NEWSFLASH...
Κοινωνική Επιχειρηματικότητα
ανάγνωση

Ελπίδα Κόκκοτα: Η Mexoxo στοχεύει στη στήριξη 5 εκατ. γυναικών μέχρι το 2030

Ελπίδα Κόκκοτα: Η Mexoxo στοχεύει στη στήριξη 5 εκατ. γυναικών μέχρι το 2030

Έχοντας ως αποστολή την έμπνευση, την ενδυνάμωση και την εκπαίδευση 5 εκατομμυρίων γυναικών μέχρι το 2030 συνεχίζεται η διαδρομή της Mexoxo, ενός οργανισμού που ξεκίνησε την πορεία του το 2013. Μέχρι σήμερα, έχει υποστηρίξει περισσότερες από 27.300 γυναίκες, μαζί με ένα σύνολο που ξεπερνά τις 109.200 και που έχει υποστηριχθεί εμμέσως, με μια δράση που εξαπλώνεται σε 40 χώρες.

Όπως αναφέρει, μιλώντας στο epixeiro.gr, η Ελπίδα Κόκκοτα, Founder & CEO, βασικός στόχος της Mexoxo για τις γυναίκες που συμμετέχουν στα προγράμματα του οργανισμού είναι να πετύχουν κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη, να εμπλουτίσουν τις ικανότητες τους, τα hard skills και τα soft skills που διαθέτουν, προκειμένου να αποκτήσουν μια οικονομική σταθερότητα. Φέτος, τα προγράμματα έλαβαν χώρα σε Μεξικό, Ινδία, Κένυα και Ελλάδα, ενώ του χρόνου θα προστεθούν στη λίστα άλλοι 15 προορισμοί, καθώς κάθε χρονιά υπάρχει αλλαγή και εμπλουτισμός.

Αυτά τα προγράμματα πραγματοποιούνται σε παγκόσμια κλίμακα, γύρω από τρεις πυλώνες: εκπαίδευση, ενδυνάμωση και networking, πάντα σε συνεργασία με κυβερνητικούς και εκπαιδευτικούς φορείς, ΜΚΟ, αλλά και επιχειρήσεις. Και όλα αυτά, χωρίς, όπως τονίζει, να αντιτίθεται ο οργανισμός στους άνδρες, καθώς έχει πάρα πολλούς που συμμετέχουν ως μέντορες και στηρίζουν το σχετικό έργο . Την ίδια στιγμή, η Ελπίδα πραγματοποιεί και το πρόγραμμα Break Your Ceiling, το οποίο έχει στόχο να βοηθήσει τις γυναίκες να κάνουν τα όνειρα τους πραγματικότητα. Επίσης, σημειώνει, πρώτο βήμα για να «σπάσει» αυτός ο «θόλος» είναι να εντοπίσει η κάθε γυναίκα ποιο είναι το δικό της εσωτερικό ceiling.

Σύμφωνα με την ίδια, τα τελευταία χρόνια υπάρχουν αλλαγές που πραγματοποιούνται με ταχείς ρυθμούς, όσον αφορά στο «σπάσιμο» αυτής της «γυάλινης οροφής», κάτι που λαμβάνει χώρα και σε σχέση και με τη λογική που υπάρχει στις νέες γενιές, οι οποίες πιστεύουν περισσότερο στην ισότητα. Παράλληλα, όλες οι πολυεθνικές που βρίσκονται στη χώρα μας αυτή τη στιγμή λειτουργούν κάτω από αυτήν την «ομπρέλα», καθώς δεν υπάρχει εταιρεία που να μην αναφέρεται στο equality, ενώ και αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις βρίσκονται σε αυτό το «πλέγμα». «Πάμε προς μια άλλη κατεύθυνση» σύμφωνα με την ιδρύτρια της Mexoxo.

Όσον αφορά στο πως πραγματοποιούνται όλα αυτά τα προγράμματα, αφού μια γυναίκα εκφράσει το ενδιαφέρον της στην Mexoxo, εγγράφεται στο πρόγραμμα που την ενδιαφέρει και παίρνει ένα course ενδυνάμωσης περίπου 8 ωρών σε σχέση με το resilience. Το επόμενο κομμάτι σχετίζεται με τα skills, όπου υπάρχει μεγάλη επικέντρωση στο IT και προσφέρεται και πρόσβαση σε 1100 μαθήματα από το πανεπιστήμιο Cornell. Το τελευταίο μέρος, αφού ολοκληρωθούν τα υπόλοιπα δύο, είναι η δικτύωση, με την είσοδο στο network του οργανισμού.

Στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, υπάρχει «traction» στο κομμάτι της τεχνολογίας, κάτι που συμβαίνει και σε σχέση με επαγγέλματα που χρειάζονται σχετικά skills και που δεν ανήκουν «καθαρά» στο τομέα της πληροφορικής και της τεχνολογίας. Με τα digital skills να παραμένουν στην κορυφή της ζήτησης, δεύτερος κορυφαίος τομέας σε σχετικά skills, στην χώρα μας, είναι ο κλάδος του τουρισμού - όπου και εδώ, όμως, υπάρχει διασύνδεση με τα digital skills.

Πρόσφατα, η Ελπίδα ταξίδεψε στη Γαλλία, προσκεκλημένη του L'Oréal Fund for Women. Εκεί, συναντήθηκε με τους 30 global leaders που συμβάλουν στη στήριξη γυναικών ανά τον κόσμο, παρουσία της Alexandra Palt, Chief Corporate Responsibility Officer και CEO του Fondation L’Oréal. Εκεί, έλαβαν χώρα εκπαιδευτικά σεμινάρια στο κομμάτι της επικοινωνίας, του public speaking και του πως επικοινωνείται ο αντίκτυπος, καθώς έχει σημασία και εκείνοι που εκπαιδεύουν και εκπαιδεύονται. Παράλληλα, βρέθηκε και καλεσμένη στα βραβεία της Unesco, για τα Women in science awards.

Στα αμέσως επόμενα σχέδια, μετά την πρώτη περσινή διοργάνωση, αναμένεται και φέτος η πραγματοποίηση του BE AN ALLY, του Forum στην Ελλάδα για τα δικαιώματα της LGBTQI+ κοινότητας στον εργασιακό χώρο. Την ίδια στιγμή, ξεκινούν και προγράμματα στη Σαουδική Αραβία, ώστε να στηριχθούν 9.000 γυναίκες μέσα στο 2022 και το 2023, στους τομείς του business και του sports management.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr