NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Events
ανάγνωση

Στις κατασκευές το ενδιαφέρον της ασφαλιστικής αγοράς

Στις κατασκευές το ενδιαφέρον της ασφαλιστικής αγοράς

Τα δημόσια έργα και ιδιωτικά έργα επανέρχονται με τη ζήτηση για ανθεκτικές κατοικίες, και εμπορικά και βιομηχανικά που να αντέχουν στον χρόνο, να αυξάνεται.

Οδικές αρτηρίες και μεγάλα συγκοινωνιακά έργα δρομολογούνται, ενώ κοντά στη φάση παράδοσης είναι και το έργο για το μετρό της Θεσσαλονίκης. Η κυβέρνηση δείχνει τη βούληση να θέλει να κάνει έργο, μεταξύ άλλων με τα ΣΔΙΤ να υπάγονται σε μία μορφή που στόχο έχουν την υλοποίηση των έργων.

Η Περιουσία στο επίκεντρο του Ομίλου Allianz

Ο κλάδος των ασφαλειών από την άλλη πλευρά έχει σημαντικό ρόλο στον κλάδο των κατασκευών σε ό,τι αφορά την ασφάλιση περιουσίας, τα ομαδικά ασφαλιστήρια υγείας και τη χρηματοδότηση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου του Ομίλου Allianz, Olilver Baete, λίγες ημέρες πριν, για το θέμα των ΣΔΙΤ, και το θέμα της ασφάλισης περιουσίας. Ο Olilver Baete στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθεί στη διάρκεια της παραμονής στην Ελλάδα που διεξήγαγε συζητήσεις για θέματα ασφάλισης Περιουσίας και μεγάλων έργων με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Λίγες ημέρες αργότερα το epixeiro έκανε μία αναφορά στον κλάδο των Κατασκευών, στις τάσεις και τις ανάγκες της ασφάλισης.

Κατασκευές: Επιχειρηματικές προσδοκίες 2022 - 2023

Στις Κατασκευές, οι δείκτες επιχειρηματικών προσδοκιών διαμορφώθηκαν στις -0,6 μονάδες στην ΕΕ και στις +1,6 μονάδες στην Ευρωζώνη. Οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση υποχώρησαν ελαφρώς σε αμφότερες τις ζώνες, ενώ αντίθετα οι αρνητικές προβλέψεις για το επίπεδο εργασιών ενισχύθηκαν ήπια σύμφωνα με την τελευταία μελέτη του ΙΟΒΕ.

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Κατασκευές ενισχύθηκε ήπια τον Σεπτέμβριο, στις 97,9 μονάδες (από 94,4 μον. τον Ιούλιο), επίπεδο όμως χαμηλότερο από το αντίστοιχο περυσινό (153,5 μονάδες). Αυτή η μεταβολή ήταν αποτέλεσμα της σημαντικής βελτίωσης των προσδοκιών στις Ιδιωτικές Κατασκευές, αντισταθμίζοντας εν μέρει την επιδείνωση στα Δημόσια Έργα. Από τις βασικές μεταβλητές του δείκτη, οι αρνητικές προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων ενισχύθηκαν ελαφρά, ενώ οι αρνητικές προβλέψεις για την απασχόληση υποχώρησαν αρκετά. Αναλυτικά, ο αρνητικός δείκτης των -55 μονάδων στις προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων ενισχύθηκε ελαφρά, στις -59 μονάδες, με μόλις το 2% των επιχειρήσεων να διατυπώνει αισιοδοξία για το επίπεδο των εργασιών το επόμενο τρίμηνο. Στις προβλέψεις για την απασχόληση, ο αρνητικός δείκτης των -12 μονάδων αμβλύνθηκε κατά 10 μονάδες και διαμορφώθηκε στις -2 μονάδες, με το 41% (από 24%) των ερωτηθέντων να προβλέπει αύξηση των θέσεων εργασίας στον τομέα, αλλά και ένα 43% (από 36%) να εκτιμά μείωσή τους.

Στα υπόλοιπα στοιχεία, ο θετικός δείκτης των +27 μονάδων στις εκτιμήσεις για την τρέχουσα πορεία εργασιών των επιχειρήσεων αποκλιμακώνεται (+17 μονάδες), με τους μήνες εξασφαλισμένης δραστηριότητας να υποχωρούν επίσης (6,2 από 8,0). Στο πεδίο των τιμών, οι πληθωριστικές προσδοκίες υποχώρησαν σχετικά (+16 από +26 μον. ο δείκτης). Τέλος, μόλις το 4% των επιχειρήσεων αναφέρει απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία. Οι περισσότερες επιχειρήσεις (53%) επισημαίνουν την έλλειψη εργατικού δυναμικού ως το βασικότερο εμπόδιο στη λειτουργία τους, ένα 28% την ανεπαρκή χρηματοδότηση και ένα 12% τη χαμηλή ζήτηση.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr