NEWSFLASH...
How To
ανάγνωση

Μικρός οδηγός για την επιχειρηματικότητα

Μικρός οδηγός για την επιχειρηματικότητα

​Έχοντας ήδη υποστηρίξει 600+ επιχειρήσεις με χρηματοδότηση και έχοντας αξιολογήσει πάνω από 3.000 αιτήσεις στην AFI, μπορούμε να μοιραστούμε λίγες από τις παρατηρήσεις που έχουμε κατανοήσει σχετικά με την επιχειρηματικότητα πολύ μικρών και μικρών εταιριών.

Ο μικρός αυτός οδηγός για την επιχειρηματικότητα, δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Praxis Business Coaching Center.

H επιχειρηματικότητα, ανεξαρτήτως μεγέθους, κλάδου και τύπου, είναι ένας μαραθώνιος και ο εν δυνάμει επιχειρηματίας πρέπει κατ’ αρχάς να συνειδητοποιήσει ότι χρειάζεται σκληρή προετοιμασία πολύ πριν ξεκινήσει οποιοδήποτε νέο εγχείρημα και καθημερινή προπόνηση χωρίς καμία εγγύηση για το τελικό αποτέλεσμα. O μόχθος, η συνέπεια, η πειθαρχία, ο προγραμματισμός απαιτούνται σε μεγαλύτερο βαθμό από όσο κανείς εκτιμά εκ των προτέρων, ωστόσο είναι μια σκληρή πραγματικότητα.

Φράσεις που ακούμε σε εβδομαδιαία βάση:

Έχω μια πρωτότυπη ιδέα – δεν υπάρχει πουθενά αυτό που θέλω να κάνω!»

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να σκεφτεί, και που σπάνια το κάνει, ο εν δυνάμει επιχειρηματίας είναι «γιατί δεν το κάνει κανείς άλλος ήδη;» Στο 80% των περιπτώσεων υπάρχει κάποιος αντικειμενικός λόγος. Στην αξιολόγηση της ιδέας μαζί με τον αιτούντα βλέπουμε ότι η ιδέα κρύβει επιχειρηματικούς κινδύνους, δεν είναι τελικά προσοδοφόρα, και τελικά δεν είναι και τόσο πρωτότυπη. Σε κάποιες περιπτώσεις έχουμε δει μια ιδέα πραγματικά πρωτότυπη, αλλά η αγορά να μην είναι έτοιμη, ή το μοντέλο υλοποίησης να μην είναι το σωστό, ή η χρονική στιγμή να είναι εντελώς λανθασμένη. Δες λεπτομερώς τι κάνουν οι ανταγωνιστές σου-μάθε από το τι κάνουν σωστά και απόφυγε τα λάθη τους.

«Έχω μια ιδέα – αλλά δεν εμπεριέχει την τεχνολογία!»

Η καινοτομία πολλές φορές συγχέεται με την τεχνολογική πρωτοτυπία. Το τεχνολογικό πρόσημο σε μια επιχειρηματική ιδέα δεν είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη για να χαρακτηριστεί η ιδέα καινοτόμα ή κερδοφόρα. Δεν είναι πανάκεια για την επιτυχία ενός επιχειρηματικού εγχειρήματος η καινοτομία. Πρέπει όμως να καλύπτει μια ανάγκη στην αγορά, η οποία με έρευνα να έχει επισημανθεί, αναλυθεί και να επιβεβαιωθεί με αντικειμενικές αποδείξεις.

«Τα νούμερα βγαίνουν!»

Η πρόβλεψη πωλήσεων και η κερδοφορία είναι μια μαύρη τρύπα εξ ορισμού, οπότε μην επαναπαύεσαι. Αν τα νούμερα βγαίνουν, υπολόγισε ξανά. Τί ποσοστό των εσόδων έχεις ήδη εγγυημένο; Σε τί μερίδιο αγοράς μεταφράζονται; Πόσες πωλήσεις χρειάζεσαι για να πληρώσεις τα σταθερά έξοδα σου; Πόσα leads χρειάζεσαι για κάθε πώληση; Πόσες ώρες δουλειάς μεταφράζεται σε κάθε εβδομάδα; Το ταμείο σου είναι θετικό κάθε μήνα; Πόσα οικονομικά «μαξιλάρια» έχεις βάλει στις προβλέψεις σου; Έχεις αναλύσει διαφορετικά σενάρια; Πόσο εξαρτάσαι από έναν προμηθευτή/κανάλι πώλησης/προϊόν;

Γρήγορη συμβουλή: υπολόγισε τον οικογενειακό σου προϋπολογισμό για τον επόμενο μήνα και τσέκαρε μετά πόσο μέσα έπεσες. Κάνε το ίδιο ετησίως. Γύρνα πίσω στις προβλέψεις της επιχειρηματικής σου ιδέας και υπολόγισε από την αρχή. Δεν είναι τόσο εύκολο όσο φαντάζεσαι.

«Δική μου ιδέα είναι, θα τα καταφέρω μόνος μου»

Έχουμε συναντήσει πολλούς εν δυνάμει «μοναχικούς καβαλάρηδες» που προσπαθούν να τα κάνουν όλα μόνοι. Τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από τις συνεργασίες με το εκάστοτε οικοσύστημα/κλάδο, και από μια ομάδα, όσο μικρή κι αν είναι. Πολλές καλές ιδέες ελλοχεύουν κινδύνους όχι εξαιτίας της φύσης της ιδέας, αλλά της έλλειψης απαραίτητων συνεργασιών. Η εξωστρέφεια που απαιτείται από τον επιχειρηματία για να πουλήσει το προϊόν/υπηρεσία, συμπεριλαμβάνει και συνεργασίες με προμηθευτές, με πιθανούς επενδυτές, με επαγγελματίες που πρέπει να είναι όχι τόσο καλοί όσο ο επιχειρηματίας, αλλά ακόμη καλύτεροι. Έχουμε παρατηρήσει συχνά το φόβο να επιλεχθεί ένας συνεργάτης, γιατί παραείναι καλός και κινδυνεύει η ιδέα μου ή να προσληφθεί μια ομάδα εξίσου άξια. Η δύναμη της ιδέας είναι στην υλοποίηση της κι αυτή χρειάζεται χέρια, δεξιότητες, γνώση, πόρους που σχεδόν ποτέ δεν μπορεί να καλύψει μόνος του ο μοναχικός επιχειρηματίας. Μίλα για αυτό που κάνεις ή θέλεις να κάνεις όπου και να βρεθείς. Ποτέ δεν ξέρεις που θα συναντήσεις τον επόμενο σου πελάτη/συνεργάτη/χρηματοδότη ή έστω μέντορα.

Ο δικός μου δεκάλογος στον εν δυνάμει επιχειρηματία:

1. Πριν γίνεις επιχειρηματίας, αποταμίευσε! Αν κι όταν αρχίσεις να βγάζεις λεφτά, συνέχισε να αποταμιεύεις.

2. Ως επιχειρηματίας, γίνεσαι μεν το αφεντικό του εαυτού σου, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα έχεις τον έλεγχο 100%. Το ποσοστό είναι τρομακτικά μικρότερο!

3. Ως επιχειρηματίας θα δουλεύεις πολύ περισσότερο από το να δουλεύεις για κάποιον άλλον.

4. Μάθε οικονομικά: Το πορτοφόλι της επιχείρησης είναι διαφορετικό από το πορτοφόλι του επιχειρηματία. Κερδοφορία δε σημαίνει ρευστότητα.

5. Το πιο χρήσιμο εργαλείο σου ξεκινώντας ως νέος επιχειρηματίας είναι οι προηγούμενες αποτυχίες σου. Τα (σίγουρα) στραβοπατήματα σου ως νέος επιχειρηματίας επίσης. Αν δεν είχες στο παρελθόν σου αποτυχίες, αυτό θα σε φέρει πιο κοντά στην πρώτη σου.

6. Πριν γίνεις επιχειρηματίας, μάθε να ακούς και μόνο να ακούς: την αγορά, τους πελάτες σου, τους συνεργάτες σου, τα παράπονα τους. Εκεί βρίσκεται η αλήθεια.

7. Μάθε να ζητάς βοήθεια πολύ πριν πνιγείς. Μάθε να ζητάς βοήθεια ακόμη κι αν όλα πάνε όπως τα φανταζόσουν.

8. Κάνε οπωσδήποτε έρευνα αγοράς πριν ανοίξεις την επιχείρηση σου, έχοντας όμως εκ των προτέρων κάνει συμβόλαιο με τον εαυτό σου ότι θα χρειαστεί να αναπροσαρμόσεις την υπηρεσία/προϊόν/μοντέλο σου που είχες αρχικά στο μυαλό σου.

9. Αν δεν σου αρέσει το ρίσκο, θα έχεις πρόβλημα. Αν σου αρέσει το ρίσκο, θα έχεις επίσης πρόβλημα.

10. Δεν υπάρχει όριο ηλικίας για να γίνεις επιχειρηματίας. Αλλά πρέπει πάντα να ταιριάζει και να κουμπώνει με το συνολικό πλάνο και στάδιο ζωής της κάθε ηλικίας.

Ποια είναι η AFI

Επτά χρόνια λειτουργίας συμπληρώνει φέτος η AFI (Action Finance Initiative) ηγέτιδα στο χώρο των μικροπιστώσεων στην Ελλάδα, με σημαντικό κοινωνικό έργο μέσω της διάθεσης συνολικά 6+ εκατομμυρίων ευρώ με πάνω από 600 μικροχρηματοδοτήσεις για την ενίσχυση μικρών επιχειρήσεων και ανέργων. Παράλληλα έχει βοηθήσει 3.500+ μικροεπιχειρηματίες και ανέργους με δωρεάν εκπαίδευση και συμβουλευτική καθοδήγηση.

Υποστηρίζοντας την επιχειρηματικότητα, η ΑFI προωθεί την αυτοαπασχόληση, μειώνει την ανεργία και βοηθάει τους επιχειρηματίες να πετύχουν οικονομική ανεξαρτησία, έτσι ώστε κι αυτοί με τη σειρά τους να δημιουργήσουν ανταποδοτικά οφέλη στην ελληνική κοινωνία. Από το 2014 που ξεκίνησε η λειτουργία της, έχουν δημιουργηθεί σχεδόν 900 νέες θέσεις εργασίας από τις χρηματοδοτούμενες επιχειρήσεις ενώ 1 στους 2 νέους επιχειρηματίες ήταν πρώην άνεργος/η και 3 στα 5 εγκεκριμένα εγχειρήματα αφορούν στην ίδρυση νέας επιχείρησης.

Η AFI είναι μία Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία με ιδρυτικούς εταίρους την ActionAid Hellas και την γαλλική οργάνωση ADIE, που παρέχει μικρά δάνεια έως 12.500 ευρώ σε άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες κατηγορίες πολιτών, σε μακροχρόνια ανέργους και μικροεπιχειρηματίες χωρίς πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό. Παράλληλα, βοηθάει και σταθεροποιεί τις νεοσύστατες ή και υφιστάμενες επιχειρήσεις, παρέχοντας δωρεάν εκπαίδευση και συμβουλευτική υποστήριξη, τόσο πριν όσο και μετά τη χρηματοδότηση επιδιώκοντας να προσφέρει στους Έλληνες επιχειρηματίες τα απαραίτητα εφόδια που θα τους βοηθήσουν να μετατρέψουν τις ιδέες τους σε βιώσιμες επιχειρήσεις και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr