NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Κερδισμένη η Ελλάδα από την ανατίμηση του δολαρίου έναντι του ευρώ

Κερδισμένη η Ελλάδα από την ανατίμηση του δολαρίου έναντι του ευρώ

Σε κλοιό ανόδου των επιτοκίων και γενίκευσης της ενεργειακής κρίσης μπαίνει η Ευρώπη. Η άνοδος του αμερικανικού δολαρίου σε σχέση με το ευρώ, δημιουργεί ένα άλλο βασικό πρόβλημα για πολλούς κλάδους που αγοράζουν από Αμερική και Ασία πρώτες ύλες σε δολάριο και πουλούν τα προϊόντα τους σε ευρώ.

Για την Ελλάδα, οι πετρελαϊκές (διυλιστήρια) και οι εφοπλιστικές εταιρείες είναι αυτές που αγοράζουν σε δολάριο ΗΠΑ αλλά, τόσο τα διυλιστήρια λειτουργούν, κάνοντας αντιστάθμισμα κινδύνου hedging στα προθεσμιακά συμβόλαια, όσο και οι εφοπλιστικές εταιρείες, που ουσιαστικά και οι αγορές τους γίνονται σε δολάριο και οι εισπράξεις τους σε δολάριο άρα δεν γράφουν συναλλαγματικές διαφορές.

Γενικότερα το εμπορικό ισοζύγιο με τις ΗΠΑ είναι πλεονασματικό για την Ελλάδα, ιδιαίτερα το 2021-2022, όταν αυξήθηκε σημαντικά ο εισαγόμενος τουρισμός από τις ΗΠΑ που έχει αυξηθεί πάνω από 40% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Η άνοδος του δολαρίου έναντι του ευρώ διευκολύνει ακόμη περισσότερο τις ελληνικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ και ειδικά τον εισερχόμενο τουρισμό (ως γνωστόν καταγράφεται στις εξαγωγές). Πρόβλημα υπάρχει μόνο στην εισαγωγή υψηλής τεχνολογίας από τις ΗΠΑ και ειδικά στα ιατρικά μηχανήματα, οι τιμές των οποίων έχουν αυξηθεί πάνω από 30%.

Οι ΗΠΑ είναι ένας σημαντικός εμπορικός εταίρος της Ελλάδας, με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης όπως πιστοποιεί και η απότομη αύξηση των εξαγωγών τα τελευταία χρόνια. Το εμπορικό ισοζύγιο Ελλάδας – ΗΠΑ από το 2011 μέχρι και σήμερα παρουσιάζει θετικό πρόσημο για τη χώρα μας, με εξαίρεση το 2020, που λόγω της πανδημίας σημείωσε μείωση εξαγωγών σε σχέση με το 2019 κατά 12,9%, και των εισαγωγών κατά 20,3%.

Η αγορά των ΗΠΑ είναι στη λίστα με τις 10 κορυφαίες αγορές-εξαγωγικούς προορισμούς της χώρας μας. Σύμφωνα δε με το διάγραμμα του ΙΤC κατατάσσεται 3η. Η ελληνική κοινότητα στις ΗΠΑ συμβάλει θετικά στην αύξηση του διμερούς εμπορίου.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr