NEWSFLASH...
Εκ του Ασφαλούς
ανάγνωση

Coface: Στο «κόκκινο» η Ευρώπη, ανοίγει ο ασκός του Αιόλου

Coface: Στο «κόκκινο» η Ευρώπη, ανοίγει ο ασκός του Αιόλου

«Ανιστόρητες» ανατροπές στην Ευρώπη πλήττουν σφοδρότερα τους αδύναμους κρίκους της. Η Ελλάδα βρίσκεται στις χώρες υψηλού κινδύνου. Απειλείται από την κρίση στην ενέργεια, τον στασιμοπληθωρισμό, ενώ την στοιχειώνει και πάλι η κρίση χρέους. Η Ευρώπη απειλείται με ύφεση με τις κεντρικές τράπεζες να βάλλονται από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα και να προσπαθούν να δώσουν λύση, βάζοντας πάνω στο τραπέζι τα επιτόκια. Στις αποχρώσεις του κόκκινου μπαίνουν οι περισσότεροι κλάδοι της οικονομίας που κινούνται με ορυκτά καύσιμα με τους ασφαλιστές πιστώσεων να κλείνουν όρια για να αποφευχθούν τα χειρότερα μεταξύ προμηθευτών.

Οι κυρώσεις δεν μπλόκαραν, τουναντίον άφησαν παραθυράκια ωθώντας ανοδικά τις τιμές τις ενέργειας και των εμπορευμάτων, ώθησαν την κερδοσκοπία και έβαλαν σε κίνδυνο τομείς της οικονομίας που ευημερούσαν και τομείς που ήταν έτοιμη να αναπτυχθούν μετά από την καθίζηση που είχαν υποστεί δύο χρόνια με τα πανδημικά μέτρα στην Ευρώπη

Πέντε μήνες μετά την έναρξη των εχθροπραξιών, τα πρώτα συμπεράσματα

Η σύγκρουση έχει σεταριστεί για να διαρκέσει. Ανέτρεψε την παγκόσμια γεωοικονομική ισορροπία. Βραχυπρόθεσμα, ο πόλεμος επιδεινώνει τις εντάσεις στο σύστημα παραγωγής που έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα από τα δύο χρόνια πανδημίας . Ο κίνδυνος «προσεδάφισης» της παγκόσμιας οικονομίας εντείνεται ενώ διακρίνονται τα πρώτα σημάδια στασιμοπληθωρισμού. Οι Κεντρικές Τράπεζες, αντιμέτωπες με τον πληθωρισμό ρίχνουν τους τόνους και μιλούν για προοπτικές ύφεσης ιδιαίτερα στις προηγμένες οικονομίες.

Υποβάθμιση χωρών στην Ευρώπη

Σε αυτό το περίπλοκο περιβάλλον, η Coface αναθεώρησε προς τα κάτω την αξιολόγηση 19 χωρών, συμπεριλαμβανομένων 16 στην Ευρώπη -Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο συγκεκριμένα- και έκανε μόνο 2 αναθεωρήσεις προς τα πάνω (Βραζιλία και Αγκόλα).

COFACE_BAROMETRE_T22022_VGB-_1.jpg?mtime=20220627103342#asset:357155

Σε κλαδικό επίπεδο, ο αριθμός των αναθεωρήσεων προς τα κάτω (76 συνολικά, σε αντίθεση με 9 αναθεωρήσεις προς τα πάνω) υπογραμμίζει την εξάπλωση αυτών των διαδοχικών κραδασμών σε όλους τους κλάδους, τόσο στους τομείς ενέργειας (πετροχημικούς, μεταλλουργία, χαρτί κ.λπ.) όσο και σε αυτούς που συνδέονται πιο άμεσα με τους κύκλους των πιστώσεων όπως οι κατασκευές.

Σκοτεινιάζει επικίνδυνα για την Ευρώπη, ανοικτά όλα τα σενάρια

Ο κίνδυνος της επιβράδυνσης της ανάπτυξης και του στασιμοπληθωρισμού έρχεται όλο και πιο κοντά. Τα μεγέθη ανάπτυξης του πρώτου τριμήνου ήταν χαμηλότερα των προσδοκιών των ανεπτυγμένων οικονομιών. Το ΑΕΠ στην ευρωζώνη είχε ισχνή αύξηση για 2ο συνεχόμενο τρίμηνο, με πτώση ακόμη και -0,2% στη Γαλλία. Αυτό οφειλόταν στη μείωση της κατανάλωσης των νοικοκυριών σε ένα πλαίσιο μείωσης της αγοραστικής δύναμης. Η δραστηριότητα μειώθηκε επίσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, απόρροια του εξωτερικού εμπορίου και των δυσκολιών που αντιμετώπισε ο μεταποιητικός τομέας κατά την αναπλήρωση των αποθεμάτων.

COFACE_BAROMETRE_T22022_VGB_11.jpg?mtime=20220627103501#asset:357160COFACE_BAROMETRE_T22022_VGB-_12.jpg?mtime=20220627103550#asset:357161


Ο πόλεμος άρχισε να «δαγκώνει»

Τα στοιχεία που βγαίνουν στην επιφάνεια είναι πολύ ανησυχητικά. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την εκτίναξη του πληθωρισμού, τις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές συνθήκες και το τι έχει συμβεί μέχρι τώρα, το δεύτερο τρίμηνο δεν φαίνεται να είναι καλύτερο από το πρώτο για τις προηγμένες οικονομίες, αλλά και λιγότερο ευνοϊκές για τις αναδυόμενες οικονομίες. Τα πρώτα μηνύματα συνάδουν ότι η παγκόσμια οικονομία έχει εισέλθει σε καθεστώς στασιμοπληθωρισμού.

Πιέσεις στις τιμές των εμπορευμάτων

Αν και οι τιμές των εμπορευμάτων σταθεροποιήθηκαν πρόσφατα, παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Για παράδειγμα, οι τιμές του πετρελαίου δεν έχουν πέσει κάτω από τα 98 δολάρια ΗΠΑ από την αρχή του πολέμου, καθώς οι φόβοι για έλλειψη προσφοράς είναι υπαρκτοί.

Κλάδοι στην Ευρώπη μπαίνουν σε κόκκινες λίστες –η Ευρώπη στην λίστα

Αυτό το πλαίσιο είναι ευνοϊκό για τους εξαγωγείς εμπορευμάτων, και ειδικότερα του πετρελαίου. Οι δύο μόνο ανοδικές ανατιμήσεις της Coface αφορούν τη Βραζιλία και την Αγκόλα και οι κλαδικές επανα-ταξινομήσεις αφορούν κυρίως τον ενεργειακό τομέα των παραγωγών χωρών, ενώ οι κλαδικές υποβαθμίσεις στοχεύουν στον ενεργειακό τομέα σε χώρες όπου εταιρείες βρίσκονται κατάντη στην παραγωγική αλυσίδα, κυρίως στην Ευρώπη, ενώ οι αυξήσεις των τιμών θα συνεχιστούν.

Η αγροδιατροφή είναι ένας από τους κλάδους με τον υψηλότερο αριθμό υποβαθμίσεων αυτό το τρίμηνο, για όλες σχεδόν τις περιοχές.

COFACE_BAROMETRE_T22022_VGB-_16-17.jpg?mtime=20220627103857#asset:357162

Η ΕΚΤ ακολουθεί το παράδειγμα της Fed και της Τράπεζας της Αγγλίας, σε σημείο να προαναγγέλλει τις μελλοντικές της αυξήσεις επιτοκίων. Όπως και οι άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες (εκτός από την Τράπεζα της Ιαπωνίας), η ΕΚΤ δεν έχει άλλη επιλογή, παρά το γεγονός ότι αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει βάναυση επιβράδυνση της ανάπτυξης και αναζωπύρωσης μίας κρίσης χρέους στην Ευρώπη.

Σε αυτό το περιβάλλον, ο κατασκευαστικός κλάδος εμφανίζεται ως ένας από τους πιο ευάλωτους. Το αυξανόμενο κόστος δανεισμού αναμένεται να επηρεάσει την αγορά κατοικίας και, τελικά, την κατασκευαστική δραστηριότητα.

Μαύρα σύννεφα το 2023

Το κεντρικό σενάριο υποδηλώνει σημαντική επιβράδυνση στην οικονομία με σταδιακή επιβράδυνση του πληθωρισμού στις προηγμένες χώρες.. Για να περιορίσουν τον πληθωρισμό, οι κεντρικές τράπεζες θα οδηγήσουν την οικονομία σε ύφεση, αναγκάζοντάς να εφαρμόσουν ένα πιο βίαιο νομισματικό σοκ αργότερα. Ο κίνδυνος, ο οποίος δεν μπορεί να αποκλειστεί, θα ήταν να μειωθεί η ζήτηση και ο πληθωρισμός να παραμείνει υψηλός, λόγω των τιμών των εμπορευμάτων που θα δυσκολευτούν να αποσυμπιεστούν λόγω της χρόνιας έλλειψης προσφοράς

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr