NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Υπουργεία καφέ και φοινικέλαιου θα έχει πλέον η Παπούα Νέας Γουινέας

Υπουργεία καφέ και φοινικέλαιου θα έχει πλέον η Παπούα Νέας Γουινέας

Ο πρωθυπουργός της Παπούα Νέας Γουινέας (Π.Ν.Γ) ανακοίνωσε το υπουργικό του συμβούλιο, το οποίο περιλαμβάνει όχι μόνο νέα πρόσωπα, αλλά και ορισμένες νέες θέσεις, μεταξύ των οποίων και έναν υπουργό για τον καφέ.

Η θέση αυτή -που θεωρείται ότι είναι η πρώτη στον κόσμο- δείχνει τη δέσμευση της κυβέρνησης να επεκτείνει βασικές γεωργικές βιομηχανίες, δήλωσε ο πρωθυπουργός Τζέιμς Μαράπε, ο οποίος επανεξελέγη νωρίτερα αυτό το μήνα μετά από εκλογές που αμαυρώθηκαν από τη βία και τις καταγγελίες για νοθεία ψηφοφόρων. Επίσης, για πρώτη φορά ο Μαράπε όρισε υπουργό για το φοινικέλαιο.

«Οι διορισμοί εστιάζουν ειδικά στη γεωργία με πολύ σημαντικό τρόπο, ώστε να τη δούμε να αναπτύσσεται», δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά την ανακοίνωση του νέου 33μελούς υπουργικού συμβουλίου.

«Η γεωργία είναι ο τομέας όπου η κυβέρνηση μπορεί να έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο όσον αφορά τον πληθυσμό αυτής της χώρας, επειδή το μεγαλύτερο μέρος του λαού μας είναι αγρότες. Έχουμε γη και πρέπει να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους μας να ασχοληθούν με τη γεωργική παραγωγή», τόνισε.

Τα υπουργεία καφέ και φοινικέλαιου βρίσκονται δίπλα στο κύριο υπουργείο γεωργίας. Υπουργός για τον καφέ είναι ένας νέος βουλευτής, ο Τζο Κούλι, από το Anglimp-South Waghi, μια κεντρική ορεινή περιοχή αναφέρει ο Guardian.

Ο καφές από την Π.Ν.Γ. είναι μια ιδιαίτερα δημοφιλής ποικιλία τα τελευταία χρόνια, με καφετέριες σε όλη την Αυστραλία, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία να σερβίρουν καφέ που παρασκευάζεται με κόκκους που καλλιεργούνται στην Π.Ν.Γ.

Ο Μαράπε δήλωσε ότι η βιομηχανία καφέ πρέπει να αναζωογονηθεί για να φέρει περισσότερα έσοδα από τις εξαγωγές. Ο Κούλι γνωρίζει τις προκλήσεις, επειδή όπως είπε, κατάγεται από την κοιλάδα Wahgi της Jiwaka, που κάποτε ήταν μια τεράστια φυτεία καφέ, αλλά πλέον έχει κατακλυστεί από θάμνους.

Η παραγωγή καφέ απασχολεί κυρίως μικρούς αγρότες που ζουν σε χωριά και οι οποίοι παράγουν σχεδόν το 85% της ετήσιας σοδειάς της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος Γεωργίας και Κτηνοτροφίας, αποτελεί πηγή εισοδήματος για σχεδόν δύο εκατομμύρια ανθρώπους – περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού, δηλαδή.

Ο καφές είναι το δεύτερο μεγαλύτερο γεωργικό προϊόν της χώρας μετά το φοινικέλαιο, αντιπροσωπεύοντας το 27% του συνόλου των γεωργικών εξαγωγών και το 6% του ΑΕΠ της χώρας.

Ο Φράνσις Μάνεκε, βουλευτής της Talasea, στη Δυτική Νέα Βρετανία, διορίστηκε νέος υπουργός φοινικέλαιου, υπεύθυνος για την καλλιέργεια των δέντρων από τα οποία μπορεί να παραχθεί το έλαιο αυτό.

«Το φοινικέλαιο είναι το μεγαλύτερο γεωργικό προϊόν της Π.Γ.Ν.Γ., συνεισφέροντας περίπου το 40% των εσόδων – 1,2 δισεκατομμύρια kina (348 εκατομμύρια ευρώ) ετησίως», δήλωσε ο Μαράπε.

«Έχουμε τόση γη που δεν αξιοποιείται και ο υπουργός Μάνεκε θα αναλάβει να τη χρησιμοποιήσει για να αυξήσει την παραγωγή, καθώς και να βοηθήσει την υπάρχουσα βιομηχανία να αναπτυχθεί», είπε ο πρωθυπουργός.

πηγή: ertnews.gr

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr