NEWSFLASH...
Εκ του Ασφαλούς
ανάγνωση

Περισκόπιο της Αγοράς: Το μεγαλύτερο ψέμα του αιώνα

Περισκόπιο της Αγοράς: Το μεγαλύτερο ψέμα του αιώνα

Το σημερινό «Περισκόπιο της Αγοράς», είκοσι ημέρες πριν την μεγάλη Συνάντηση της Ύδρας, o τόπος που το «γέννησε», θα συγκεντρώσει το βλέμμα του πάνω στην Τεχνολογία και θα ξεκινήσει με τον Βόλφγκανγκ Γκαίτε, 1749-1832, Γερμανό ποιητή και φιλόσοφο. Πώς ταιριάζει αυτό που είπε ο Γκαίτε με την τεχνολογία; «Κανένας δεν μας εξαπατά ποτέ» είπε ο Γκαίτε. «Εμείς μόνοι μας εξαπατούμε τους εαυτούς μας».

Ο άνθρωπος δουλεύει περισσότερες ώρες από την βιομηχανική εποχή

Η μεγαλύτερη απάτη του 21ου αιώνα είναι ότι η τεχνολογία αφήνει πολλές ελεύθερες ώρες στον άνθρωπο να ασχοληθεί με πράγματα που θέλει. Ψέμα μεγάλο: άνθρωπος και φορητός υπολογιστής ή φορητή τηλεφωνική συσκευή δεν διαχωρίζονται. Ο άνθρωπος δουλεύει στις διακοπές του, δουλεύει όταν πάει να πιεί καφέ, δουλεύει όταν πάει να φάει από το κινητό, δουλεύει όταν οδηγεί και κινδυνεύσει να σκοτωθεί, δουλεύει, δουλεύει ακόμα και πριν σβήσει το φως για να αποκοιμηθεί. Ο άνθρωπος της 4ης βιομηχανικής επανάστασης δουλεύει περισσότερες ώρες από ό,τι τότε που δούλευε στις φάμπρικες στη βιομηχανική εποχή. Εξαπατά τον εαυτό του λέγοντας ότι διασκεδάζει.Κκαι το ξέρει. Και εδώ ας φέρουμε στη μνήμη μας τον Αλβέρτο Αϊνστάιν, 1879-1955, Γερμανοεβραίο φυσικό, ο οποίος είπε πως, «όλη η περιβόητη τεχνολογική μας πρόοδος -ο ίδιος ο πολιτισμός μας- είναι σαν ένα τσεκούρι στα χέρια ενός ψυχοπαθούς».

Οι τεχνολογικοί γίγαντες τα σήκωσαν όλα

Οι γίγαντες της Αμερικής, Alphabet, Amazon, Apple, Metaκαι Microsoft έπιασαν στα ταμεία τους το 2021 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια, πουλώντας ψηφιακές συσκευές για να κάνουν οι ασφαλιστές τη δουλειά τους, φαρμακευτικά και παραφαρμκευτικά προϊόντα για να μείνει ο κόσμος υγιείς κατά την πανδημία, videostreaming για να μην χαθεί καμία επιχειρηματική ευκαιρία, προϊόντα εικονικής πραγματικότητας που αντικαθιστούν μεταξύ άλλων τις γραμματείες, τις τηλεφωνήτριες, τους πωλήσεις ασφαλιστικών προϊόντων.

Χάριν της νέας πραγματικότητας οι πωλήσεις τους το πρώτο τρίμηνο του 2022 προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 340 δισεκατομμύρια δολάρια, ανεβασμένες κατά 7% σχεδόν σε σχέση με το 2021. Η Alphabet εμφάνισε έσοδα 68 δισεκατομμυρίων, αυξημένα κατά 23% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, κ.λπ, κ.λπ.

Η ευκαιρία του αιώνα για τις 5 μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας ήταν πέρυσι όπου εισέπραξαν έσοδα από 32 διαφορετικές επιχειρηματικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένών και των ασφαλειών. Και κάπου εκεί έξω περιμένει και ο τηλεβόας, το twitter, για άλλους ο βασιλιάς της τεχνολογίας που διόλου δεν γνωρίζουμε αν ο τηλεβόας θα χρησιμοποιήσει τις φωνητικές του χορδές για να προμοτάρει ασφαλιστικά συμφέροντα. Και οι άνθρωποι είναι πλέον τόσο αφελείς και τόσο έτοιμοι να υπακούσουν ό,τι «κομίζουν» οι αλγόριθμοι και ότ,ι πιο δυνατά ακούγεται από τηλεβόες.

Για να κάνουμε μία απλή σκέψη. Κάποτε οι κατευθείαν πωλήσεις φάνταζαν αλλόκοτες. Αυτό ήταν χθες, σήμερα είναι η λογική εξήγηση του αύριο.

Οι «επιφάνειες» των πραγμάτων είναι παραπλανητικές

Μια από τις προκλήσεις της ασφαλιστικής αγοράς είναι η υιοθέτηση της νέας τεχνολογίας. Τι γίνεται όμως όταν η ασφαλιστική αγορά έχει στήσει το σύστημα έτσι ώστε οι άνθρωποι της να δουλεύουν για να εξυπηρετήσουν την τεχνολογία και όχι τους πελάτες;

Η τηλεφωνήτρια απαντά. Ο πελάτης ζητά να μιλήσει με το αρμόδιο τμήμα, η τηλεφωνήτρια κρατά τον πελάτη 5-10 λεπτά να καταχωρήσει ένα σωρό στοιχεία, χρήσιμα και άχρηστα, για να στείλει mail στη γραμματέα και η γραμματέας να στείλει mail στο αφεντικό. Ο ΠΕΛΑΤΗΣ ΤΗΝ ΕΚΑΝΕ. Μια δουλειά 5 λεπτών, μία ώρα. Σύστημα ανθρωποκεντρικό βαφτίστηκε, εγώ θα έλεγα ανθρωποδιωκτικό. Η υπερβολή και διώχνει τους σκεπτόμενους πελάτες σας, και αυτούς που θέλουν έργα όχι λόγια, κύριοι της ασφαλιστικής αγοράς. Η τεχνολογία στις ασφάλειες και παντού είναι χρήσιμη όταν εξυπηρετεί τον άνθρωπο.Μην το πάμε σαν την πολιτική - τέχνη που την υπηρετούν οι άνθρωποι, ενώ τους κάνει να πιστεύουν ότι τους υπηρετεί η πολιτική.

Αυτό «θαμπώνει» θέλει έλεγχο

Αρχίζουν να τα βλέπουν καθαρότερα από πέρυσι σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Εποπτικές και Ρυθμιστικές Αρχές, δικηγόροι και μεγάλοι επενδυτές αρχίζουν να βάζουν βέτο και να απαιτούν διαφάνεια από τις πλατφόρμες ψηφιακής τεχνολογίας. Εδώ στην Ελλάδα;

Οι ασφαλιστές είναι οι καλύτεροι πωλητές. Δεν ξέρουν ότι όταν κάποιος που έχει μεγάλη πείρα συναντήσει κάποιον που έχει πολλά λεφτά, ο πρώτος με την πείρα θα αποκτήσει πολλά λεφτά και ο δεύτερος με τα λεφτά θα αποκτήσει την πείρα που θα ήθελε να έχει ότι «αγόραζε» μετά από πολύ καιρό.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr