NEWSFLASH...
Startup
ανάγνωση

Το ελληνικό startup οικοσύστημα «αποκαλύπτεται» μέσω του Elevate Greece

Το ελληνικό startup οικοσύστημα «αποκαλύπτεται» μέσω του Elevate Greece

Στις 618 έφτασαν οι εταιρείες που έχουν εγγραφεί στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων - Elevate Greece, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες, για τον πρώτο ετήσιο απολογισμό της πλατφόρμας. Σύμφωνα με τα δεδομένα, οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις απασχολούν περισσότερους από 5.900 εργαζομένους, δείχνοντας τη δυναμική που υπάρχει γύρω από το ελληνικό οικοσύστημα.

Αναλύοντας τα δεδομένα που δόθηκαν στη δημοσιότητα και που έχει στη διάθεση του το epixeiro.gr, όσον αφορά στη γεωγραφική κατανομή, από αυτές τις 618 startup, ένα ποσοστό της τάξεως του 67,2% βρίσκεται στην Αθήνα, 1,9% στη Στερεά Ελλάδα, 3,6% στη Δυτική Ελλάδα, 0,6% στα Ιόνια Νησιά, 0,4% στην Πελοπόννησο, 1,9% στη Θεσσαλία, 0,8% στην Ήπειρο, 0,4% στη Δυτική Μακεδονία, 14,1% στην Κεντρική Μακεδονία, 0,6% στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, 0,8% στο Βόρειο Αιγαίο, 0,9% στο Νότιο Αιγαίο και 6,8% στην Κρήτη. Γίνεται εμφανής, έτσι, η ανάγκη ανάδειξης περισσότερων startups από την περιφέρεια.

Το 91% διαθέτει έδρα αποκλειστικά εντός της ελληνικής περιφέρειας, το 5% διαθέτει υποκατάστημα αλλοδαπής στην Ελλάδα και το 4% διαθέτει θυγατρική στην Ελλάδα. Στο θέμα της νομικής μορφής, το 84% είναι ΙΚΕ, το 11% είναι ΑΕ και το 5% ΕΠΕ. Όσον αφορά στο φύλο των ιδρυτών των συγκεκριμένων startups, το 80% είναι άνδρες και μόλις το 20% είναι γυναίκες. Στις πηγές εξωτερικής χρηματοδότησης, το 72,8% έχει αντλήσει κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών, το 10% επιδοτήσεις, το 8,2% από επενδυτικούς αγγέλους, το 1,9% από δανεισμό και από άλλες πηγές το 7%.

Φτάνοντας στις πηγές εσόδων -όπου υπήρχε δυνατότητα πολλαπλών απαντήσεων- το 43% δηλώνει πως βασική πηγή είναι η χρέωση λογισμικού ως υπηρεσία (SaaS). Το 40% υιοθετεί μοντέλο χρέωσης ανά προϊόν και άλλο ένα 40% εφαρμόζει χρέωση μέσω συνδρομών, ενώ ένα 35% αντλεί έσοδα από προμήθεια μέσω αδειών χρήσης (licensing). Ένα 26% χρεώνει ανά χρήση, ένα 25% μέσω προμήθειας διαμεσολάβησης, ένα 12% μέσω προμήθειας διαδικτυακών αγορών (makretplace κτλ) και ένα 8% μέσω διαφήμισης. Την ίδια στιγμή, ένα ποσοστό που φτάνει στο 15% διαθέτει και άλλες πηγές εσόδων.

Στο επιχειρηματικό μοντέλο που υιοθετείται, εδώ το 81% λειτουργεί ως B2B, 38% ως Β2Β2C, 34% ως B2C, 16% ως B2G, 2% ως C2C και ένα 3% υιοθετεί άλλα επιχειρηματικά μοντέλα. Στο θέμα του αριθμού των ιδρυτών, το 37,4% των συγκεκριμένων επιχειρήσεων διαθέτει δύο συνιδρυτές, το 28,1% τρεις, το 16,4% έναν, το 11,7% τέσσερις και το 6,4% από πέντε έως οκτώ. Στις ενεργές νεοφυείς επιχειρήσεις ανά έτος σύστασης, το 21,2% ξεκίνησε το 2019, το 17,1% το 2018, το 15,4% το 2020, το 12,5% το 2017, το 10,5% το 2016, το 8,2% το 2021, το 7,3% το 2015 και το 7,8% το 2014.

Είναι εντυπωσιακό πως ένα 13,3% δραστηριοποιείται στις βιοεπιστήμες, ενώ ακολουθούν τουρισμός - υπηρεσίες φιλοξενίας (9,4%), περιβάλλον και ενέργεια (8,3%), αγροδιατροφικός κλάδος (7,7%), διαφήμιση και marketing (6,6%), ανάλυση δεδομένων και μεγάλα δεδομένα (6%), χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (4,7%), βιομηχανικές κατασκευές και διατάξεις (4,1%), λιανικό και ηλεκτρονικό εμπόριο - μόδα (3,9%), εκπαίδευση (2,8%), αποθήκευση και μεταφορές (2,6%). Στην απασχόληση ανά τομέα δραστηριοποίησης, ξεχωρίζουν βιοεπιστήμες, ανάλυση δεδομένων και μεγάλα δεδομένα, διαφήμιση και marketing, λιανικό και ηλεκτρονικό εμπόριο - μόδα, και τουρισμός - υπηρεσίες φιλοξενίας.

Στις δημοφιλέστερες σύγχρονες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται -και εδώ, με δυνατότητα πολλαπλών απαντήσεων- εντοπίζουμε στην πρώτη θέση το λογισμικό με 59%, ενώ ακολουθούν διαδικτυακές εφαρμογές και κινητή τηλεφωνία (55%), τεχνητή νοημοσύνη (43%), ανάλυση δεδομένων - μεγάλα δεδομένα (42%), τεχνολογίες υπολογιστικού νέφους (28%), IoT (26%). Ακολουθούν αισθητήρες, εξοπλισμός hardware, δίκτυα, τεχνολογίες απεικονιστικής/διάγνωσης, ρομποτική και άλλες τεχνολογίες.

Ο αρμόδιος Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Χρίστος Δήμας δήλωσε πως «το Elevate Greece αποτελεί τον σύμμαχο της Πολιτείας, που παρέχει σημαντικά κίνητρα και ευκαιρίες σε Έλληνες επιστήμονες και ταλαντούχους επιχειρηματίες του οικοσυστήματος καινοτομίας, προκειμένου να είναι ανταγωνιστικοί διεθνώς από την Ελλάδα. Μέχρι και πριν από 1,5 χρόνο, η Ελληνική πολιτεία δεν είχε ορισμό για το ποιες επιχειρήσεις λογίζονται ως νεοφυείς. Δεν γνώριζε πόσες νεοφυείς επιχειρήσεις υπάρχουν, που βρίσκονται, σε ποιον τομέα δραστηριοποιούνται, πόσους εργαζόμενους απασχολούν και τι κύκλο εργασιών πραγματοποιούν. Συνεπώς, όταν η Πολιτεία δεν έχει όλα αυτά τα δεδομένα, αδυνατεί στην πραγματικότητα να σχεδιάσει αλλά και να εφαρμόσει αποτελεσματική πολιτική.

Σήμερα, για όλα τα παραπάνω ερωτήματα υπάρχουν απαντήσεις, χαρτογραφημένα στοιχεία, δεδομένα και στοχευμένες πολιτικές που ενισχύουν στην πράξη το οικοσύστημα».

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr