NEWSFLASH...
Διεθνή
ανάγνωση

Η cloud τεχνολογία και οι δυνατότητές της

Η cloud τεχνολογία και οι δυνατότητές της

Αν σκεφτούμε πως όλα τα πράγματα ξεκινάνε από κάποια φιλοσοφική βάση, όπως μου έλεγε και ο πατέρας μου από μικρό, αρκεί να καταλάβει κάποιος την φιλοσοφία μιας κατασκευής, ενός αντικειμένου, κάποιου μηχανισμού ή και κάποιας τεχνολογίας ακόμα, για να κατανοήσει την λειτουργία τους.

Σκεφτείτε, λοιπόν, πως θα μπορούσαμε να περπατάμε στον δρόμο, φεύγοντας από το σπίτι μας και πηγαίνοντας στην εργασία μας ή και σε κάποιο ραντεβού, έχοντας μαζί μας όλα εκείνα που χρειαζόμαστε χωρίς να τα κουβαλάμε. Περπατάμε και είναι πάνω, σε ένα σύννεφο, που μας ακολουθεί και παίζει τον ρόλο του πορτοφολιού, της τσάντας ή και μιας μεγάλης βαλίτσας, ακόμα και αποθήκης ολόκληρης, με όλα μας τα υπάρχοντα τα οποία μπορεί να χρειαζόμαστε όχι άμεσα αλλά ανά διαστήματα και είναι εκεί χωρίς να αισθανόμαστε το βάρος τους ή την έγνοια του χώρου που χρειάζονται και της τοποθεσίας ώστε να είναι προσβάσιμα από παντού, κάθε ώρα και στιγμή! Τι δυνατότητα και αυτή, έχουμε όσα χρειαζόμαστε χωρίς να μας δεσμεύει και να μας προβληματίζει γενικά η υποδομή που χρειάζεται η υπηρεσία αυτή!

Το Google Drive, το iCloud, το One Drive είναι Cloud υπηρεσίες, όμως η τεχνολογία αυτή δεν σταματά εκεί. Πλέον μπορούν σχεδόν όλες οι εφαρμογές, από απλές έως και σύνθετες πλατφόρμες, να υφίσταται σε υποδομή σύννεφο, Cloud.

Cloud θα μπορούσαμε να ορίσουμε πως είναι η τεχνολογία εκείνη που παρέχει την δυνατότητα υπηρεσιών υποδομής (αποθήκευσης και λειτουργιών) απομακρυσμένα, μέσω διαδικτύου, χωρίς δικά μας μέσα.

Αυτό που την κάνει σημαντική στις μέρες μας, είναι η δυνατότητα αξιοποίησης των ταχυτήτων διασύνδεσης που παρέχονται αυτή την στιγμή, σε συνδυασμό με την ευρύτερη έννοια του να εργάζομαι από απόσταση πάνω σε κάτι και να χρησιμοποιώ πόρους οι οποίοι είναι άμεσα διαθέσιμοι, έτοιμοι από άποψη υποδομής, χωρίς την δική μου συμβολή.

Μερικά από τα οφέλη είναι πως μπορείς να είσαι οπουδήποτε, αρκεί ένας H/Y, ένα laptop και αναλόγως τις υπηρεσίες ένα smartphone - tablet, με την μόνη προϋπόθεση να είναι συνδεδεμένα στο διαδίκτυο, και θα μπορείς να έχεις πρόσβαση, να χρησιμοποιείς εκείνο που σε ενδιαφέρει, τα αρχεία, την εφαρμογή, την πλατφόρμα. Ακόμα, σημαντικό είναι πως η υποδομή δεν φιλοξενείται υπό την μέριμνα του χρήστη, ούτε και συντηρείται από εκείνον.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε συνηθίσει να αποθηκεύουμε υλικό από φωτογραφίες, σημειώσεις και έγγραφα σε Cloud υποδομές που είναι συσχετισμένες με τους email λογαριασμούς μας συνήθως. Με αυτό τον τρόπο, είναι συνέχεια μαζί μας, αρκεί να έχουμε κάποιο μέσο που έχει την δυνατότητα πρόσβασης σε αυτές τις υποδομές, όπως κινητό, laptop, tablet. Έτσι, μας δίνεται η δυνατότητα να τα προβάλουμε, να τα αναλύσουμε, να τα επεξεργαστούμε ή ακόμα και να τα μοιραστούμε.

Οι περισσότερες εταιρείες σε όλους του κλάδους χρησιμοποιούν για τους παραπάνω λόγους υπηρεσίες τεχνολογίας Cloud. Συλλογιστείτε πως κάποια ανάγκη μπορεί να καλυφτεί χωρίς να αναπτυχθούν εσωτερικά σχετικές λειτουργίες υποδομής και συντήρησης.

Η μηχανική και η τεχνολογία αναπτύσσεται με τέτοιο τρόπο ώστε να εξοικονομεί πόρους, χώρο, ενέργεια, καύσιμα, είτε σε επίπεδο υποδομών είτε σε επίπεδο χρήστη.

Συμπερασματικά, εκείνο που χρειάζεται να σκεφτούμε είναι πως τελικά δεν χρειάζεται να περιοριστούμε στις υποδομές που μας επιτρέπεται να έχουμε, να δεσμευτούμε σε χώρους, μηχανήματα και κέντρα δεδομένων, εφόσον υπάρχει η λύση με την ελάχιστη προσφορά από πλευράς μας σε σχέση με τις δομές που χρειάζονται για να έχουμε τις δυνατότητες αυτές.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr