NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

The Soaphouse: Low waste χειροποίητα σαπούνια και καλλυντικά με βάση την επιστήμη

The Soaphouse: Low waste χειροποίητα σαπούνια και καλλυντικά με βάση την επιστήμη
24_08_2022

Powered by:
The People's Trust Ενισχύουμε μικρές επιχειρήσεις
epixeiro icon Επιχειρήσεις & Know-how

Η Μαρία Στριγγλόγιαννη με σπουδές στο τμήμα Βιοτεχνολογίας, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και με καταγωγή από ελαιοπαραγωγική οικογένεια στη Σπάρτη, από πολύ νωρίς ήρθε σε επαφή με τη φύση, μελετώντας τα βότανα, τις δραστικές τους ουσίες και τις ευεργετικές τους ιδιότητες, τόσο στην κατανάλωσή τους από τον άνθρωπο, όσο και στη χρήση τους στην επιδερμίδα. Συνεχίζοντας τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο πρόγραμμα «Μελέτη & Αξιοποίηση Φυσικών Προϊόντων», κατάφερε να εξειδικεύσει τις γνώσεις της και να οδηγηθεί, τελικά, στην έναρξη της δικής της επιχείρησης, ασχολούμενη με την παραγωγή φυσικού σαπουνιού και προϊόντων περιποίησης, με βάση τα δραστικά στοιχεία των βοτάνων.

Είχατε ασχοληθεί επαγγελματικά στο παρελθόν με κάποιο αντίστοιχο project που να αφορά αυτό που κάνετε τώρα;

Στο παρελθόν έχω βρεθεί σε εργαστηριακό περιβάλλον, όπου εργάστηκα σε ερευνητικό επίπεδο σε εργαστήριο χημείας φυσικών προϊόντων. Η τριβή μου εκεί ήταν μεγάλη όσον αφορά τις ευεργετικές ιδιότητες των φυτών και των παρασκευασμάτων τους (αιθέρια έλαια, αφεψήματα, εκχυλίσματα). Έτσι κατάφερα να κατανοήσω σε βάθος την κάθε δραστική ουσία, αλλά και τον ορθό τρόπο λειτουργίας ενός εργαστηριακού χώρου, κάτι το οποίο μου φάνηκε εξαιρετικά χρήσιμο στο νέο μου εγχείρημα.

Ποιο είναι το background σας;

Από μικρή ήμουν εξοικειωμένη με τον χώρο των πωλήσεων καθώς οι γονείς μου διατηρούσαν οικογενειακή επιχείρηση (παντοπωλείο) στην περιοχή που μεγάλωσα. Στη συνέχεια οι προπτυχιακές μου σπουδές ήταν στο τμήμα Βιοτεχνολογίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου και συνέχισα στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Μελέτη & Αξιοποίηση Φυσικών Προϊόντων». Εκεί ήρθα ακόμη πιο κοντά με τα προϊόντα που προσφέρει η φύση και μελέτησα σε βάθος τα βότανα, τις δραστικές ουσίες τους και τις ευεργετικές τους ιδιότητες.

Soaphouse-2.jpg?mtime=20220823133655#asset:367334

Πώς αποφασίσατε να ξεκινήσετε την επιχείρησή σας;

Μετά την μεταπτυχιακή μου ειδίκευση στο φυτό «Βάλσαμο» και τα ελαϊκά του εκχυλίσματα, ξεκίνησα να παρασκευάζω, με ελαιόλαδο παραγωγής μας από τη Λακωνία, σε μεγαλύτερες ποσότητες το παραδοσιακό Βαλσαμέλαιο και Χαμομηλέλαιο και κηραλοιφές με βάση αυτά. Τα παρασκευάσματα αυτά τα διέθετα αρχικά σε μικρές αγορές παραγωγών και χειροτεχνών. Πολύ σύντομα παρακολούθησα εντατικά σεμινάρια για παραγωγή φυσικού σαπουνιού φυσικών καλλυντικών και η γκάμα των προϊόντων σιγά-σιγά μεγάλωσε.

Ξεκίνησα ερασιτεχνικά, μαζί με τον σύντροφό μου, τις πρώτες παρασκευές πριν από 4 περίπου χρόνια και κάθε χρόνο η ζήτηση από φίλους, γνωστούς αλλά και ανθρώπους που τα είχαν δοκιμάσει σε μικρές αγορές μεγάλωνε. Η πρώτη ευρεία διάθεση των προϊόντων έγινε στην αγορά χειροτεχνών του Θησείου όπου άρχισε να τα γνωρίζει όλο και περισσότερος κόσμος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την περίοδο των Χριστουγέννων πριν ξεκινήσω την επιχείρηση να λαμβάνω περίπου 20-30 μηνύματα την ημέρα από ανθρώπους που ήθελαν να αγοράσουν τα προϊόντα και έτσι άρχισα να τα διαθέτω στο ελληνικό Marketplace "Jam Jar". Aυτή τη στιγμή το The Soaphouse βρίσκεται στην πρώτη θέση με τις περισσότερες πωλήσεις στο αντικείμενό του, στο συγκεκριμένο Marketplace. Η συνεχώς μεγαλύτερη ζήτηση και τα αμέτρητα θετικά σχόλια ήταν τα βασικά κίνητρα και αυτά που μου έδωσαν την ώθηση να ξεκινήσω την επιχείρησή μου.

Ποια είναι τα βασικά προϊόντα που προσφέρετε; Τι μπορεί να βρει κάποιος δηλαδή στο The Soaphouse;

Το βασικό προϊόν του "The Soaphouse" είναι το φυσικό χειροποίητο σαπούνι με βάση το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, φυτικά έλαια, βούτυρα, φυσικές χρωστικές και αιθέρια έλαια. Τα σαπούνια μας είναι εξειδικευμένα ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδας και τη χρήση για την οποία προορίζεται το κάθε ένα, με τα σαπούνια μαλλιών να είναι από τα πιο διαδεδομένα μας προϊόντα. Στη βασική σειρά μπορεί επίσης κάποιος να βρει φυσικά έλαια προσώπου και σώματος, βάλσαμο χειλιών, κηραλοιφές, άλατα μπάνιου, οικολογικά αξεσουάρ (σφουγγάρια, σαπουνοθήκες, τσάντες) και κεριά σόγιας. Επιπλέον, αναλαμβάνουμε τη δημιουργία εταιρικών δώρων και τη δημιουργία μπομπονιέρας ή δώρου για γάμο, βάπτιση και άλλα events. Το κύριο χαρακτηριστικό όλων, είναι τα φυσικά αρώματα και χρώματα, η έλλειψη συνθετικών ουσιών και η οικολογική συσκευασία τους.

Πού μπορεί να σας βρει κάποιος;

Αυτή τη στιγμή, μπορεί κάποιος να μας βρει στο φυσικό μας χώρο στα Γλυκά Νερά Αττικής - Μπουμπουλίνας 29 & Νάξου, στα social media Facebook, Instagram, Tik Tok και στο e-shop της εταιρείας. Προϊόντα μας επίσης θα βρει κάποιος στο Marketplace "Jam Jar" και σε επιλεγμένους συνεργάτες σε όλη την Ελλάδα. Η λίστα των συνεργατών μας είναι διαθέσιμη στο Website μας και ανανεώνεται συνεχώς.

Ήταν δύσκολο το εγχείρημα και το ξεκίνημα μιας τέτοιας επιχείρησης;

Το εγχείρημα και το ξεκίνημα μίας τέτοιας επιχείρησης ήταν αρκετά δύσκολο καθώς είναι εξ ολοκλήρου χειροποίητη διαδικασία σε όλα της τα στάδια. Με αυτό εννοώ πως από τη δημιουργία και εκτέλεση κάθε συνταγής έως την τελειοποίηση του προϊόντος (συσκευασία, ετικέτα, marketing) περνούν όλα από τα χέρια μας. Μέσα σε αυτά τα χρονοβόρα στάδια πάντα ανασταλτικός παράγοντας ήταν η ανάγκη για εύρεση οικονομικών πόρων η οποία πρωτοστατούσε στα καθημερινά άγχη.

Όταν ρωτάμε τη Μαρία για το αν ανησυχεί για τον ανταγωνισμό, μας εξηγεί πως υπάρχουν αρκετοί αξιόλογοι συνάδελφοι και πολλές εταιρείες κολοσσοί με χρόνια εμπειρίας και δραστηριότητας, όμως αυτό δεν την τρομάζει, όπως λέει. Αντιθέτως, χαίρεται ιδιαίτερα όταν διαδίδεται ο φυσικός και οικολογικός τρόπος ζωής στη χώρα μας και πιστεύει ακράδαντα ότι τα προϊόντα που χαρακτηρίζονται από ποιότητα, επαγγελματισμό και μεράκι θα αντέχουν πάντα στον χρόνο σε οποιονδήποτε κλάδο.

Soaphouse-3.jpg?mtime=20220823133656#asset:367335

Πώς σας επηρέασε ο κορωνοϊός; Σας άλλαξε με κάποιο τρόπο τη στρατηγική σας ή τον τρόπο σκέψης;

Ο κορωνοϊός επηρέασε τον τρόπο σκέψης μου όπως πιστεύω μας επηρέασε όλους. Υπήρξε για καιρό το άγχος του «τι πάω να κάνω τώρα, δεν είναι εποχές για ένα νέο ξεκίνημα». Παρ’ όλα αυτά, στόχευσα περισσότερο στην ηλεκτρονική πώληση και τα social media, κάτι το οποίο λειτούργησε πολύ θετικά, καθώς στην περίοδο του Covid ο καταναλωτής στράφηκε περισσότερο στην αγορά από online καταστήματα, η οποία δεν απαιτούσε την άμεση επαφή με κόσμο.

Ποιο είναι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της επιχείρησης; Μ' άλλα λόγια, γιατί να προτιμήσει κάποιος να ψωνίσει από την επιχείρησή σας;

Το βασικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα είναι αρχικά η επιστημονική κατάρτιση, καθώς όλες οι συνταγές είναι βασισμένες σε δραστικές ουσίες των φυτών και στοχεύουν σε καθημερινές ανάγκες περιποίησης και φροντίδας, τις οποίες εξυπηρετούν με τον καλύτερο τρόπο. Κάθε φόρμουλα είναι διαφορετική, εξ ολοκλήρου φυσική και εγκλείει τεχνογνωσία και πολύ μεράκι. Τα προϊόντα δεν περιέχουν συνθετικές ουσίες και επιβλαβή συστατικά και διατηρούν τον χειροποίητο χαρακτήρα τους. Στην εταιρεία ξεχωρίζει επίσης η οικολογική συνείδηση και η low waste φιλοσοφία, η οποία είναι εμφανής σε κάθε βήμα. Τέλος, υπάρχει συνεχής επικοινωνία με τους πελάτες, παροχή υποστήριξης σε κάθε στάδιο και άμεση ανταπόκριση στις ανάγκες τους.

Ποιο feedback παίρνετε από τους πελάτες σας;

Πραγματικά το feedback που παίρνω από τους πελάτες μου είναι συγκινητικό. Έως τώρα δεν έχω λάβει κάποια αρνητική κριτική, μόνο σχόλια σχετικά με προτιμήσεις αρωμάτων π.χ. αυτό είναι αρκετά γλυκό ή αρκετά έντονο για εμένα. Το πιο όμορφο συναίσθημα είναι ότι οι πελάτες που γνώρισαν τα προϊόντα όταν διέθετα για χώρο πώλησης μία ξύλινη επιφάνεια και ένα μικρό καρεκλάκι στην αγορά χειροτεχνών στο Θησείο, με στηρίζουν ακόμη σε κάθε μου βήμα. Αυτό μου δίνει δύναμη και ώθηση να συνεχίζω και να γίνομαι συνεχώς καλύτερη για να τους ευχαριστώ για την τόση αγάπη και στήριξη. Το Τhe Soaphouse είναι κάτι σαν οικογένεια, σαν σπίτι όπως λέει και το όνομά του. Δημιουργεί σταθερούς πελάτες, για τους οποίους είμαι πάντα διαθέσιμη να συζητήσουμε αναλυτικά τις ανάγκες της επιδερμίδας τους και απορίες σχετικά με τα προϊόντα. Κάθε δέμα κρύβει μέσα ένα μικρό δωράκι και πολλή αγάπη από πλευράς μου.

Πώς φαντάζεστε την επιχείρησή σας σε 5 χρόνια από τώρα;

Οι ρυθμοί με του οποίους δημιουργήθηκε και εξελίχθηκε το The Soaphouse είναι ταχύτατοι, μιας και 5 χρόνια πριν αν μου κάνατε αυτή την ερώτηση δεν θα υπήρχε καν σαν ιδέα. Ένας μικρός στόχος μου - πολύ άμεσος - είναι να συμμετέχω σε Markets και εκθέσεις στις οποίες θα μπορώ να έχω άμεση επαφή με τον κόσμο, να δοκιμάζει τα προϊόντα και να συζητάμε γύρω από αυτά για ώρα. Σε 5 χρόνια από τώρα θα ήθελα να διαθέτω τα προϊόντα μου σε αγορές του εξωτερικού, να έχει εγκατασταθεί μία μεγαλύτερη γραμμή παραγωγής σε έναν καινούριο χώρο και να μπορώ να υποστηρίξω μία ομάδα συνεργατών με τους οποίους θα αναπτύξουμε ταχύτερα και με σταθερές βάσεις την εταιρεία και θα τη διατηρήσουμε βιώσιμη για τα υπόλοιπα χρόνια.

Πώς μάθατε για το The People's Trust;

Για το The People's Trust ενημερώθηκα μέσω των Social Media και το θεωρούσα για καιρό ένα όνειρο. Έγραφα το Business Plan για μήνες έως ότου ένα πρωί είπα «Έφτασε η ώρα, πρέπει να το ολοκληρώσεις». Έτσι σηκώθηκα στις 7 το πρωί και έγραφα ασταμάτητα έως τις 11. Μετά πάτησα αποστολή και λίγες ημέρες μετά χτύπησε το τηλέφωνο. Το σχέδιο μου είχε εγκριθεί και εγώ δεν μπορούσα να αρθρώσω λέξη απο τη συγκίνηση. Θυμάμαι καθαρά κάθε μου συναίσθημα εκείνη την ώρα και πιστεύω δεν θα ξεχάσω ποτέ εκείνα τα δευτερόλεπτα της ανακοίνωσης της έγκρισης. Ακόμη και τώρα μου φαίνεται σαν ψέμμα.

Με ποιο τρόπο σας βοήθησε ο οργανισμός;

Ο οργανισμός με βοήθησε πάρα πολύ στα πρώτα μου βήματα, τα οποία θεωρώ βασικά και απαραίτητα. Μόλις είχα ενοικιάσει τον χώρο και χάρη στον οργανισμό τον εξόπλισα με έπιπλα, όργανα εργαστηρίου και εξοπλισμό που ονειρευόμουν. Επίσης, με την στήριξη του οργανισμού αγόρασα βασικές πρώτες ύλες και διακόσμησα τον χώρο. Χωρίς το The People's Trust το Τhe Soaphouse ίσως βρισκόταν ακόμη στα χαρτιά.

Θα προτείνατε το The People's Trust σε ένα νέο επιχειρηματία και γιατί;

Θα πρότεινα με όλη μου την καρδιά το Τhe People's Trust σε ένα νέο επιχειρηματία, σε όποιο στάδιο και αν βρίσκεται, γιατί η συμβολή του μπορεί να είναι καθοριστική. Εκτός από την σημαντική οικονομική ενίσχυση που μπορεί να παρέχει, σε φέρνει σε επαφή με ανθρώπους που αγαπούν αυτό που κάνουν και θέλουν πραγματικά να σε δουν να πετυχαίνεις. Νιώθεις από την αρχή ότι είναι σύμμαχοί σου και πιστεύουν στο όραμά σου, αυτό και μόνο σου δίνει αμέσως δύναμη και ώθηση να συνεχίσεις. Επίσης, είναι πάντα δίπλα στον επιχειρηματία με συμβουλές και καθοδήγηση σε κάθε του βήμα.

Soaphouse-4.jpg?mtime=20220823133656#asset:367336


Το The People’s Trust είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που υποστηρίζει νεοσύστατες και υφιστάμενες μικρές επιχειρήσεις όλων των κλάδων, παρέχοντας μικροχρηματοδότηση μέχρι το ποσό των €10.000 και δωρεάν υπηρεσίες επιχειρηματικής ανάπτυξης. Ο οργανισμός έχει ως ιδρυτικό και βασικό χρηματοδότη το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr