NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

TechReporter: Στην εποχή της ψηφιακής ωρίμανσης των μικρομεσαίων

TechReporter: Στην εποχή της ψηφιακής ωρίμανσης των μικρομεσαίων

Στον TechReporter αυτής της εβδομάδας εστιάζουμε, σε μεγάλο βαθμό, στην ελληνική αγορά, όπου βλέπουμε πως υπάρχουν αυξητικές τάσεις στην ψηφιακή ωριμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ συνεχίζονται οι επενδύσεις στις οπτικές ίνες, σε εταιρείες που επικεντρώνουν γύρω από το 5G, στα media, αλλά και σε φιλόδοξα σχέδια δράσης για την ενίσχυση της Μεταφοράς Τεχνολογίας.

Αυξητικές τάσεις στην ψηφιακή ωριμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων το 2022 καταγράφει η έρευνα που εκπόνησε το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για λογαριασμό της Cosmote. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, καταγράφεται αύξηση 10% στο μέσο όρο του Δείκτη Ψηφιακής Ετοιμότητας σε σχέση με το 2020 και 1 στις 5 μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) βρίσκεται, ήδη, σε προχωρημένα στάδια ψηφιακής ετοιμότητας, ενώ 1 στις 2 ΜμΕ βρίσκεται ακόμη σε αρχικά στάδια. Η έλλειψη ενημέρωσης και εκπαίδευσης, πόρων και δεξιοτήτων φαίνεται να είναι τα βασικά εμπόδια στην αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Την ίδια στιγμή, την αύξηση της ψηφιακής διαφήμισης στην ευρωπαϊκή αγορά κατά 30,5% το 2021, φτάνοντας στα 92 δισ. ευρώ, καταγράφει η μέτρηση AdEx Benchmark 2021 που παρουσίασε ο IAB Europe στο πρόσφατο συνέδριο Interact 2022. Αυτή η εκθετική ανάπτυξη, η μεγαλύτερη της περιόδου από το 2018, δείχνει ότι η αγορά ψηφιακής διαφήμισης έχει πραγματικά ανακάμψει από τις προκλήσεις και τον αντίκτυπο του COVID-19. Το 2021, όλες οι αγορές παρουσίασαν διψήφια ανάπτυξη από έτος σε έτος. Η Τουρκία ήταν η πιο δυναμική αγορά σημειώνοντας εξαιρετική ανάπτυξη 99,7%. Το 2021, καμία αγορά δεν παρουσίασε πτώση στην ψηφιακή διαφήμιση. 7 χώρες: Τουρκία, Ουκρανία, Αγγλία, Αυστρία, Ισπανία, Σλοβακία και Ολλανδία είχαν αναπτύξει πάνω από το μέσο όρο της Ευρώπης.

Το νέο μεγάλο έργο οπτικών ινών τελευταίας γενιάς της ΔΕΗ παρουσίασε ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Αλέξανδρος Πατεράκης, στο 5o Συνέδριο Υποδομών & Μεταφορών, ITC 2022. Το έργο, όπως σημείωσε ο κ. Πατεράκης, έχει ήδη ξεκινήσει πιλοτικά από το Περιστέρι, όπου μέσα στο καλοκαίρι θα έχουν συνδεθεί 15 χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις με δίκτυο Fiber to the Home (FttH), σε υπερυψηλές ταχύτητες. Παράλληλα, η ΔΕΗ βρίσκεται στο τελικό στάδιο εκπόνησης προμηθειών για άλλες 500 χιλιάδες συνδέσεις, σε δέκα επιπλέον Δήμους, με τις εργασίες να ξεκινούν το αμέσως προσεχές διάστημα. Σύμφωνα με το νέο business plan που έχει εκπονήσει η διοίκηση του Ομίλου, η εταιρεία θα συνδέσει περισσότερα από 3 εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια.

Από την άλλη, η 5G Ventures ανακοίνωσε την επένδυση του Ταμείου Φαιστός στην Matternet Inc. (series B financing round), εταιρεία που εδρεύει στις Η.Π.Α, με ιδρυτή τον ταλαντούχο Έλληνα Ανδρέα Ραπτόπουλο και δραστηριοποιείται στον τομέα των μικρο-μεταφορών μέσω drones σε αστικά κέντρα, σε Ευρώπη, Βόρεια Αμερική και Μέση Ανατολή. Στο πλαίσιο της συμφωνίας για την πραγματοποίηση της επένδυσης, η Matternet προχωρά στην ίδρυση στην Ελλάδα θυγατρικής εταιρείας (Matternet Europe), για το σύνολο των δραστηριοτήτων της στην Ευρώπη. Η Matternet χρησιμοποιεί drones για τη μεταφορά και παράδοση αντικειμένων βάρους έως και δύο κιλών εντός αστικών περιοχών και σε ακτίνα έως 20 χλμ. Επιπλέον, έχει κατασκευάσει και τους καινοτόμους σταθμούς απογείωσης/προσγείωσης που παράλληλα λειτουργούν ως σημεία φόρτισης των drones.

Ένα φιλόδοξο σχέδιο δράσης για την ενίσχυση της Μεταφοράς Τεχνολογίας ξεκίνησε στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης. Με την επωνυμία «ΣΠΕΙΡΑ», το νέο αυτό σχέδιο δράσης προβλέπει την αξιοποίηση των υφιστάμενων δομών και της εμπειρίας του ΕΚΕΤΑ προς όφελος του ιδίου και τεσσάρων ακόμη οργανισμών που βρίσκονται στη φάση συγκρότησης των διαδικασιών μεταφοράς τεχνολογίας. ΕΚΕΤΑ, Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός ΔΗΜΗΤΡΑ (ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ), Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ), Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) και Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ) υπέγραψαν συμφωνία πλαίσιο για την αποτελεσματική αξιοποίηση του πλούσιου ερευνητικού έργου τους και την ανάπτυξη καινοτομικής επιχειρηματικότητας. Τον Δεκέμβριο 2021, το σχέδιο δράσης «ΣΠΕΙΡΑ» υποβλήθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Τον Απρίλιο του 2022 εγκρίθηκε η χρηματοδότηση αρχικά των δράσεων που προβλέπονται κατά τα δύο πρώτα χρόνια υλοποίησής του.

Με πάνω από 800 ταινίες, περισσότερες από 450 σειρές και μια συλλογή από 120 αποκλειστικές, πρωτότυπες σειρές και ταινίες, το Disney+ παρουσίασε το περιεχόμενο με το οποίο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του στην Ελλάδα. Λίγες ημέρες πριν από την έναρξη λειτουργίας της streaming υπηρεσίας στην Ελλάδα, η The Walt Disney Company Greece διοργάνωσε μια εκδήλωση στο χώρο Φάρος του ΚΠΙΣΝ. Στις 14 Ιουνίου, οι συνδρομητές του Disney+ θα έχουν πρόσβαση στις πρωτότυπες σειρές από το Star Wars, «The Mandalorian», «The Book of Boba Fett» καθώς και τη σειρά «Obi-Wan Kenobi» με πρωταγωνιστή τον Ewan McGregor. Επιπλέον, το Disney+ θα φιλοξενεί ολόκληρο το έπος των Skywalker, με τις ταινίες, Επεισόδια Ι έως ΙΧ, να είναι διαθέσιμες στην υπηρεσία. Στις 24 Ιουνίου, αποκλειστικά στο Disney+ κάνει πρεμιέρα η ταινία «Άνοδος: Η Ιστορία των Αντετοκούνμπο» που αφηγείται την αληθινή ιστορία της οικογένειας Αντετοκούνμπο.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, συναντήθηκε με την Υπουργό Καινοτομίας, Επιστήμης & Τεχνολογίας του Ισραήλ, Orit Farkash Hacohen, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Έρευνας & Καινοτομίας, Θανάση Κυριαζή. Βασικό θέμα στη συνάντηση ήταν η εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς της επιστήμης, της τεχνολογίας, της καινοτομίας και της εκπαίδευσης. Μετά το πέρας της συνάντησης εκδόθηκε κοινό ανακοινωθέν που συνυπογράφουν οι δύο Υπουργοί και η Υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως. «Με θεμέλιο τις υπάρχουσες συνεργασίες των δυναμικών οικοσυστημάτων των δύο χωρών στους τομείς των επιχειρήσεων, της καινοτομίας και της εκπαίδευσης, ανακοινώνουμε την αναβάθμιση της Ελληνο-Ισραηλινής συνεργασίας στην επιστήμη, την τεχνολογία και την καινοτομία και την εκπαίδευση» σημειώνεται σε αυτό.

Ο Όμιλος Epsilon Net ανακοίνωσε την εξαγορά του 60% της Taxheaven, εταιρίας που δραστηριοποιείται στην παροχή ολοκληρωμένων προϊόντων και υπηρεσιών ενημέρωσης, εκπαίδευσης, on line Data Base Systems και περιφερειακών εφαρμογών πληροφορικής για επιχειρήσεις, καθώς και λογιστικά γραφεία. Συγκεκριμένα, η Epsilon Net, από το σύνολο των 900 μετοχών αποκτά 540 μετοχές που αντιστοιχούν στο 60% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της Taxheaven. Το συνολικό τίμημα της επένδυσης, ανέρχεται στο ποσό των 1.680.000€ εκ των οποίων, ποσό 1.176.000€ καταβλήθηκε με την μεταβίβαση των μετοχών και το υπόλοιπο ποσό του τιμήματος ύψους 504.000€, θα καταβληθεί σε δύο ισόποσες δόσεις τον Απρίλιο 2023 και 2024 αντίστοιχα. Το υπόλοιπο ποσοστό 40% διατηρούν οι ιδρυτές της εταιρίας.

Στη διεθνή αγορά, η realme διόρισε τον Francis Wong ως τον νεότερο CEO της realme Europe και η Sheryl Sandberg παραιτήθηκε από τη θέση της ως Chief Operating Officer στη Meta, την εταιρεία που ήταν παλαιότερα γνωστή ως Facebook.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr