NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Θετική η 14η έκθεση αυξημένης εποπτείας για την εκταμίευση της δόσης των 748 εκατ. ευρώ

Θετική η 14η έκθεση αυξημένης εποπτείας για την εκταμίευση της δόσης των 748 εκατ. ευρώ

Θετική είναι για την Ελλάδα η 14η Έκθεση, την οποία δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χώρα μας, στο πλαίσιο του καθεστώτος του ενισχυμένου πλαισίου εποπτείας, που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2018.

H Επιτροπή ανοίγει τον δρόμο για να αποφασίσει το Eurogroup την τελική έξοδο από την ενισχυμένη Εποπτεία, καθώς και την χορήγηση της δόσεως των 748 εκατ. ευρώ προς τη χώρα.

H έκθεση επισημαίνει ότι, συνεχίζοντας την ισχυρή ανάκαμψη του 2021, η μετα-πανδημική ανάκαμψη θα συνεχιστεί και το 2022 αλλά με μικρότερους ρυθμούς εξαιτίας των υψηλών τιμών ενέργειας ως αποτέλεσμα του ρωσικής επιθετικότητας ενάντια στην Ουκρανία, η οποία αυξάνει την αβεβαιότητα. Σύμφωνα με την Επιτροπή και τις εαρινές της εκτιμήσεις (προ 20 ημερών περίπου) η ανάπτυξη εκτιμάται να αγγίξει το 3,5% το 2022 και το 3,1% το 2023.

Ο βασικός παράγοντας της ανάπτυξης στην Ελλάδα θα είναι οι επενδύσεις, αλλά και η κατανάλωση με τις καθαρές εξαγωγές θα συνεισφέρουν στην αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας. Το πρωτογενές έλλειμμα που παρακολουθείται από την εποπτεία, ανήλθε στο 5,5% του ΑΕΠ το 2021 και είναι 2,1% μικρότερο απ’ αυτό που αναμενόταν πέρυσι το φθινόπωρο. Η θετική έκπληξη προέρχεται κυρίως από την γρήγορη οικονομική ανάκαμψη. Η δημοσιονομική πολιτική εκτιμάται ότι θα στηρίξει το 2022 τους στόχους και κάποια από τα σχεδιαζόμενα μέτρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα συνεχιστούν και το 2022, ενώ θα απαιτηθούν συγκυριακά δημοσιονομικά μέτρα για να αντιμετωπιστούν οι αυξήσεις στις τιμές ενέργειας. Τα μέτρα αυτά θα ολοκληρωθούν μέχρι το 2023.

Στον τομέα της απασχόλησης, η ανάκαμψη της οικονομίας το 2021 οδήγησε σε υποχώρηση της ανεργίας στο 14,7% το 2021, κάτω από το 17,6% του 2020 και από το υψηλό 27,8% του 2013. Παρά το γεγονός ότι είναι μία από τις υψηλότερες στην Ε.Ε., αναμένεται να υποχωρήσει περαιτέρω το 2023.

Η Έκθεση εκτιμά ότι η κυβέρνηση συνεχίζει τα μέτρα αναδιάρθρωσης δομών, αλλά χρειάζεται να ληφθούν ειδικές δεσμεύσεις σε ό,τι αφορά την διοίκηση του δημόσιου τομέα, την φορολογία της ακίνητης περιουσίας, τα επιδόματα αναπηρίας, τις περιβαλλοντικές υποχρεώσεις και την δικαιοσύνη. Ειδικά για την δικαιοσύνη προβλέπεται η δημιουργία τμήματος Στατιστικών Δικαιοσύνης υπό το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr