NEWSFLASH...
Εν Δήμω
ανάγνωση

Άγγελος Χαριστέας: Θέλουμε να μετατρέψουμε την Κεντρική Μακεδονία σε e-Περιφέρεια

Άγγελος Χαριστέας: Θέλουμε να μετατρέψουμε την Κεντρική Μακεδονία σε e-Περιφέρεια

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Άγγελος Χαριστέας, μιλάει στο epixeiro.gr για την ψηφιακή πολιτική και για τις επόμενες δράσεις που ετοιμάζει, τονίζοντας πως «έχουμε στόχο να μετασχηματίσουμε πλήρως την εμπειρία του πολίτη στις συναλλαγές του με την περιφέρεια μας».

Δώστε μας μια εικόνα για τους άξονες πάνω στους οποίους βασίζεται η πολιτική της ΠΚΜ σε σχέση με τα θέματα που αφορούν στην ψηφιακή διακυβέρνηση. Ποιοι στόχοι έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα, τι ξεχωρίζετε;

H ταχύτερη ψηφιακή μετάβαση, η αξιοποίηση της καινοτομίας στην επιχειρηματικότητα και την εκπαίδευση και η ανάδειξη της Κεντρικής Μακεδονίας σε κόμβο έρευνας και καινοτομίας είναι οι τρεις άξονες στους οποίους βασίζεται η πολιτική της περιφέρειάς μας.

Όπως αναφέρω συχνά, όχι μόνο εγώ αλλά και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, θέλουμε να μετατρέψουμε την Κεντρική Μακεδονία σε e-Περιφέρεια. Ήδη, έχουμε καταφέρει να ψηφιοποιήσουμε αρκετές διαδικασίες, να ανακοινώσουμε νέες πλήρως ψηφιακές υπηρεσίες και προχωράμε επίσης στην ψηφιοποίηση των αρχείων κομβικών Γενικών Διευθύνσεων.

Ποια η συνεργασία σας με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης; Και ποια η γνώμη σας για τον ευρύτερο ψηφιακό μετασχηματισμό που έλαβε χώρα στην Ελλάδα, μέσα στην πανδημία; Πόσο έτοιμοι ήταν οι πολίτες για αυτό και σε τι σημείο βρισκόμαστε σήμερα;

Παράθεση - epixeiro.gr

Είμαστε στη σωστή κατεύθυνση για να προσελκύσουμε και άλλους επενδυτές στο να δημιουργήσουν τεχνολογικά hubs

Από την πρώτη μου μέρα ως Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχω άριστη συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας που έχουμε υπογράψει ανακοινώσαμε πριν κάποιες εβδομάδες, μαζί με τον υπουργό, κ. Κυριάκο Πιερακάκη, την υλοποίηση της νέας ψηφιακής υπηρεσίας «Booking», η οποία ξεκίνησε από την Περιφέρεια μας και θα επεκταθεί στην πορεία σε ολόκληρη τη χώρα. Η υπηρεσία αυτή θα επιτρέπει τον προγραμματισμό των θεωρητικών και πρακτικών εξετάσεων των υποψήφιων οδηγών και θα εξυπηρετεί περίπου 900 σχολές οδηγών και 15.000 υποψηφίους κάθε μήνα. Το αμέσως επόμενο διάστημα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θα εντάξουμε δεκάδες ηλεκτρονικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο gov.gr.

Η χώρα μας και προφανώς και η περιφέρειά μας, το 2019 ήταν στις πίσω θέσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού, όπως επίσης και οι πολίτες μας στις πρώτες θέσεις του ψηφιακού αναλφαβητισμού. Το 2020, η πανδημία και οι προκλήσεις που εμφανίστηκαν, μας ώθησαν στο να επιταχύνουμε τις δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού, να σκεφτούμε πιο δημιουργικά και να υλοποιήσουμε καινοτόμες πλατφόρμες και εφαρμογές. Με την εμπειρία που αποκτήσαμε, πλέον έχουμε ως στόχο να μετασχηματίσουμε πλήρως την εμπειρία του πολίτη στις συναλλαγές του με την περιφέρεια μας.

Έχετε αναφέρει, σε πρόσφατη συνέντευξη σας, πως ένας από τους προσωπικούς σας στόχους είναι να αποκτήσουν οι πολίτες ψηφιακές δεξιότητες. Μιλήστε μας για αυτό το θέμα και για τις δράσεις που προγραμματίζετε, προς αυτήν την κατεύθυνση.

Το θέμα της ανάπτυξης των ψηφιακών δεξιοτήτων των πολιτών της περιφέρειάς μας ήταν από την αρχή ένας από τους βασικούς στόχους που έθεσα και θεωρώ πως έχουμε κάνει αρκετά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση από το 2020, όπως και σε όλους τους τομείς του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Δεν μπορούν να υπάρξουν «Έξυπνες Πόλεις-Περιφέρειες-Χώρες» χωρίς «Έξυπνους Πολίτες», για αυτό το λόγο, ως Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ξεκίνησα από την αρχή της θητείας μου τις «Δράσεις Ψηφιακής Κουλτούρας». Μέσω αυτών των δράσεων, έχουμε ήδη διοργανώσει ημερίδες με θέματα «Κυβερνοασφάλεια στο Χώρο Εργασίας», «Ασφαλής Πλοήγηση στο Διαδίκτυο για παιδιά» και «Stop Cyberbullying», και θα συνεχίσουμε να διοργανώνουμε παρόμοιες δράσεις με στόχο την εκπαίδευση διαφόρων κοινωνικών ομάδων, με σοβαρότητα.

Φτάνω και στο θέμα των smart cities. Υπάρχουν σχέδια της Περιφέρειας σε αυτόν τον τομέα, με τεχνολογίες που θα κάνουν ευκολότερη την ζωή των πολιτών; Έχετε, ίσως, έρθει σε επαφή με επιχειρήσεις, με τις οποίες θα μπορούσατε να συνεργαστείτε;

Παράθεση - epixeiro.gr

Η πανδημία και οι προκλήσεις μας ώθησαν στο να επιταχύνουμε τις δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού

Ο ρόλος της Περιφέρειας, όπως ανέφερα και στο τελευταίο συνέδριο που συμμετείχα με θέμα τα smart cities, είναι να υποστηρίζει συντονιστικά τους Δήμους συγκεντρώνοντας τις ευφυείς εφαρμογές, ώστε να εξασφαλίζει τρόπο σκέψης συμβατό με τον ψηφιακό μετασχηματισμό – αντιμετωπίζοντας με ιδιαίτερη σοβαρότητα το θέμα της Κυβερνοασφάλειας στην εξέλιξη του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Υπάρχουν πάρα πολλές επιχειρήσεις οι οποίες μας έχουν παρουσιάσει πολύ ενδιαφέρουσες πρωτότυπες προτάσεις αλλά και επιτυχημένα case study του εξωτερικού που θα μπορούσαμε να υλοποιήσουμε και στην περιφέρειά μας.

Καθώς η πληροφορική και ο ψηφιακός «κόσμος» είναι στις αρμοδιότητες σας, ποια θα λέγατε πως είναι σήμερα η προσφορά θέσεων εργασίας στην πληροφορική και η διάθεση ταλέντου, στην Περιφέρεια - σε συνδυασμό και με το ενδιαφέρον που έχει υπάρξει τους τελευταίους μήνες για δημιουργία τεχνολογικών hubs στη Θεσσαλονίκη;

Στην Περιφέρεια μας έχουν την έδρα τους πέντε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα τα οποία παράγουν νέους με ταλέντο και υψηλή ποιότητα γνώσεων στον τομέα της πληροφορικής και αποτελούν το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό για κέντρα έρευνας και καινοτομίας.

Για αυτό το λόγο πιστεύω πως είμαστε στη σωστή κατεύθυνση να προσελκύσουμε και άλλους επενδυτές στο να δημιουργήσουν τεχνολογικά hubs, όπως αυτά των Deloitte, Pfizer, Cisco, Certh και Thess INTEC που έχουν καταφέρει να ανοίξουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας στον συγκεκριμένο κλάδο.

Παράθεση - epixeiro.gr

Αυτό που πάντα λέω στα παιδιά και θέλω να μεταδώσω είναι να παλεύουν για τα όνειρα τους όσο τρελά και αν είναι

Γενικότερα, ποιες είναι οι επόμενες δράσεις που ετοιμάζει η ΠΚΜ γύρω από θέματα ψηφιακής διακυβέρνησης;

Υπάρχουν πάρα πολλά project τα οποία είναι έτοιμα να ανακοινωθούν, όπως οι 6 ψηφιακές διαδικασίες του Μεταφορών, οι 91 ψηφιακές διαδικασίες με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης που θα αφορούν όλες τις διευθύνσεις και επίσης ένα πολύ μεγάλο και σημαντικό έργο, αυτό της ψηφιοποίησης εγγράφων του Μεταφορών και του Ανάπτυξης.

Είμαι βέβαιος πως θα σας έχουν ρωτήσει άπειρες φορές για αυτό το θέμα, αλλά, προς το κλείσιμο, επανέρχομαι: τι «κρατάει» σήμερα ο Άγγελος Χαριστέας από την ποδοσφαιρική του καριέρα και την εποχή του Euro 2004; Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να μεταδώσετε στις νεότερες γενιές;

Στόχος μου μέσα στο 2022 είναι να συναντήσω και να μιλήσω με πάνω από 10.000 παιδιά και είμαι πολύ χαρούμενος που μέχρι στιγμής βλέπω πως αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί. Αυτό που πάντα λέω στα παιδιά και θέλω να μεταδώσω είναι να παλεύουν για τα όνειρα τους όσο τρελά και αν είναι, να δουλεύουν σκληρά και να μην σταματάνε ποτέ να εξελίσσονται. Πρέπει συνεχώς να εξελισσόμαστε σαν άνθρωποι και να μην φοβόμαστε να βγούμε από το «Comfort Zone» μας, γι’ αυτό το λόγο δεν έμεινα στις επιτυχίες του ποδοσφαίρου και πλέον προσπαθώ να πετύχω σε έναν τελείως διαφορετικό ρόλο από αυτόν που με έχει συνηθίσει ο κόσμος, αυτόν του Αντιπεριφερειάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Charisteas-interview-new2.jpeg?mtime=20220507173810#asset:346381


... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr