NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

Οι κυβερνήσεις κλείνουν το internet: Ξεπέρασε τα 10 δισ. δολάρια το κόστος

Οι κυβερνήσεις κλείνουν το internet: Ξεπέρασε τα 10 δισ. δολάρια το κόστος

Σύμφωνα με έκθεση του Top10VPN, το κόστος των διακοπών λειτουργίας του Διαδικτύου μετά από κυβερνητικές εντολές, για το 2022, έχει ξεπεράσει τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτός ο αριθμός είναι σχεδόν διπλάσιος από τα κόστος των 5,45 δισεκατομμυρίων δολαρίων που υπολογίστηκε για το 2021 - και βρισκόμαστε ακόμη στα μισά του έτους.

Μέχρι και αυτή τη στιγμή, η μελέτη έχει καταγράψει 54 τέτοιες διακοπές στην πρόσβαση, σε 16 χώρες, με ένα συνολικό κόστος για την παγκόσμια οικονομία που φτάνει τα 10,16 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο συνολικός αριθμός των ωρών που καταμετρήθηκαν διακοπές στην πρόσβαση μετά από κυβερνητική εντολή έφτασε τις 19.415. Η Ρωσία ήταν η χώρα που επηρεάστηκε περισσότερο, με ένα κόστος 8,77 δισ. δολαρίων, ακολουθούμενη από τη Μυανμάρ και το Καζακστάν.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται στη συγκεκριμένη μελέτη, το Κρεμλίνο απέκλεισε την πρόσβαση στο Instagram, το Facebook και το Twitter μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Η ζήτηση για υπηρεσίες VPN έχει εκτοξευθεί τόσο στη Ρωσία όσο και στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου, ενώ η έρευνα τονίζει πως αποκαλύπτονται σημαντικές ανησυχίες σχετικά με την προστασία του απορρήτου και την ασφάλεια στις πιο δημοφιλείς δωρεάν υπηρεσίες VPN που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια τέτοιων διακοπών πρόσβασης.

Η πρόσβαση στο Διαδίκτυο διακόπηκε στο Καζακστάν, καθώς οι διαδηλώσεις για την έλλειψη καυσίμων μετατράπηκαν σε αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες. Μετά την αρχική διακοπή της πρόσβασης στο Διαδίκτυο μέσω κινητού τηλεφώνου για σχεδόν μια ολόκληρη μέρα στις 4 Ιανουαρίου, οι Αρχές του Καζακστάν επέβαλαν κυλιόμενες διακοπές στο διαδίκτυο για μια περίοδο πέντε ημερών, κάτι που διαρκούσε έως και 24 ώρες τη φορά. Υπό την κάλυψη των διακοπών του Διαδικτύου, ο πρόεδρος Kassym-Jomart Tokayev διέταξε τη χρήση βίας κατά των διαδηλωτών.

Οι Αρχές στο Ιράν περιόρισαν την πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε ολόκληρη τη χώρα για μια ημέρα τον Μάιο, ενώ στόχευσαν μεμονωμένες επαρχίες, για εκατοντάδες ώρες, με διακοπές λειτουργίας και επιβράδυνσης του διαδικτύου, κατά τη διάρκεια του Μαΐου, του Ιουνίου και του Ιουλίου. Οι σκόπιμες διακοπές του Διαδικτύου ήρθαν ως κυβερνητική απάντηση στις αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες για την οικονομική κρίση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η συγκεκριμένη χώρα.

Η απαγόρευση της πρόσβασης στο Twitter, κάτι που ίσχυε από τον Ιούνιο του 2021 στη Νιγηρία, έφτασε μέχρι και το νέο έτος, προτού αρθεί τελικά στις 12 Ιανουαρίου. Η διακοπή της πρόσβασης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούσε αντίποινα για την αφαίρεση από το Twitter ενός tweet του Προέδρου της χώρας, Muhammadu Buhari, με αιτιολογία την παραβίαση κανόνων.

Οι μακροχρόνιες διακοπές της πρόσβασης στο Διαδίκτυο συνεχίστηκαν επίσης στην περιοχή Tigray της Αιθιοπίας και στην πολιτεία Sagaing της Μιανμάρ, συμπεριλαμβανομένων άλλων γειτονικών περιοχών, οι οποίες έχουν επιβληθεί ως αποτέλεσμα εμφυλίων πολέμων. Οι διαταραχές στο Tigray έχουν τεθεί σε ισχύ από τα τέλη του 2020 και επιδεινώνουν τον αντίκτυπο που υπάρχει σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Την ίδια στιγμή, οι Αρχές του Σουδάν συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τις διακοπές λειτουργίας του Διαδικτύου ως μέρος καταστολής των διαδηλώσεων που πραγματοποιούνται υπέρ της δημοκρατίας, μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του περασμένου Οκτωβρίου. Η πρόσβαση διακόπηκε δύο φορές στις αρχές Ιανουαρίου και ξανά τον Ιούνιο. Η πρόσβαση από το Σουδάν διακόπηκε επίσης 11 φορές τον Ιούνιο, για να αποφευχθεί, σύμφωνα με τις Αρχές, η απάτη σε εξετάσεις.

Σημειώνεται πως αυτές οι μελέτες ενδέχεται να μην λαμβάνουν υπόψιν τον αντίκτυπο μικρότερων συμβάντων. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που προκύπτει από τα δεδομένα των ερευνητών συμφωνεί με την άποψη ειδικών που προβλέπουν ότι το κόστος θα συνεχίσει να αυξάνεται, καθώς οι διακοπές στην πρόσβαση χρησιμοποιούνται ευρύτερα από κυβερνήσεις που ελπίζουν να περιορίσουν τη διαδικτυακή δραστηριότητα κατά τη διάρκεια συγκρούσεων.

Άλλωστε, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει καταγράψει η Top10VPN, έχουν σημειωθεί 301 μεγάλες διακοπές λειτουργίας του Διαδικτύου σε 48 χώρες από το 2019, με το συνολικό κόστος για την παγκόσμια οικονομία από τις κρατικές διακοπές κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου να φτάνει τα 27,68 δισεκατομμύρια δολάρια.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr