NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

5 πράγματα που έχω μάθει μέχρι σήμερα ως άνθρωπος της αγοράς

5 πράγματα που έχω μάθει μέχρι σήμερα ως άνθρωπος της αγοράς

Εκατοντάδες πελάτες. Χιλιάδες συναντήσεις. Δεκάδες χιλιάδες ώρες εργασίας. Αμέτρητα σεμινάρια. Αλήθεια, αν έπρεπε να καταγράψω 5 πράγματα που έχω μάθει μέχρι σήμερα, ως άνθρωπος της αγοράς, μετά από 20 και πλέον χρόνια καριέρας, ποια θα ήταν αυτά;

“5 είναι λίγα!” μπορώ να ακούσω μία μικρή φωνή μέσα μου. Ωστόσο, αν και η αλήθεια είναι ότι έχω μάθει πολλά περισσότερα πράγματα από 5 (στην πραγματικότητα θα έλεγα ότι είμαι πολύ πιο κοντά σε τριψήφιο αριθμό), θα ξεκινήσω με πέντε πράγματα που θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικά, όσον αφορά στην επιτυχία στην επαγγελματική ζωή.

1. Οι μεγαλύτερες επιτυχίες είναι οι αποτυχίες

Περίεργο; Όχι! Αυτό που εννοώ είναι ότι ενώ η επιτυχία είναι πάντα μεθυστική σαν σαμπάνια, κρατά περίπου το ίδιο χρονικό διάστημα με την επίδραση της σαμπάνιας. Αντίθετα, η γεύση της αποτυχίας μένει για πολύ περισσότερο καιρό στο στόμα και κάποιες φορές μπορεί να “στοιχειώσει” τον επαγγελματία.

Για αυτό, η γνώση του χειρισμού μίας αποτυχίας, η σφυρηλάτηση της ψυχής και του νου μετά από ένα “όχι” που φαίνεται να γκρεμίζει τα όνειρά σου, μπορεί να μετατρέψει κάθε αποτυχία, ακόμη και τη μεγαλύτερη, σε μία επιτυχία. Σε ένα εφαλτήριο που θα εκτοξεύσει τον marketer ή τον entrepreneur στα άστρα. Μην σας φαίνεται περίεργο λοιπόν. Απέτυχες; Πέτυχες!

2. Κανείς δεν πέτυχε χωρίς σκληρή δουλειά

Υπάρχει το στερεότυπο του προικισμένου από τη φύση ανθρώπου, ή σχεδόν υπερανθρώπου, που δεν χρειάζεται καν να σηκωθεί από το κρεβάτι για πετύχει. Μα είναι δυνατόν ο Μαραντόνα να χρειαζόταν προπόνηση; Αφού πήγαινε κατευθείαν από τα μπαρ στο γήπεδο και “ζωγράφιζε”.

Τίποτα δεν είναι πιο μακριά από την αλήθεια, τόσο για τον Μαραντόνα, όσο και για τον οποιοδήποτε θνητό. Η προσωπική μου άποψη μετά από αμέτρητα ξενύχτια και πολλές “φυτείες καφέ” για να μείνω ξύπνιος, είναι ότι μόνο όσοι δουλεύουν σκληρά, πετυχαίνουν. Και όσους περισσότερους entrepreneurs γνωρίζω, σκληρά εργαζόμενους ανθρώπους που με τιμούν με τη συνεργασία και την προτίμησή τους, τόσο περισσότερο αυτή μου η γνώμη ισχυροποιείται. Δούλεψες; Πέτυχες!

3. Η καθαρή συνείδηση είναι αναντικατάστατη

Λένε ότι κανείς δεν είναι αναντικατάστατος. Διαφωνώ. Η καθαρή συνείδηση, η αίσθηση του να πηγαίνεις τη νύχτα στο κρεβάτι σου για ύπνο χωρίς “μαύρα σύννεφα”, δεν μπορεί να ανταλλαχτεί με τίποτα. Ναι, ίσως αν πλησίαζες τον κατάλληλο άνθρωπο στην κατάλληλη θέση την κατάλληλη στιγμή (και με το κατάλληλο τίμημα) να ανέβαινες πιο γρήγορα τα σκαλιά της επιτυχίας.

Όμως, τίποτα στη ζωή δεν είναι χωρίς συνέπειες. Και η επιτυχία γίνεται, κάποιες φορές, οδυνηρή όταν δεν είναι καθαρή. Από την άλλη πλευρά, όταν παίζεις τίμια και με σεβασμό το παιχνίδι, χωρίς “τραυματισμούς κατά τη διάρκεια των καθυστερήσεων”, μπορείς να κοιτάς τους πάντες στα μάτια, τόσο στην επαγγελματική όσο και στην προσωπική σου ζωή. Σεβάστηκες; Πέτυχες!

4. Το προσωπικό δίκτυο είναι πολύτιμο

Σήμερα, μετά από 20 και πλέον χρόνια στη δουλειά, έχω πλέον τη δυνατότητα, χάρη στο δίκτυό μου, να καλύπτω κάθε ανάγκη και επιθυμία των πελατών μου. Από ένα κειμενογράφο μέχρι έναν ειδικό στις πιστοποιήσεις εταιρειών και πολλές δεκάδες ακόμη ειδικότητες, δεν υπάρχει κάτι στην αγορά που δεν θα μπορούσα να καλύψω.

Το δίκτυο είναι πολύτιμο και κτίζεται αργά, ειδικά αν η επιθυμία σου είναι να προσφέρεις ό,τι καλύτερο μπορεί να υπάρχει σε κάθε τομέα. Το εκτεταμένο δίκτυο λειτουργεί τόσο ως ασπίδα ασφαλείας για τον marketer, τον entrepreneur και κάθε άνθρωπο της αγοράς, όσο και ως αντικλείδι για να ξεκλειδώσει τους επόμενους στόχους του. Δικτυώθηκες; Πέτυχες!

5. Όταν τα άλλα δεν αρκούν, η επιμονή θα σε ανταμείψει

Η επιμονή είναι μία πραγματική αρετή που δυστυχώς είναι σε έλλειψη, ειδικά στις νεότερες γενιές ανθρώπων της αγοράς. Δεν είναι τυχαίο, σε έναν τεχνολογικά προηγμένο κόσμο όπου η διάσπαση της προσοχής είναι ο κανόνας, είναι πολύ πιο εύκολο να τα παρατήσεις και να κάνεις κάτι καινούριο, παρά να επιμείνεις σε κάτι που φαίνεται να μην οδηγεί κάπου.

Όμως, τα πράγματα δεν είναι έτσι. Και αυτό, διότι, όταν όλα τα άλλα δείχνουν, το ένα μετά το άλλο, ότι δεν δουλεύουν, όταν η αποτυχία δεν σε χαλυβδώνει, όταν η σκληρή δουλειά δεν αποδίδει, όταν ο σεβασμός δεν βοηθά, όταν το δίκτυο δεν δίνει λύσεις, και όταν εκατοντάδες ακόμη πράγματα φαίνεται να πηγαίνουν στραβά, η επιμονή είναι ο μόνος τρόπος για να καταφέρεις. Επέμεινες; Πέτυχες!

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr