NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Ανθεκτική η ελληνική μεταποιητική παραγωγή - ετήσια αύξηση 4,3% το Μάρτιο

Ανθεκτική η ελληνική μεταποιητική παραγωγή - ετήσια αύξηση 4,3% το Μάρτιο

Η μεταποιητική παραγωγή παρέμεινε σε θετική τροχιά το Μάρτιο, σημειώνοντας αύξηση κατά 4,3%, σε ετήσια βάση παραμένοντας σε αδιάλειπτη ανοδική τροχιά, ως προς τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής της, για 1,5 έτος, ενώ το επίπεδο του δείκτη παρέμεινε κοντά σε υψηλό σχεδόν 14 ετών (με εξαίρεση τον Ιούλιο του 2021), αναφέρει σε σχετική μελέτη της η Εθνική Τράπεζα.

Ο ρυθμός μεγέθυνσης της ελληνικής μεταποιητικής παραγωγής το Μάρτιο, αν και παραμένει ισχυρός, σημείωσε περιορισμένη επιβράδυνση συγκριτικά με το μέσο όρο του 1ου διμήνου του 2022 (+5%), καθώς και τη μέση αύξηση του κατά 8,9% το 2021. Η εν λόγω επιβράδυνση οφείλεται κυρίως στην ετήσια μείωση της παραγωγής στους υποκλάδους της διύλισης και των χημικών, οι οποίοι αποδυναμώθηκαν από τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τις σημαντικές ανατιμήσεις στις ενεργειακές πρώτες ύλες, καθώς και άλλες διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα. Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη θετική συνεισφορά στην αύξηση της μεταποιητικής παραγωγής είχαν οι υποκλάδοι των ειδών ένδυσης (+42,5% ετησίως), των φαρμακευτικών (+20,1% ετησίως), των ποτών (+11,3% ετησίως) και των βασικών μετάλλων (+4,3%). Παρά την αποδυνάμωση σε ορισμένους πρόδρομους δείκτες τον Απρίλιο, τα επίπεδά τους συνηγορούν σε συνέχεια της ανοδικής τάσης με δεδομένη και την ανθεκτική εγχώρια ζήτηση, συνεπικουρουμένη από τον τουρισμό και την κατασκευαστική δραστηριότητα.

Ωστόσο, περαιτέρω όξυνση της αβεβαιότητας ή/και εξασθένιση της εξωτερικής ζήτησης, ως απόρροια του ευρύτερου κλίματος αστάθειας σε παγκόσμιο επίπεδο και της κλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων διεθνώς, μπορούν να εξασθενίσουν σταδιακά τις επιδόσεις του μεταποιητικού τομέα σε συνδυασμό και με τους συνεχιζόμενους κραδασμούς στη διεθνή εφοδιαστική αλυσίδα.

Δυσκολεύονται οι μικρές μεταποιητικές επιχειρήσεις

Εκτός από την έκθεση της ΕΤΕ , υπάρχουν σε άλλους οργανισμούς (ΣΕΒ, ΣΒΕ, Επιμελητήρια) σαφείς αναφορές στα προβλήματα που δημιουργεί η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους. Σύμφωνα με πληροφορίες του epixeiro.gr τουλάχιστον 1 στις 5 μικρές μεταποιητικές επιχειρήσεις έχουν μειώσει την παραγωγική τους διαδικασία κατά 30% τουλάχιστον προκειμένου να περιορίσουν τις επιπτώσεις από την αύξηση του λειτουργικού κόστους στη γραμμή παραγωγής.

Μείωση της παραγωγής σημαίνει ουσιαστικά απαξίωση του εξοπλισμού. Ταυτόχρονα άλλες μεταποιητικές επιχειρήσεις προχωρούν σε μειώσεις προσωπικού και αναδιαρθώσεις οργανογραμμάτων προκειμένου να μην μειώσουν παραγωγή. Αν θέλουμε να δούμε κάτι από μία θετική οπτική γωνία είναι ότι όλο και περισσότερες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στρέφονται προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό με έμφαση στο e-commerce με την ελπίδα της αύξησης των δικτύων πωλήσεών τους και της πελατειακής τους βάσης.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr