NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

TechReporter: Η Ελλάδα αποκτά καινούργιο υπερυπολογιστή, επόμενης γενιάς

TechReporter: Η Ελλάδα αποκτά καινούργιο υπερυπολογιστή, επόμενης γενιάς

Έρχεται νέος υπερυπολογιστής στην Ελλάδα, την ώρα που τα ευρωπαϊκά δικαστήρια ακυρώνουν βαρύ πρόστιμο κατά της Qualcomm και το Disney+ ανοίγει τις ψηφιακές πόρτες του και για χρήστες από την χώρα μας. Αυτά και άλλα τεχνολογικά, στον TechReporter αυτής της εβδομάδας.

Η EuroHPC ανακοίνωσε πέντε νέες εγκαταστάσεις φιλοξενίας των ευρωπαϊκών υπερυπολογιστών επόμενης γενιάς. Ανάμεσά τους, και ο πρώτος ευρωπαϊκός υπερυπολογιστής εξακλίμακας, ο JUPITER, ο οποίος θα φιλοξενηθεί στο κέντρο υπερυπολογιστών Jülich στη Γερμανία. Τέσσερις ακόμη εγκαταστάσεις έχουν επιλεγεί για να φιλοξενήσουν υπολογιστές, μεταξύ των οποίων και το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας στην Ελλάδα. Οι νέοι τόποι φιλοξενίας θα είναι συνδεδεμένοι και διαθέσιμοι για την εξυπηρέτηση ενός ευρέος φάσματος χρηστών από την επιστημονική κοινότητα και τη βιομηχανία, ιδίως τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, και τον δημόσιο τομέα σε ολόκληρη την ΕΕ και τις συμμετέχουσες χώρες.

Παραμένουμε στην Ευρώπη, όπου, με απόφαση της 24ης Ιανουαρίου 2018, η Κομισιόν επέβαλε στην Qualcomm πρόστιμο ύψους περίπου ενός δισ. ευρώ για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην παγκόσμια αγορά chipset, παρέχοντας πληρωμές στην Apple, υπό τον όρο να καλύψει η Apple από την Qualcomm όλες τις ανάγκες της σε σύνολα τσιπ βασικής ζώνης, τα οποία είναι σύμφωνα με το πρότυπο κυψελωτών επικοινωνιών «Long-Term Evolution» (LTE). Τώρα, με απόφαση του, το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακυρώνει την απόφαση με την οποία επιβλήθηκε το πρόστιμο, με το ΓΔΕΕ να διαπιστώνει ότι «περισσότερες διαδικαστικές παρατυπίες παραβίασαν τα δικαιώματα άμυνας της Qualcomm».

Αλλού, η Κομισιόν εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη δημοσίευση του ενισχυμένου κώδικα δεοντολογίας για την παραπληροφόρηση. Ο νέος κώδικας προβλέπει εκτενείς και ακριβείς δεσμεύσεις που πρέπει να αναλάβουν οι πλατφόρμες και η βιομηχανία για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης. Μεταξύ των 34 υπογραφόντων μερών συγκαταλέγονται μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες, όπως η Meta, η Google, το Twitter, το TikTok και η Microsoft, καθώς και πολλοί άλλοι φορείς, όπως μικρότερες ή εξειδικευμένες πλατφόρμες, ο κλάδος των διαδικτυακών διαφημίσεων και εταιρείες τεχνολογίας διαφημίσεων.

Μέσα στην περασμένη εβδομάδα έφτασε στην χώρα μας το Disney+. Με αυτήν την αφορμή, ο Βασίλης Ηλιόπουλος, VP & General Manager της The Walt Disney Company Ελλάδας, μιλώντας στο epixeiro.gr, τόνισε πως η εταιρεία γνωρίζει καλά την ελληνική αγορά, καθώς βρίσκεται πολλά χρόνια σε αυτήν. Η Disney δραστηριοποιείται εδώ τα τελευταία 25 χρόνια, με ένα γραφείο που φτάνει αυτή τη στιγμή τα 40 άτομα. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα businesses της Disney έχουν τοπική παρουσία στην Ελλάδα και είναι σημαντικό, σύμφωνα με τον κ. Ηλιόπουλο, ότι μια ελληνική ομάδα διαχειρίζεται όλες αυτές τις εμπορικές δραστηριότητες του ομίλου, τοπικά, αποτελώντας «το μοναδικό διεθνές δίκτυο με τοπική παρουσία».

Η Lenovo άνοιξε επίσημα τις πόρτες της πρώτης Μονάδας Παραγωγής της στην Ευρώπη. Με έδρα το Ullo της Ουγγαρίας, το εργοστάσιο εστιάζει κυρίως στην κατασκευή υποδομών server, συστημάτων αποθήκευσης και workstations υψηλής τεχνολογίας, για πελάτες σε όλη την περιοχή της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Επεκτείνοντας τη διεθνή κατασκευαστική δραστηριότητά της Lenovo, η επένδυση αυτή, όπως αναφέρεται, «αντιπροσωπεύει σημαντικές οικονομικές ευκαιρίες, τόσο για τον ιδιωτικό όσο και για τον δημόσιο τομέα στην Ουγγαρία, με αυξημένη παραγωγική ικανότητα, μεγαλύτερες δυνατότητες συνεργασίας με τοπικούς προμηθευτές και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε την εξαγορά της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ηλεκτροκίνησης Garge. Η Carge, «μια από τις πλέον δυναμικά αναπτυσσόμενες startup επιχειρήσεις του χώρου της», ειδικεύεται στην ανάπτυξη λογισμικού για εφαρμογές οι οποίες μεταξύ άλλων δίνουν τη δυνατότητα στον χρήστη να πλοηγηθεί μέσα από ένα ψηφιακό χάρτη φτάνοντας στον σταθμό φόρτισης από την καλύτερη και ταχύτερη διαδρομή. Η σχετική τεχνολογία μπορεί να δώσει, επίσης, μια σειρά από άλλες πληροφορίες, όπως την υγεία της μπαταρίας του οχήματος κ.λπ. Με την εξαγορά της εταιρείας Garge και την ενσωμάτωση της ψηφιακής της πλατφόρμας στις υπηρεσίες του δικτύου της, η ΔΕΗ blue «ενισχύει ακόμη περισσότερο την θέση της μεταξύ των πρωτοπόρων των ολοκληρωμένων υπηρεσιών ηλεκτροκίνησης».

Το Skroutz κάνει το επόμενο βήμα συστήνοντας το νέο μοντέλο λειτουργίας Fulfilled by Skroutz. Το νέο αυτό μοντέλο προσφέρει τη δυνατότητα αποθήκευσης του εμπορεύματος των καταστημάτων που συνεργάζονται με το Skroutz Marketplace στους χώρους αποθήκευσης του Skroutz. Την ίδια στιγμή, ο Όμιλος Epsilon Net, μαζί με το skroutz.gr, ανακοίνωσαν την στρατηγική τους συνεργασία. Η σύμπραξη ξεκινά με το integration των λύσεων Epsilon Smart, την web λύση ηλεκτρονικής τιμολόγησης, καθώς και με το Pylon ERP, με την πλατφόρμα skroutz.gr, προσφέροντας, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, «την πλέον ενδεδειγμένη λύση πώλησης μέσα από μία εφαρμογή».

Κόστος προμίσθωσης από 1,92 έως 2 ευρώ υπάρχει από την Πέμπτη 16 Ιουνίου στις 12:00 το μεσημέρι σε όλες τις κλήσεις ταξί μέσω του Beat, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία. Στόχος της, όπως αναφέρει στην ανακοίνωση που εξέδωσε, είναι «να ενισχύσει το εισόδημα των οδηγών της και να της επιτρέψει να εξυπηρετήσει περισσότερους πελάτες. Από την πλευρά της θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την αγορά αξιολογώντας συνεχώς την απόφαση αυτή και τα αποτελέσματα της, ώστε να προβεί έγκαιρα σε τυχόν αναπροσαρμογές, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο ή το επιβάλλουν τυχόν νέες ρυθμιστικές αποφάσεις για το κόστος υπηρεσιών ταξί». Επίσης, στην ανακοίνωση εξηγεί ότι η διαφοροποίηση στο κόστος προμίσθωσης «εξαρτάται από τον τύπο του ταξιμέτρου που διαθέτει το κάθε όχημα».

Τέλος, η Microsoft ανακοίνωσε την απόσυρση του Internet Explorer, μετά από 27 χρόνια, καθώς το πρόγραμμα περιήγησης της εταιρείας θα καταργηθεί πλήρως από τις 15 Ιουνίου. Ο Internet Explorer κυκλοφόρησε το 1995 ως πρόσθετο πακέτο για τα Windows 95. Η εταιρεία άρχισε αργότερα να παρέχει την εφαρμογή δωρεάν, ως μέρος του πακέτου. Το πρόγραμμα έφτασε σε μερίδιο χρήσης 95 τοις εκατό το 2003. Ωστόσο, ο IE δεν μπόρεσε να διατηρήσει τη θέση του και η βάση χρηστών του άρχισε να μειώνεται δραστικά καθώς οι ανταγωνιστές διέθεσαν εναλλακτικές λύσεις.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr