NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Επιχειρηματικά Νέα
ανάγνωση

Εκπαίδευση, εκμάθηση και ψυχαγωγία στην εκτεταμένη πραγματικότητα με το BRIDGES

Εκπαίδευση, εκμάθηση και ψυχαγωγία στην εκτεταμένη πραγματικότητα με το BRIDGES

Η BRIDGES Immersive Solution έχει ήδη αναπτυχθεί στα αεροδρόμια του Βερολίνου και της Αθήνας, εγκαινιάζοντας μια καινοτόμο προσέγγιση στην εκπαίδευση των πυροσβεστών με τη χρήση τεχνολογιών εκτεταμένης πραγματικότητας. Η ίδια καινοτόμος πλατφόρμα έχει αναπτυχθεί, επίσης, στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, στην Αθήνα, επιτρέποντας στους επισκέπτες να «εμβυθιστούν» και να περιηγηθούν σε ένα σπίτι της Αρχαίας Αθήνας.

Το BRIDGES σημαίνει “A hyBRID (physical-diGital) multi-user Extended reality platform as a stimulus for industry uptake of interactive technologieS” ("Υβριδική [φυσική-ψηφιακή] πλατφόρμα διευρυμένης πραγματικότητας για πολλαπλούς χρήστες, ως κίνητρο για την υιοθέτηση διαδραστικών τεχνολογιών από τη βιομηχανία") και επικεντρώνεται στους τομείς της κατάρτισης και της άτυπης μάθησης, στους χώρους του πολιτισμού και της ψυχαγωγίας, καθώς είναι ευρέως παραδεκτό ότι η εμβυθιστική XR είναι ένα εξαιρετικά υποσχόμενο εργαλείο για τη βελτίωση της εμπειρίας του χρήστη σε αυτούς τους τομείς και βέλτιστο μέσο για την επίτευξη αυξημένων επιδόσεων, δέσμευσης του χρήστη, αποτελεσματικότητας υψηλού επιπέδου και μεταφοράς δεξιοτήτων και γνώσεων στον πραγματικό κόσμο.

Η BRIDGES Solution βασίζεται στην πλατφόρμα Immersive DeckⓇ, που αναπτύχθηκε από την Illusion Walk και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης, η οποία βελτιώνεται ακόμα περισσότερο και εξελίσσεται σε ένα ολοκληρωμένο, έτοιμο προϊόν, με ευρύ φάσμα εφαρμογών που μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο για την εισαγωγή των διαδραστικών τεχνολογιών στη βιομηχανία. Το έργο συνοδεύεται από πλαίσιο αξιολόγησης και μεθοδολογία εκτίμησης της κατάρτισης.

Εκπαίδευση με προσομοίωση πραγματικού κόσμου και ειδικών συνθηκών

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εργασία των πυροσβεστών, παρά τις όποιες προφυλάξεις, ενέχει πολλούς κινδύνους: στις κλασικές προσομοιώσεις πυρόσβεσης τέτοιος είναι η πιθανή βλάβη στο περιβάλλον (πχ. λόγω της καύσης τοξικών υλικών), εκτός από τον κίνδυνο ατυχήματος. Επιπλέον, το οικονομικό σκέλος δεν είναι δευτερεύουσας σημασίας, διότι συχνά είναι απαραίτητη η ανακατασκευή κτιρίων, οχημάτων κ.λπ. προκειμένου οι προσομοιώσεις να είναι όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικές.

Το BRIDGES έρχεται να προσφέρει σημαντική βοήθεια στις πυροσβεστικές δυνάμεις, μειώνοντας το κόστος εκπαίδευσης και υποστηρίζοντάς τες στη διατήρηση της αποτελεσματικότητας και του βαθμού ανταπόκρισής τους σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Οι πυροσβέστες έχουν ήδη αρχίσει να ελέγχουν τις δυνατότητες της πλατφόρμας BRIDGES, στα διεθνή αεροδρόμια του Βερολίνου (Flughafen Berlin Brandenburg-BER) και της Αθήνας (Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών).

Ένα από τα κύρια εκπαιδευτικά σενάρια στην περίπτωση των αεροδρομίων μπορεί να είναι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε αεροσκάφος, είτε έπειτα από ατύχημα κατά την απογείωση ή προσγείωση είτε κατά τη διαδικασία του ανεφοδιασμού. Η συνήθης διαδικασία περιλαμβάνει την αποστολή μιας πρώτης ομάδας στο σημείο, η οποία αξιολογεί την κατάσταση και συντονίζει την περαιτέρω δράση. Στο XR, ο εκπαιδευτής είναι σε θέση να «σκηνοθετήσει» την εικονική συνεδρία επιλέγοντας κριτήρια, τα οποία καθορίζουν τη σκηνή διάσωσης και τον βαθμό δυσκολίας της: μέγεθος αεροπλάνου, επίπεδο πυρκαγιάς, πυκνότητα καπνού, αριθμός, είδος και θέση επιβατών και τραυματιών.

Όντως, τα επίπεδα δυσκολίας προσαρμόζονται ξεχωριστά για τις διάφορες ομάδες ανάλογα με τις ικανότητες και τις ανάγκες τους. Ο εκπαιδευτής παρακολουθεί την προσομοίωση μέσω οθόνης και "εικονικής" ασύρματης σύνδεσης. Επιπλέον, η βασισμένη σε XR εκπαίδευση μπορεί να βοηθήσει στην απόκτηση χωρικής γνώσης για ένα συγκεκριμένο περιβάλλον και μπορεί να επαναληφθεί όσες φορές θελήσουμε.

XR σε πολιτιστικές εφαρμογές

Η πλατφόρμα BRIDGES είναι, επίσης, σχεδιασμένη για τον πολιτιστικό και μουσειακό τομέα, καλύπτοντας τον τομέα της εκπαίδευσης και της ψυχαγωγίας. Η πλατφόρμα XR δοκιμάζεται ήδη στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού στην Αθήνα, όπου οι χρήστες μπορούν να βιώσουν την πολυαισθητηριακή (οπτική, ακουστική και απτική) εμπειρία της «ζωής» μέσα σε ένα σπίτι της αρχαίας Αθήνας. Νεότερες προσπάθειες, τους επόμενους μήνες, θα έχουν ως στόχο τη βελτίωση της εμπειρίας με την ενσωμάτωση φαινομένων όπως ο άνεμος, η θερμότητα, οι οσμές και η δόνηση.

Πιστοί στην αποστολή τους να προστατεύουν την πολιτιστική κληρονομιά και γνώση, τα σύγχρονα μουσεία, ανανεώνονται και μετασχηματίζονται από αμιγώς εκθεσιακοί χώροι σε χώρους εμπειρίας και ανταλλαγής μεταξύ της πολιτιστικής κληρονομιάς και του κοινού.

Η χρήση ολοένα πιο προηγμένης τεχνολογίας ανταποκρίνεται στην ανάγκη των μουσείων να διευρύνουν την προσφορά τους και να προσελκύσουν νέο κοινό.

Η χρήση της τεχνολογίας XR επιτρέπει σε ένα πολιτιστικό ίδρυμα να προσφέρει στους επισκέπτες του μια άκρως καθηλωτική και ταυτόχρονα άκρως εκπαιδευτική εμπειρία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, τόνισε, όταν άνοιξε τις θύρες του στο BRIDGES, ότι ήταν σημαντικό όχι μόνο να υποστηρίξει τις φάσεις τεχνολογικής ανάπτυξης της πλατφόρμας, αλλά και να συνεργαστεί στενά με τους προγραμματιστές προκειμένου να δημιουργηθεί ένα έγκυρο σενάριο, εγκεκριμένο από ιστορικούς, ειδικούς στην Αρχαία Ελλάδα. Μόνο με αυτόν τον τρόπο οι επισκέπτες θα μπορούσαν να απολαύσουν μια καθηλωτική εμπειρία, που θα μεταφέρει επίσης και την πολιτισμικά κατάλληλη πληροφορία.

Το BRIDGES υποβάλλεται, επί του παρόντος, σε σχολαστικές και εντατικές δοκιμές, ώστε να είναι έτοιμο να κατακτήσει την αγορά.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.bridges-horizon.eu.

Η κοινοπραξία του BRIDGES αποτελείται από τους:

Gruppo Maggioli - Συντονιστής (Ιταλία) είναι η σημαντικότερη ιταλική εταιρεία παροχής υπηρεσιών στη Δημόσια Διοίκηση, προσφέροντας ευρύ φάσμα απολύτως επαγγελματικών λύσεων σε διάφορους τομείς (συμπεριλαμβανομένης της κατάρτισης και των μουσείων). Παρέχει υπηρεσίες σε περισσότερους από 6.000 Δήμους (από τους 8.048) στην Ιταλία, σε περισσότερα από 3.800 μουσεία και σε 1.500 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η Gruppo Maggioli είναι ο συντονιστής του έργου BRIDGES - ηγείται της διαχείρισης του έργου, της διασφάλισης ποιότητας, αλλά και της εμπορικής αξιοποίησης της πλατφόρμας.

Η Illusion Walk (Γερμανία) μια εταιρεία με έτος ίδρυσης το 2013, είναι εξειδικευμένος πάροχος walk-in και multisensory (πολυαισθητηριακών) πλατφορμών εικονικής πραγματικότητας και κατασκευάστρια του Immersive Deck®, που επιτρέπει σε μεγάλο αριθμό χρηστών να κινούνται ελεύθερα σε πολλαπλούς χώρους και να αλληλοεπιδρούν με πραγματικά αντικείμενα. Η συμμετοχή της θα είναι πολλαπλή και καίρια, σ' όλη τη διάρκεια ζωής του έργου, ιδιαίτερα ως επικεφαλής της πιλοτικής ανάπτυξης και επίδειξης της συγκεκριμένης πλατφόρμας (Pilot-specific Platform Deployment & Demonstration) κατά τον σχεδιασμό, την παραγωγή πόρων και αγαθών και τον προγραμματισμό, όσον αφορά στην εκπαιδευτική χρήση.

Η Bolt Virtual (Ελλάδα) είναι εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού VR, με ηγετική θέση στην τοπική αγορά, όσον αφορά σε εφαρμογές στην εκπαίδευση, στην υγειονομική περίθαλψη, την πολιτιστική κληρονομιά, τον τουρισμό, το gaming και το μάρκετινγκ. Θα συμμετάσχει σε διάφορες εργασίες ως επικεφαλής του σχεδιασμού εμπειριών χρήστη και της παραγωγής πόρων (μοντελοποίηση 3D γραφικών & animation, ήχος κ.λπ.) καθώς και του προγραμματισμού στην περίπτωση της άτυπης μάθησης.

Το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ελλάδα) είναι ένα σημαντικό δημόσιο ερευνητικό πανεπιστήμιο και το παλαιότερο ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Αποτελείται από πέντε Σχολές (Θετικών Επιστημών, Υγείας & Ιατρικής, Νομικών, Οικονομικών & Πολιτικών Επιστημών, Φιλοσοφίας και Θεολογίας) και 29 ακαδημαϊκά τμήματα με περισσότερους από 51.000 εγγεγραμμένους φοιτητές. Θα είναι επικεφαλής του Σχεδιασμού, με επίκεντρο τον χρήστη και την εμπειρία του, καθώς και της αξιολόγησης και εκτίμησης της αναπαραγωγιμότητας φέρνοντας τη μεθοδολογία και την τεχνογνωσία του στο σχεδιασμό των σεναρίων και των διαδικασιών αξιολόγησης.

Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης (Αυστρία) και ειδικά το Ινστιτούτο Υπολογιστικής Όρασης & Ανθρωποκεντρικής Τεχνολογίας είναι ένα από τα κορυφαία ινστιτούτα Έρευνας & Ανάπτυξης στους τομείς των γραφικών υπολογιστών, της υπολογιστικής όρασης, της εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, της οπτικής ανάλυσης και της αλληλεπίδρασης ανθρώπου-υπολογιστή. Η έρευνα του ινστιτούτου βασίζεται στη στενή συνεργασία του με αυστριακά και διεθνή ακαδημαϊκά ιδρύματα-εταίρους, αλλά και εταίρους από τη βιομηχανία. Γι’ αυτούς τους λόγους, θα ηγηθεί του Platform Agile Development.

Το Fondazione Sistema Toscana (Ιταλία) είναι ένα μη κερδοσκοπικό συμμετοχικό ίδρυμα που δημιουργήθηκε το 2005 από την Περιφέρεια της Τοσκάνης με στόχο την προώθηση των δραστηριοτήτων τη περιφέρειας μέσω ολοκληρωμένων πολυμεσικών εργαλείων επικοινωνίας. Υλοποιεί εθνικά και ευρωπαϊκά έργα ψηφιακής επικοινωνίας, περιφερειακού μάρκετινγκ και της διαδικτυακής τουριστικής προβολής. Ηγείται των δραστηριοτήτων διάδοσης και επικοινωνίας.

Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (Ελλάδα) αντιπροσωπεύει μια πρωτοποριακή διεθνή Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα στο είδος της, καθώς αποτελεί το πρώτο μεγάλο αεροδρόμιο που κατασκευάστηκε εκ του μηδενός, με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Φιλοξενεί ένα από τα τρία πιλοτικά προγράμματα, με στόχο να καλυφθούν συγκεκριμένες απαιτήσεις του στους τομείς της εκπαίδευσης, της διάσωσης και της πυρόσβεσης.

Ο Διεθνής Αερολιμένας Βερολίνου (Γερμανία) Βrandenburg αποτελεί μια νέα δύναμη στο χώρο των αερομεταφορών. Με περίπου 34,7 εκατομμύρια επιβάτες, είναι το τρίτο μεγαλύτερο αεροδρόμιο στη Γερμανία. Θα φιλοξενήσει, επίσης, ένα από τα τρία πιλοτικά προγράμματα, με στόχο να καλυφθούν συγκεκριμένες απαιτήσεις του στους τομείς της εκπαίδευσης, της διάσωσης και της πυρόσβεσης.

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (Ελλάδα) που ιδρύθηκε και χρηματοδοτείται από την οικογένεια του Λάζαρου Εφραίμογλου, είναι ένα ιδιωτικά χρηματοδοτούμενο μη κερδοσκοπικό πολιτιστικό ίδρυμα, με έδρα την Αθήνα. Η ίδρυσή του επικυρώθηκε το 1993, με ομόφωνη απόφαση του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Αποστολή του είναι η διάσωση της ελληνικής ιστορίας και παράδοσης, η ευαισθητοποίηση για την οικουμενική διάσταση του ελληνισμού και η ανάδειξη της συμβολής του στην πολιτιστική εξέλιξη. Θα φιλοξενήσει το τρίτο πιλοτικό πρόγραμμα προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του, στην περίπτωση της άτυπης μάθησης / πολιτιστικό σενάριο edutainment.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr