NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

Το κόστος 1GB mobile δεδομένων: Πανάκριβη η Ελλάδα, πάμφθηνο το Ισραήλ

Το κόστος 1GB mobile δεδομένων: Πανάκριβη η Ελλάδα, πάμφθηνο το Ισραήλ

Εξαιρετικά χαμηλά (άρα και... ακριβά), όσον αφορά στην κατάταξη των φθηνότερων χωρών βάσει του κόστους για 1GB mobile data, βρίσκεται η Ελλάδα, όπως φαίνεται σε πρόσφατη ανάλυση του Cable.co.uk. Τα δεδομένα της μελέτης αφορούν σε μια σύγκριση 5.292 προγραμμάτων δεδομένων κινητής τηλεφωνίας 233 χωρών, βάσει στοιχείων από μια συλλογή δεδομένων που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 16 Μαρτίου και 2 Ιουνίου.

Μεταξύ αυτών των 233 χωρών, η Ελλάδα βρίσκεται στην 198η θέση, με το μέσο κόστος για χρήση 1GB mobile δεδομένων να φτάνει στα 5,30 δολάρια. Συγκριτικά, το Ισραήλ φιλοξενεί τα φθηνότερα προγράμματα στον κόσμο, με το κόστος ενός gigabyte (1 GB) να φτάνει, κατά μέσο όρο, σε μόλις 0,04 δολάρια. Το πιο ακριβό μέρος στον κόσμο για αγορά δεδομένων κινητής τηλεφωνίας είναι η νήσος της Αγίας Ελένης, ένα ηφαιστειογενές νησί στο Νότιο Ατλαντικό Ωκεανό, όπου το μέσο κόστος του 1 GB είναι 41,06 δολάρια – πάνω από χίλιες φορές το κόστος των δεδομένων κινητής τηλεφωνίας στο Ισραήλ. Η Ιταλία είναι η δεύτερη φθηνότερη χώρα, με το 1 GB να κοστίζει 0,12 δολάρια κατά μέσο όρο. Ακολουθεί ο Άγιος Μαρίνος (0,14 δολάρια) στην τρίτη θέση.

Τα φθηνότερα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας στη Δυτική Ευρώπη εντοπίζονται στην Ιταλία. Ο Άγιος Μαρίνος (0,14 δολάρια) είναι ο δεύτερος φθηνότερος στη Δυτική Ευρώπη, ακολουθούμενος από τη Γαλλία (0,23 δολάρια) και το Μονακό (0,40 δολάρια). Το Ηνωμένο Βασίλειο (0,79 δολάρια) είναι το 7ο φθηνότερο στη Δυτική Ευρώπη και το 59ο φθηνότερο στον κόσμο. Στην Ανατολική Ευρώπη, η Μολδαβία (0,26 δολάρια) είναι η φθηνότερη και ακολουθούν η Πολωνία (0,41 δολάρια), η Ρουμανία (δολάρια 0,45) και το Μαυροβούνιο (0,60 δολάρια). Η Ελλάδα, όπως τονίζει η ίδια η μελέτη, είναι η πιο ακριβή στην περιοχή, με το 1 GB δεδομένων να κοστίζει 5,30 δολάρια κατά μέσο όρο.

Την ίδια στιγμή, οι ασιατικές χώρες αποτελούν το ένα τρίτο των κορυφαίων 20 φθηνότερων χωρών για δεδομένα κινητής τηλεφωνίας, με την Ινδία (0,17 δολάρια) και το Νεπάλ (0,27 δολάρια) να βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα. Μόνο τρεις ασιατικές χώρες είναι ακριβότερες από τον παγκόσμιο μέσο όρο των 3,12 δολαρίων – Ιαπωνία (3,85 δολάρια), Βρετανικό Έδαφος Ινδικού Ωκεανού (5,00 δολάρια) και Νότια Κορέα, η πιο ακριβή στην περιοχή με 12,55 δολάρια. Όλες εκτός από μία από τις επτά χώρες της Βόρειας Αφρικής βρίσκονται στο φθηνότερο μισό του πίνακα.

Η μέση τιμή 1 GB δεδομένων κινητής τηλεφωνίας και στις τέσσερις βορειοαμερικανικές χώρες υπερβαίνει τον παγκόσμιο μέσο όρο των 3,12 δολαρίων, καθιστώντας την την πιο ακριβή περιοχή συνολικά. Η Γροιλανδία είναι η φθηνότερη χώρα στην περιοχή με μέσο κόστος 3,36 δολάρια και η πιο ακριβή είναι ο Καναδάς (5,94 δολάρια). Τα φθηνότερα προγράμματα δεδομένων κινητής στην Κεντρική Αμερική βρίσκονται στη Νικαράγουα, όπου το 1 GB κοστίζει 0,70 δολάρια κατά μέσο όρο και στην Ονδούρα (0,76 δολάρια). Η πιο ακριβή χώρα στην Κεντρική Αμερική είναι ο Παναμάς, όπου ένα μέσο 1 GB κοστίζει 2,98 δολάρια. Τα περισσότερα κράτη της Καραϊβικής βρίσκονται στο πιο ακριβό μισό της λίστας, αλλά η διαφορά μεταξύ του πιο ακριβού και του φθηνότερου είναι σημαντική.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της εταιρείας, πολλές από τις φθηνότερες χώρες εμπίπτουν κατά προσέγγιση σε μία από δύο κατηγορίες: ορισμένες έχουν εξαιρετική υποδομή κινητής και σταθερής ευρυζωνικής σύνδεσης και έτσι οι πάροχοι είναι σε θέση να προσφέρουν μεγάλες ποσότητες δεδομένων, γεγονός που μειώνει την τιμή ανά gigabyte. Άλλες, με λιγότερο προηγμένα ευρυζωνικά δίκτυα, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας και η οικονομία υπαγορεύει ότι οι τιμές πρέπει να είναι χαμηλές, καθώς αυτό μπορούν να αντέξουν οικονομικά οι πολίτες.

Όσον αφορά στις πιο ακριβές, εκεί έχουμε χώρες «όπου συχνά η υποδομή δεν είναι εξαιρετική, αλλά και όπου η κατανάλωση είναι πολύ μικρή. Οι άνθρωποι συχνά αγοράζουν πακέτα δεδομένων μερικών δεκάδων megabyte τη φορά, κάνοντας το gigabyte έναν σχετικά μεγάλο και επομένως ακριβός όγκος δεδομένων για αγορά. Πολλές χώρες στη μέση της λίστας έχουν καλή υποδομή και ανταγωνιστικές αγορές κινητής τηλεφωνίας και, ενώ οι τιμές τους δεν είναι από τις φθηνότερες στον κόσμο, δεν θεωρούνται απαραίτητα ακριβές από τους καταναλωτές».

Αναλυτικά, στην πρώτη δεκάδα εντοπίζονται Ισραήλ, Ιταλία, Σαν Μαρίνο, Φίτζι, Ινδία, Κιργιζστάν, Γαλλία, Μολδαβία, Ουρουγουάη και Νεπάλ. Στην ακριβότερη δεκάδα: Αγία Ελένα, Νησιά Φώκλαντ, Σάο Τομέ και Πρίνσιπε, Τοκελάου, Υεμένη, Μποτσουάνα, Τουρκμενιστάν, Τόγκο, Σεϋχέλλες και Ν. Κορέα.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr