NEWSFLASH...
Διεθνή
ανάγνωση

TechReporter: Καλό καλοκαίρι, με μια ψηφιακή ταυτότητα στο κινητό

TechReporter: Καλό καλοκαίρι, με μια ψηφιακή ταυτότητα στο κινητό

Στον τελευταίο TechReporter πριν τις καλοκαιρινές διακοπές, παίρνουμε την ψηφιακή μας ταυτότητα και σας ευχόμαστε καλό μήνα και καλό καλοκαίρι.

Πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του πολυαναμενόμενου Gov.gr Wallet. Πρόκειται για τη νέα επίσημη εφαρμογή της Ελληνικής Δημοκρατίας για τη δημιουργία, την αποθήκευση και τον έλεγχο γνησιότητας των ψηφιακών αντιγράφων της αστυνομικής ταυτότητας και του διπλώματος οδήγησης στο κινητό μας τηλέφωνο. Τα ψηφιακά αντίγραφα, όπως τονίζεται, έχουν ακριβώς την ίδια ισχύ με τα έγχαρτα πιστοποιητικά εντός της χώρας, με μόνη εξαίρεση τα διεθνή ταξίδια. Με τον τρόπο αυτό, οι πολίτες μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν το κινητό τους για οποιαδήποτε συναλλαγή τους εντός Ελλάδας, όπως ακριβώς χρησιμοποιούσαν ως τώρα την αστυνομική τους ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησής τους.

Ελλάδα και Σαουδική Αραβία συμφώνησαν πάνω στους βασικούς όρους ενός κοινού εγχειρήματος για την εγκατάσταση ενός καλωδίου οπτικών ινών μεταφοράς δεδομένων που θα συνδέει την Ευρώπη με την Ασία. Το East to Med data Corridor, ένα υποθαλάσσιο και επίγειο καλωδιακό σύστημα μεταφοράς δεδομένων, θα αναπτυχθεί από το MENA HUB, που ανήκει στην STC της Σαουδικής Αραβίας και στην ελληνική εταιρεία τηλεπικοινωνιών και δορυφορικών εφαρμογών TTSA. Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού της Ελλάδας (ΔΕΗ) και ο τηλεπικοινωνιακός πάροχος της Κύπρου CYTA, θα έχουν επίσης μερίδιο στο έργο. Μετά από αυτή τη συμφωνία, αναμένεται τεράστια αύξηση στη συνδεσιμότητα δεδομένων από την Ευρώπη στην Ασία μέσω της Σαουδικής Αραβίας.

Την ίδια στιγμή, η Hellenic Open Fiber (HOF), θυγατρική εταιρεία της Nova-Wind, μέλος της United Group, αντλεί κεφάλαια, ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, «Ελλάδα 2.0», με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU, μέσω δανειακής σύμβασης που υπέγραψε με τις τράπεζες Eurobank και Εθνική. Το δάνειο είναι 10ετούς διάρκειας και θα χρηματοδοτήσει επενδυτικό σχέδιο, συνολικού ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ. Συγκεκριμένα, η HOF, που στόχο έχει την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς, θα αξιοποιήσει τους πόρους της δανειακής σύμβασης για την επιτάχυνση δημιουργίας δικτύων οπτικής ίνας στο σπίτι (Fiber to the Home), πανελλαδικά.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τα αποτελέσματα του Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας 2022 (DESI), ο οποίος παρακολουθεί την πρόοδο που έχει σημειωθεί στα κράτη μέλη της ΕΕ στον ψηφιακό τομέα. Όπως αναφέρεται, κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID, τα κράτη μέλη σημείωσαν πρόοδο στις προσπάθειές τους για ψηφιοποίηση, η κάλυψη ωστόσο των κενών στις ψηφιακές δεξιότητες, τον ψηφιακό μετασχηματισμό των ΜμΕ και την ανάπτυξη προηγμένων δικτύων 5G εξακολουθεί να τους προξενεί δυσκολίες. Τα πορίσματα δείχνουν ότι, ενώ τα περισσότερα κράτη μέλη σημειώνουν πρόοδο στον ψηφιακό μετασχηματισμό τους, η υιοθέτηση βασικών ψηφιακών τεχνολογιών από τις επιχειρήσεις, όπως η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) και τα μαζικά δεδομένα, παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Παράλληλα, δημοσιεύθηκε και η έκθεση σχετικά με την εφαρμογή και τη λειτουργία της οδηγίας για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στο πλαίσιο της επιβολής του νόμου. Η έκθεση επισημαίνει ότι η οδηγία διασφαλίζει εναρμονισμένο και υψηλό επίπεδο προστασίας των δικαιωμάτων των προσώπων που εμπλέκονται σε ποινικές διαδικασίες και παρέχει ένα συνεκτικό νομικό πλαίσιο για την επεξεργασία δεδομένων από τις αρχές επιβολής του νόμου και τις δικαστικές αρχές. Δείχνει, επίσης, ότι η ενίσχυση της εμπιστοσύνης και της ασφάλειας στην ανταλλαγή δεδομένων διευκολύνει τη διασυνοριακή συνεργασία για την καταπολέμηση του εγκλήματος και της τρομοκρατίας. Σημειώνει ότι, σε γενικές γραμμές, οι κανόνες έχουν μεταφερθεί ικανοποιητικά, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένα προβλήματα.

Η Rakuten Viber επεκτείνει τις δραστηριότητές και στις ψηφιακές συναλλαγές, μέσω ενός ψηφιακού πορτοφολιού που είναι πλέον διαθέσιμο στην εφαρμογή του Viber. Η νέα λειτουργία θα επιτρέψει στους χρήστες της εφαρμογής να στέλνουν εύκολα χρήματα ο ένας στον άλλον και να δημιουργήσουν ένα ψηφιακό πορτοφόλι όπου θα αποθηκεύουν χρήματα - αρχικά ευρώ. Αργότερα θα εξελιχθεί ώστε να περιλαμβάνει διάφορα νομίσματα, ενώ περισσότερες υπηρεσίες επίσης θα είναι διαθέσιμες σύντομα. Οι πληρωμές στο Viber θα ξεκινήσουν αρχικά από τις αγορές της Ελλάδας και της Γερμανίας και σταδιακά στο σύντομο μέλλον θα φτάσουν σε άλλες χώρες. Σημειώνεται πως το Viber είναι εγκατεστημένο στο 91% των smartphones στην Ελλάδα.

Κλείνουμε με κάτι διαφορετικό: μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατέθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, γιατί, όπως τόνισε σε δήλωση του, «πριν από λίγες ημέρες ενημερώθηκα από την αρμόδια υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι έχει γίνει απόπειρα να παγιδευτεί το κινητό μου με το πρόγραμμα παρακολούθησης Predator». «Η αποκάλυψη ποιοι κρύβονται πίσω από τέτοιες νοσηρές πρακτικές και για ποιους ενεργούν δεν είναι ένα προσωπικό ζήτημα. Είναι δημοκρατικό μου καθήκον. Σε όλη μου την πορεία έμαθα να αγωνίζομαι στη διαφάνεια, στο φως, στο προσκήνιο, γιατί η διαφάνεια είναι ένα απαιτούμενο στοιχείο της ομαλής λειτουργίας του πολιτικού μας συστήματος, γι’ αυτό σε αυτή τη σκοτεινή υπόθεση δεν πρόκειται να συμβιβαστώ με μισόλογα και με υπεκφυγές».

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr