτυξη είναι ο «έξυπνος» φωτισμός, με συσκευές που ενεργοποιούνται ή απενεργοποιούνται αυτόματα ή αλλάζουν ακόμη και χρώμα. Μια δεύτερη κατηγορία αποτελούν τα «έξυπνα» ηχεία στα οποία μπορείς να μιλήσουν -και αυτά να απαντήσουν- οι «έξυπνες» κάμερες ασφαλείας, οι πρίζες, οι οθόνες, οι θερμοστάτες, ακόμη και τα κουδούνια για την εξώπορτα. Τα σπίτια σε όλο τον κόσμο γίνονται «εξυπνότερα», με τους κατόχους τους να αναζητούν εμπλουτισμένη λειτουργικότητα.

Και αυτό φαίνεται και από τις σχετικές αναλύσεις. Τα δεδομένα από το Statista Technology Market Outlook δείχνουν ότι πάνω από 130 εκατομμύρια νοικοκυριά φιλοξενούν τουλάχιστον ένα «έξυπνο» ηχείο και ο αριθμός αυτός αναμένεται πως θα ανέλθει σε 335 εκατομμύρια μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Και όχι μόνο αυτό, αλλά όλοι οι τύποι προϊόντων που περιλαμβάνονται στην ανάλυση προβλέπεται να παρουσιάσουν τεράστια ανάπτυξη στο εγγύς μέλλον.

Έτσι, πέρα από τα ηχεία, στη δεύτερη κατηγορία με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη αναμένεται πως θα βρεθούν οι κάμερες ασφαλείας, που θα φτάσουν από τα 77,5 εκατομμύρια νοικοκυριά το 2022 στα 180,7 εκατομμύρια το 2027. Ακολουθούν οι μεγάλες οικιακές συσκευές που θα φτάσουν σε 177,6 εκατ. νοικοκυριά, οι μικρές οικιακές συσκευές που θα φτάσουν σε 172,1 εκατ. νοικοκυριά, οι ανιχνευτές καπνού που αναμένεται πως θα εγκατασταθούν σε116,2 εκατ. νοικοκυριά και τα hub/gateway σε 55,2 εκατομμύρια σπίτια, παγκοσμίως.

Οι παγκόσμιες δαπάνες για προϊόντα Internet of Things προβλέπεται πως θα φτάσουν στα 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια μέσα στο επόμενο έτος, ενώ αποτελούν και έναν τομέα που έχει βγει σχεδόν αλώβητος από την πανδημία: όλο και περισσότεροι θέλουν να ψηφιοποιήσουν τα σπίτια τους, να τα εξοπλίσουν με φωνητικό έλεγχο ή/και να λάβουν πρόσθετα μέτρα ασφαλείας μέσω τεχνολογιών IoT. Αυτή η καταναλωτική τάση έχει θωρακίσει την αγορά του Smart Home έναντι της έντονης πτώσης των πωλήσεων και της οικονομικής ύφεσης.

Άλλωστε, σύμφωνα και με την IDC, η παγκόσμια αγορά έξυπνων οικιακών συσκευών επεκτάθηκε κατά 11,7% το 2021 σε σύγκριση με το 2020, με περισσότερες από 895 εκατομμύρια συσκευές να αποστέλλονται. Παρά την αστάθεια της αγοράς λόγω της πανδημίας, τον αντίκτυπο στις αλυσίδες εφοδιασμού καθώς και τα σοκ από την πλευρά της ζήτησης, η IDC αναμένει, και αυτή με τη σειρά της, ότι η παγκόσμια αγορά έξυπνων οικιακών συσκευών θα σημειώσει σταθερή ανάπτυξη μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Η ανάπτυξη της αγοράς θα καθοδηγηθεί, επίσης, από την υψηλή διείσδυση των ευρυζωνικών συνδέσεων και τον αυξανόμενο αριθμό ασύρματων οικιακών δικτύων, αν και οι ανησυχίες των καταναλωτών σχετικά με το απόρρητο, την ασφάλεια, το κόστος και τη διαλειτουργικότητα θα περιορίσουν την ανάπτυξη στο άμεσο μέλλον.

Σύμφωνα με αυτήν την μελέτη, η έννοια του «έξυπνου σπιτιού» έχει γίνει mainstream σε πολλά μέρη του κόσμου. «Οι έξυπνες οικιακές συσκευές απέδειξαν την αξία τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς προσθέτουν ουσιαστική αξία στη ζωή των ανθρώπων, όπως η χαλάρωση της κοινωνικής απομόνωσης, η ενίσχυση της ασφάλειας και η παροχή άνεσης και ψυχαγωγίας, μεταξύ άλλων. Καθώς αναμένουμε ισχυρή ζήτηση, η αγορά είναι έτοιμη για σταθερή ανάπτυξη, παρά τις συνεχιζόμενες διακοπές στις αλυσίδες εφοδιασμού, τα logistics και τις ανομοιόμορφες οικονομίες σε όλο τον κόσμο».

Η Βόρεια Αμερική κατείχε το μεγαλύτερο μερίδιο αποστολών τέτοιων συσκευών το 2021 και παρουσίασε ανάπτυξη κατά 11,4% σε ετήσια βάση. Η περιοχή Ασίας/Ειρηνικού ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο τμήμα σε όγκο αποστολών, με 31% των αποστολών, και είχε ρυθμό ανάπτυξης 10,8% από έτος σε έτος. Η Δυτική Ευρώπη και η Λατινική Αμερική σημείωσαν σταθερή ανάπτυξη της τάξεως του 14,8% και 11,2% αντίστοιχα.

Εντούτοις, «αν και υπάρχει μεγάλη ανάπτυξη στην αγορά έξυπνων κατοικιών, υπάρχουν ακόμη προκλήσεις, καθώς η έλλειψη διαλειτουργικότητας και θέματα με την επιβίωση των μικρότερων κατασκευαστών είναι ζητήματα που θα επηρεάσουν αρνητικά την αγορά», τόνισε ο Jitesh Ubrani, διευθυντής έρευνας για το Mobility and Consumer Device Trackers της IDC. «Ενώ το επερχόμενο πρότυπο Matter θα βοηθήσει στην άρση ορισμένων ανησυχιών, οι κατασκευαστές θα πρέπει να προσφέρουν ένα ισχυρό σύνολο υπηρεσιών, εκτός από το υλικό».

Οι δικτυωμένες συσκευές ψυχαγωγίας βίντεο –όπως οι έξυπνες τηλεοράσεις, τα streaming sticks και οι αποκωδικοποιητές- κατείχαν τον μεγαλύτερο όγκο αποστολών με μερίδιο 34,7% και αυξήθηκαν 4,8% από έτος σε έτος το 2021. Οι συσκευές έξυπνου φωτισμού προβλέπεται να είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη κατηγορία συσκευών, με πενταετή σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 23,6%. Η ανάπτυξη της αγοράς καθοδηγείται από την αύξηση των ευρυζωνικών, τα εισοδήματα και την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών σχετικά με την εξοικονόμηση κόστους, την ευκολία και την ενεργειακή απόδοση που μπορούν να έχουν.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr