NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Επιχειρηματικά Νέα
ανάγνωση

Ταμείο Ανάκαμψης: 41 projects 1,8 δισ. ευρώ - ποιες εταιρείες επενδύουν

Ταμείο Ανάκαμψης: 41 projects 1,8 δισ. ευρώ - ποιες εταιρείες επενδύουν

Έργα που σχετίζονται με τη πράσινη μετάβαση, σε μεγάλο βαθμό, αλλά και τους υπόλοιπους πυλώνες όπως «Εξωστρέφεια», «Ψηφιακός μετασχηματισμός» και «Καινοτομία, Έρευνα & Ανάπτυξη» αφορούν οι 41 δανειακές συμβάσεις που υπογράφηκαν ως χθες (31/10)​ στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και γνωστοποίησε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Σε κάθε περίπτωση, όπως γίνεται γνωστό, και άλλες 210 επενδυτικές προτάσεις έχουν υποβληθεί και είτε βρίσκονται υπό αξιολόγηση, είτε σε φάση προέγκρισης ή στάδιο συμβασιοποίησης.

Αφορούν ένα ευρύ φάσμα της οικονομίας από κλάδους όπως υπηρεσίες, μεταφορές, τουρισμό, μεταποίηση, ενέργεια, εμπόριο και κατασκευές, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι προτάσεις προέρχονται από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου.

Ο προϋπολογισμός αυτών, ανέρχεται σε 8,22 δισ. ευρώ (3,48 δισ. ευρώ δάνεια ΤΑΑ, 2,74 δισ. ευρώ κεφάλαια τραπεζών και 2 δισ. ευρώ ίδια συμμετοχή).

Οι εταιρίες για τα πρώτα 41 projects: Επιτόκιο 1,1% και αποπληρωμή σε 11 χρόνια

Αναφορικά τώρα με τις 41 συμβάσεις που αφορούν το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης, ο συνολικός προϋπολογισμός των ισάριθμων επενδυτικών σχεδίων που έχουν κατατεθεί στο Πρόγραμμα διαμορφώνεται σε 1,8 δισ. ευρώ.

Από αυτό το ποσό, 824,4 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε δάνεια ΤΑΑ, 549,4 εκατ. ευρώ προέρχονται από εμπορικές τράπεζες και τα υπόλοιπα 439 εκατ. ευρώ είναι ίδια συμμετοχή των επενδυτών.

Το μεσοσταθμικό επιτόκιο των παραπάνω δανειακών συμβάσεων που έχουν υπογραφεί διαμορφώνεται σε 1,1% και η μέση διάρκεια αποπληρωμής των δανείων στα 11 έτη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα περισσότερα από τα επενδυτικά σχέδια (43%) που έχουν συμβασιοποιηθεί εμπίπτουν στον πυλώνα «Πράσινη μετάβαση» του Εθνικού Σχεδίου.

Τα υπόλοιπα (57%) εντάσσονται σε κάποιον από τους πυλώνες: «Εξωστρέφεια», «Ψηφιακός μετασχηματισμός» και «Καινοτομία, Έρευνα & Ανάπτυξη».

Μάλιστα, μερικά από τα 41 σχέδια σχετίζονται με περισσότερους του ενός πυλώνες. Η δε συνεισφορά των δανειακών συμβάσεων στον κλιματικό στόχο και ψηφιακό στόχο του Εθνικού Σχεδίου ανέρχεται στο 36% και 28%, αντίστοιχα.

 ΤΑΑ - Στοιχεία δανείων (921.89 KB)

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr